Kisalföld logö

2017. 04. 29. szombat - Péter 4°C | 13°C Még több cikk.

Turisztikai Víz-Csöppek

A vízi turizmus fejlesztését, a hagyományőrzést tűzte ki célul az az egyedülálló kezdeményezés, melyhez Kisbodak és a felvidéki Nagybodak önkormányzata, civil szervezetei csatlakoztak. A Szigetközi Víz-Csöppek nevű mozgalom keretében a kisbodaki gátőrház közösségi szerephez juthat és kajak-kenu klubot is alakítanának.
Szigetközi turisztikai szakemberek, civil szervezetek képviselői találkoztak a napokban a kisbodaki közösségi házban. A 2012-ben alapított Duna-régió Vízi-turisztikai Szövetség (DR-VTSZ) – melynek képviselői szintén megjelentek – elképzelései találkoztak a helyiekével: szeretnének megalapítani egy olyan, a vízhez és a partjához köthető civil közösségi, hálózatépítési mozgalmat, amely átöleli az országot és összekapcsolódik a szomszédos országokkal.

Az országos mozgalom helyi lépcsőfoka a Szigetközi Víz-Csöppek nevet viseli, alapító okiratát a találkozón írták alá. Célul tűzték ki a vízi és szárazföldi turisztika fejlődését, a vízi kultúra életben tartását és népszerűsítését, a szigetközi hagyományok, népi mesterségek megőrzésének elősegítését és a magyar–szlovák kapcsolatok ápolását.
Ekker Károly kisbodaki polgármester elmondta: a csallóközi Nagybodakkal együtt csatlakoznak az egyedülálló turisztikai összefogáshoz. A két települést régi jó kapcsolat köti össze. A mozgalom által azt remélik, hogy a testvértelepülések fiataljai felfedezik maguknak a vízi sportok örömeit.

Aláírták az alapító okiratot: Tímár Gábor (a Kisbodaki Baráti Kör elnöke), Horvát János (a Kisbodaki Evezős Klub elnöke), Bolla-Cserjési Kinga koordinátor, Klemencz Henrik (a DR-VTSZ alelnöke), Ekker Károly polgármester és Horváth Csaba olimpiai és világbajnok.

A mozgalmat elindító DR-VTSZ elnöke, Parti Zoltán kenus válogatott és szakedző arról beszélt, hogy azon dolgoznak, hogy legalább a vízparti településeken legyen a tananyag része a vízi sportok oktatása. Megnyerték maguknak Horváth Csaba kenus olimpiai és világbajnok támogatását, aki Víz-Csöppek vízi nagykövete, míg a Magyar Olimpiai Bizottság elnökét, Borkai Zsoltot a fővédnöki tiszt betöltésére kérték fel.

A Kisbodaki Baráti Kör részéről Tímár Gábor elnök számolt be a helyiek elképzeléseiről: „Olyan turizmust álmodtunk, ahol nincsenek gépek, nem verjük fel a természet csendjét. A Szent Kristóf hídnál pihenőt építettünk. A gyermekeknek a testnevelésórán vízen van a helyük és akár versenysportolókká is válhatnak."

Klemencz Henrik, a mozgalom alelnöke ezt azzal egészítette ki, hogy funkcióval látnák el a helyi gátőrházat és egy kajak-kenu klubot alapítanának. Pándi László, a DR-VTSZ ügyvivője arra hívta fel a figyelmet, hogy a 2014–2020-as fejlesztési tervek között ötoldalnyi felületet kapott a turizmus és egy sor sincs a vízi turizmusról.

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bűz Bezenyén?

„Meddig kell még tűrni Bezenyén a Duna utcai állattartó telep bűzét?" - írja olvasónk. Tovább olvasom