Kisalföld logö

2018. 05. 24. csütörtök - Eszter, Eliza 16°C | 27°C Még több cikk.

Turisztikai központ lehetne

Összességében mintegy 400 millió forintos beruházással komplex természetvédelmi turisztikai központot alakítanának ki a mosonmagyaróvári Vár-tó környékén. A rehabilitációt pályázati pénzből kívánja megvalósítani az önkormányzat és az egyetemi kar.
A magyaróvári belváros korábban vonzó idegenforgalmi látványossága, a Vár-tó és környéke már évek óta rendezetlen és elhanyagolt. Az önkormányzat és a helyi egyetemi kar együttműködési megállapodása eredményeként azonban a közeljövőben rehabilitálhatják a Vár-tó környékét.

A város és a terület tulajdonosa, az egyetemi kar közösen pályázik a Regionális Fejlesztési Operatív Programon azért, hogy egy komplex ökoturisztikai szolgáltatást nyújtó látogatóközpontot és a természetvédelmi kiállítóhelyiséget alakítson ki a vár körül. Az összességében mintegy 400 millió forintos beruházás a várkert és a pince – mintegy 5,6 hektár – turisztikai fejlesztését célozza meg. Itt olyan komplex idegenforgalmi egységet kívánnak létrehozni, ahol bemutatható a Szigetköz élővilága, a halászat és a vízügyi tevékenység története. Ezt a várpincében kialakítandó bemutatóterem és az őshonos halfajok eredeti környezetben való megjelenítését szolgáló akváriumrendszer biztosítja majd. A tervek szerint mindemellett a hagyományos kézműves-tevékenységek – fűzvesszőfonás, hálókötés – oktatása is helyet kap majd.

A pincében kialakítanak egy gasztronómiai centrumot is.
A program része továbbá a várkert és a Vár-tó rehabilitációja. A terület parkosításával, pihenőhelyek kialakításával, szigetközi növények ültetésével, jelölésével természetvédelmi bemutatóközpontot hoznának létre. A csaknem félhektáros Vár-tó felújítása során a város felőli kerítés kiépítését is elvégzik. Így a tó alkalmassá válik arra, hogy látványeffektusokat, szökőkutakat létesítsenek benne, illetve lehetőség nyílik a gyermekhorgászat megteremtésére is.

Szathmári László egyetemi docens tervei szerint a vár mögötti területen egy ismeretterjesztő és kutatóegységet építenének, ahol a látogatók megismerhetik a szigetközi halfajok szaporításának, nevelésének és telepítésének módszereit, valamint az akvarisztika biológiai, technikai alapjait. A központ kiemelt célja a tizenéves korosztály természetvédelmi érdeklődésének felkeltése és megalapozása.
Az elképzelések szerint a turisztikai központ télen is kínál elfoglaltságokat az ide látogatóknak a jégszobrászat, illetve korcsolyázás révén. A tervezet évente mintegy 30 ezer látogatóval számol.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ki folytatja le a vizsgálatot?

A pozsonyi vegyi gyár ügyében elindított vizsgálat illetékesét keresve egymásra mutogat az ÁNTSZ és… Tovább olvasom