Kisalföld logö

2018. 08. 19. vasárnap - Huba 18°C | 31°C Még több cikk.

Turisztikai központ jövőre

A tervek szerint jövőre a Habsburg-házban modern turisztikai központot szeretnének kialakítani.

Uniós pályázaton nyert 70 millió forintból turisztikai látogatóközpontot alakít ki a mosonmagyaróvári piarista iskola a Habsburg-házban. A jelenleg rossz állapotú épületben a tervek szerint jövő év közepére készül el a konferenciáknak és egyéb kulturális rendezvényeknek helyet biztosító központ.

A Phare-program keretében működő, határon átnyúló turizmusfejlesztési hálózatok pályázatán nyert 70 millió forintot a mosonmagyaróvári
piarista iskola egy turisztikai látogatóközpont kialakítására.
Vendégházat is terveztek

 Iváncsics Jánosné, a program felelőse a Kisalföldnek elmondta: a Habsburg-házban kialakítandó központ három részből áll majd. A tervek közt szerepel egy huszonöt férőhelyes vendégház kialakítása, egy konferencia-, illetve időszaki kiállításoknak helyet adó terem, valamint az udvaron egy szabadtéri rendezvények megtartására alkalmas terület. Emellett tervezik egy Habsburg-szoba kialakítását is.
Jelentős bevételi forrás lehetne

Noha az iskola és a rendház az elmúlt időszakban sokat költött a Habsburg-ház megóvására, ma is rossz az épület állapota, így mindenképpen szükséges lett volna a felújítása. Ezért döntöttek úgy, hogy turisztikai központot alakítanak ki, s pályáznak a Phare-programon. Az ilyen jellegű hasznosítás mellett szólt az iskola szűkös anyagi helyzete, hiszen a látogatóközpont a későbbiekben bevételi forrást jelenthet az intézménynek.

Az épületszárny egy része jelenleg üresen áll, másik felében tantermek vannak, amit a délutáni oktatásnál használnak. Így az átalakítás nem okoz fennakadást a tanításban és az osztályok elhelyezésében.
Minimális önrésszel

Az iskola vezetése a napokban írta alá a támogatási szerződést a 70 millió forintról. Ez az összeg a teljes beruházás kilencven százalékát fedezi, az iskolának csupán minimális önrészt kell biztosítania. Az engedélyeztetési eljárás befejezését követően, várhatóan nyáron megindul a kivitelezés. A szerződésben foglaltak szerint jövő év közepére elkészül a teljes beruházás. Az iskola elsősorban a hármas határ közelségéből fakadóan számít látogatókra, valamint a bécsi piaristákkal is felvették már a kapcsolatot közös rendezvények szervezésére.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Névre szóló emlékfák

Az elmúlt öt évben született 34 helyi gyermek egy-egy emlékfát kapott névre szólóan. Tovább olvasom