Kisalföld logö

2018. 01. 17. szerda - Antal, Antónia 1°C | 6°C Még több cikk.

Túravezető halála a dunacsúnyi raftingpályán

A magyar határtól mindössze öt kilométerre lévő dunacsúnyi raftingpálya ideális a kezdő vadvízi evezősök számára. Néhány hete azonban egy budapesti túravezető életét vesztette itt. Információnk szerint kiesett a csónakból, beszorult a lába, s megfulladt a sebesen áramló vízben.
Magyarországon több tucat cég szervez úgynevezett raftingutakat. A vadvízi evezés azonban veszélyeket is rejt: ügyelni kell arra, hogy megfelelő társaságot válasszunk ki, mert fontos, hogy a túravezetők hivatalos vizsgával rendelkezzenek. Ebben az esetben a papír ugyanis nagyon komoly szakmai bizonyítványt jelent, tanúsítja, hogy gazdája több tanfolyamot elvégzett és a mai napig folyamatosan képezi magát. Idehaza körülbelül 25–30 ilyen képzett túravezető van, általában a legnagyobb cégek kötelékében. Működik a piacon számos kisebb vállalkozás, ahol szintén felkészült, profi vezetők állnak a csoportok élén. Éppen ezért is megdöbbentő, hogy nemrégiben a magyarok által közkedvelt dunacsúnyi raftingpályán egy fővárosi túravezető veszítette életét.

Kiesett a csónakból

Néhány hete egy magyar evezőscsapat érkezett Dunacsúnyba fővárosi túravezetővel. Hétvégeken – főleg a nyári időszakban – nagy a forgalom a pályán, s jó néhány versenyt is szerveznek itt. A baleset részleteiről keveset tudni hivatalos forrásokból. Annyi bizonyos, hogy a budapesti túravezető kiesett a csónakból, s beszorult a lába a betonnal és terméskövekkel övezett pálya egyik részénél. Bár kötelező a mentőmellény viselete, nem tudott a felszínre jönni, s társai sem tudtak segíteni rajta: a sebesen hömpölygő vízbe fulladt.

Az ügyben szlovák részről rendőrségi vizsgálat indult: a Szigetköz elárasztása is késett emiatt, hisz ezen a részen múlt héten le kellett engedni a vizet a baleset rekonstruálása miatt. A vizsgálat még tart, ám a dunacsúnyi raftingpályát egyelőre biztonságosnak nyilvánították. Ezt jelzi, hogy a hét végén a szlovák és cseh országos vadvízi evezős bajnokságot rendezik itt, állítólag néhány magyar indulóval.

Mindenesetre nagy a hallgatás a szlovák rendőrség és a magyar vadvízi túrákat szervező szakma részéről az eset körül: a pozsonyi Új Szó című napilap munkatársai sem hallottak korábban a raftingos halálesetről, s egyetlen szlovák hírügynökség sem tudósított a balesetről.

Ideális pálya kezdőknek

Az extrém sport kedvelői számára ideális a szlovákiai pálya: a rajkai határátkelőtől öt kilométerre található, olcsó s a kezdőknek éppen ideális. A programon való részvételhez ugyanis előképzettség nem szükséges. A „C" variáns részeként jó tíz éve megépített raftingpályára több magyar cég szervez félnapos utakat mindössze 10–12 ezer forintért. A különleges kalandhoz különleges felszerelés kell: a neoprén overall, vízáteresztő, ezért a test és a ruha közé vékony vízréteg kerül, melyet az ember testhője gyorsan felmelegít. Ezt az állapotot őrzi meg a ruha és biztosít kellemes hőérzetet. A jelentkezés feltétele, hogy a raftingos tudjon úszni, s megfelelő legyen az egészségi állapota. Kizárja magát a túráról, aki bódító hatású, szédültséget okozó szer – alkohol, kábítószer, egyes gyógyszerek – befolyásoltsága alatt áll.

Túraárak

Ausztriába az Isel folyóra WW III–IV-es erősségű vizekre csak a haladóknak szerveznek túrákat. Ennek az ára 28.900 forint. Olaszországba a Noce folyó WW III–V-ös erősségű vize szintén nem ajánlott kezdőknek. Az ár megegyezik az osztrák túra árával, itt azonban van egy kis extra: télen-nyáron gleccsersízés. Ausztriában kétnapos túrákat szerveznek a Salza és a Steyr folyók völgyeibe, az 500 kilométeres távolság szintén nem leküzdhetetlen, de egyénileg kell megoldani.

A hétköznapi kétnapos túra csak 14.900 forintot, a hétvégi pedig 20.900 forintot kóstál. A túrák az általánosan elfogadott április-október között indulnak, ám nem tartalmazzák a szállás árát, amit a pénztárcánk vastagságától függően választhatunk meg, a napi 2500 forintos kempingtől a 12.500 forintos összkomfortos hotelig.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ismét diszkriminációt emlegetnek a romák

A Mosonmagyaróvári Cigány Kisebbségi Önkormányzat vezetője állítja: több ízben előfordult, hogy nem… Tovább olvasom