Kisalföld logö

2018. 06. 25. hétfő - Vilmos 14°C | 22°C Még több cikk.

Túrák a megújult tanösvényen

Nemrégiben fejeződött be a szigetközi természetvédelmi bemutató útvonal felújítása. A 2 millió forintos projekt részeként – többek között – megjavították, átfestették a pihenőhelyek bútorzatát és kétnyelvű információs táblákat helyeztek ki.

Tíz évvel ezelőtt négy tanösvényt alakított ki a Fertő–Hanság Nemzeti Park megbízásából a Reflex Környezetvédő Egyesület. A több mint harminc kilométer hosszú természetvédelmi bemutató útvonal érinti a Holt-Rába mellékét, a pannonhalmi apátságot, a Sokorói-dombságot, illetve a Szigetközt.

Az egyesület tagjai – a Magyarország–Szlovákia Határon Átnyúló Együttműködési Program keretében – a nyár elején kezdték el annak a 2 millió forintos projektnek a megvalósítását, amelynek részeként megújult a közel 15 kilométeres szigetközi bemutató útvonal.

A Reflex munkatársai nyáron felújították a szigetközi tanösvény pihenőhelyeit. Felvételünk Ásványrárónál készült. Fotó: Krizsán Csaba
A Reflex munkatársai nyáron felújították a szigetközi tanösvény pihenőhelyeit. Felvételünk Ásványrárónál készült. Fotó: Krizsán Csaba


Ahogy Lajtmann József elnöktől megtudtuk: a hatfős csapat Ásványráró, Dunaremete és Lipót külterületén újított fel öt pihenő- és bemutatóhelyet. Így letakarították a gombás, mohás faszerkezeteket, kijavították, pótolták a megrongálódott részeket és valamennyi állomás bútorzatát (padok, asztalok, hulladékgyűjtők, táblák) kétszer átfestették. Az utóbbi munkához közel 120 liter festéket használtak fel.

Emellett valamennyi bemutatóhelyen új, magyar és szlovák nyelvű információs táblákat helyeztek ki.

– Sajnos majd mindegyik helyen tapasztaltuk, hogy az arra járók, turisták, túrázók, mondjuk tűzifának használták fel a bútorzat részeit, a szemetet nem a hulladékgyűjtőkbe rakták, hanem elszórták a környéken – említette Lajtmann József, a Reflex elnöke.

A zöldek a már elvégzett felújítási munkákon kívül vállalták a kerékpáros-, vízi és gyalogos turisták által gyakran látogatott helyek többszöri kaszálását, a pihenőhelyeken keletkezett szemét rendszeres elszállítását is, illetve azt, hogy a tél beállta előtt önkéntes munkában felújítanak még további – a programban nem szereplő – öt pihenőhelyet. Emellett tervezik, hogy évszakoktól függetlenül túrák szervezésével népszerűsítik a bemutató útvonalakat.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A Húval emlékeznek Fekete Istvánra Mosonmagyaróváron

Rendhagyó Fekete István-emlékhely létesülhet Mosonmagyaróváron a város képviselőtestületének… Tovább olvasom