Kisalföld logö

2018. 11. 13. kedd - Szilvia 9°C | 17°C Még több cikk.

Túra Rajkától Bajáig a Dunáért

Rajkától Bajáig tart az a gyalogos és kerékpáros túra, ami március 10-én indul a Duna értékeinek megóvásáért.
A szervezők célja, hogy javaslataik bekerüljenek a kidolgozás alatt álló Duna Régió Stratégiába, ehhez várják az út során érintett települések csatlakozását is.

A Duna Régió Stratégia fenntarthatóságáért hirdetett összefogást és túrát a Zöldgömb Sport Klub. Az eseménnyel a Duna mentén élők számára szeretnének lehetőséget biztosítani, hogy kinyilvánítsák elkötelezettségüket a folyó természetes állapotának megőrzése, a sportolási és szelíd turisztikai lehetőségek fejlesztése iránt. A szervezők célja továbbá, hogy a környezetvédelmet, a zöldsportot és a zöld turisztikai szempontokat minél hangsúlyosabban megjelenítsék a Duna Régió Stratégiában.

A túra holnap indul Rajkáról és a résztvevők a tervek szerint nyolc nappal később, 450 kilométer megtétele után érkeznek meg Bajára, a Környezetvédő Szervezetek Országos Találkozója helyszínére. A túrán bárki ingyenesen részt vehet, minél több csatlakozót várnak egyéni vagy váltófutásban, görkorcsolyával, kerékpárral, akár csupán néhány kilométerre, de hosszabb távokra is.

A Duna mentén végighaladó túra első napján a tervek szerint 63 kilométert tesznek meg a résztvevők Rajka, Dunakiliti, Hédervár, Dunaszeg és Győr érintésével. A második napon ennél valamivel rövidebb etap, 45 kilométer vár a résztvevőkre, Ács és Komárom útvonalon, majd szombaton Révkomárom, Dunamocs, Párkány, vasárnap pedig Letkés, Szob, Nagymaros, Vác érintésével hétfőn Budapestre ér a túra. A nemzeti ünnep pihenőnap lesz, ezt követően a túra utolsó három napján Ráckeve, Tass, Dunavecse, Kalocsa útvonalon érnek el a résztvevők Bajára.

A túra szervezői javaslatokat is megfogalmaztak a stratégiához, amihez az út során érintett települések önkormányzatai és civil szervezetei csatlakozását várják. A javaslatok közt szerepel többek közt, hogy a stratégia tekintse kiemelt célnak a Duna természeti környezetének megóvását; vázoljon fel konkrét cselekvési tervet a folyó vízminőségének biztosítása és – ahol szükséges – javítása érdekében. Kezelje kiemelten a Duna ivóvízbázisainak védelmét, fordítson külön figyelmet a mellékágainak állapotára, rehabilitációjára; tárja fel és nevezze meg a folyó vízminőségét és ökológiai rendszerét veszélyeztető ipari létesítményeket, és javasolja ezek biztonságossá tételét; vegye figyelembe a horgászat szempontjait.

Olvasóink írták

  • 2. fityesz 2011. március 09. 22:48
    „Zöldgömb Sport Klub:kik vagytok?”
  • 1. Csiripiszli 2011. március 09. 09:36
    „Nagyszerű kezdeményezés!Kerékpárra fel!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szemtanúi vallomások a két mosonmagyaróvári halálát okozó philadelphiai vízi balesetről

Matt Devlin első tiszt, aki tavaly július 7-én Philadelphiában azt a tolóhajót kormányozta, amelynek uszálya elgázolt egy magyar utasokat is szállító sétahajót. Tovább olvasom