Kisalföld logö

2018. 06. 24. vasárnap - Iván 12°C | 20°C Még több cikk.

Túlterhelt a szennyvíztisztító

A bezenyei szennyvíztisztító 30–40 százalékkal túlterhelt: a „kényszerrákötések” miatt ez a szám emelkedhet.
Öt településről érkező szennyvizet tisztít a bezenyei telep, amelyet rendkívül megterhelnek az évek során épült nagyobb környékbeli cégek, üzemek. A korábban tervezett kapacitás ezer köbméter volt naponta: azóta jelentősen túlterheltté vált a tisztító, s egyes vélemények szerint ez a Mosoni-Duna vizének „sem tesz jót". A Bezenyéről, Rajkáról, Dunakilitiről, Dunaszigetről és Feketeerdőről érkező szennyvizet úgynevezett OMS-technológiával, biológiai eleveniszapos rendszerben tisztítják: gépi víztelenítést, mezőgazdasági iszaphasznosítást is végeznek a telepen.

Talajterhelési díj

Tavaly júliustól elvileg talajterhelési díjat fizethetnek azok a háztartások, amelyek, bár lenne rá lehetőségük, mégsem kötnek rá a szennyvízcsatorna-hálózatra. Az érintetteknek évente bevallást kell készíteniük, de az önkormányzatok kedvezményeket és mentességet biztosíthatnak. Az „adó" mértéke 120 és 360 forint között lehet köbméterenként, attól függően, hogy az adott terület ivóvízbázisa mennyire veszélyeztetett. Az éves talajterhelési díjnak 2006-ban a felét, 2007-ben a háromnegyedét, 2008-ban a 90 százalékát, 2009-től a 100 százalékát kell befizetni önkéntes bevallással.

A bezenyei szennyvíztisztító már így is 30–40 százalékkal túlterhelt, s a szigorított intézkedések miatt az elmúlt egy évben több százan kötöttek rá az érintett településekről. Ráadásul ez a szám a közeljövőben – a súlyosabb szankciók miatt – biztosan növekedik majd.

Hetven százalék csatlakozott rá

Schmatovich Mátyás, Bezenye polgármestere elmondta: valóban túlterhelt a szennyvíztisztító telep, mely az újabb rákötésekkel még nagyobb igénybevételnek lehet kitéve. Igaz, már látják a megoldási lehetőséget.

– Tavalyi képviselő-testületi határozatunkban egy év türelmi időt adtunk a csatornarákötésekben a helyi lakóknak – kezdte a településvezető. – Szeptemberben újra tárgyaljuk az ügyet, s ezután bizony már szankciókra kell számítani. Az utóbbi időben jó néhányan rákötöttek a hálózatra, de még messze nem a teljes lakosság: most körülbelül hetven százaléknál járhatunk. Egyértelműen már most túlterhelt a telep, ráadásul kiderült, hogy az élményvárosprojekt befektetői is ehhez szeretnének csatlakozni.

A beruházóra is számítanak

– Emiatt mindenképpen bővíteni kell: a beruházók segítségére is számítunk a kapacitás növelésében. Nekik is előnyös lehet, hisz könnyebben jutnának állami szubvencióhoz. A környező partner önkormányzatokat is bevonnánk, s még idén elkészítenénk egy pályázatot. Ha minden jól alakul, jövő őszre elkészülhet a bővített szennyvíztisztító, melyre már az élményváros is rácsatlakozhat. Hozzátenném: a legnagyobb terhelést most is a környékbeli üzemek jelentik, nem a lakosság – állítja Schmatovich Mátyás.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Halpusztulás a konzervgyár szennyétől

Kisebb mértékű halpusztulást észleltek a minap a nagyzátonyi Duna-ág felső szakaszán. Nem sokkal lejjebb pedig habzott is a víz. Dr. Késmárki István, a megyei horgászszövetség elnöke a Kisalföldnek elmondta: először Tejfalusziget térségében tapasztalták a problémát, nem sokkal később azonban már a doborgazszigeti strand környékén is. Tovább olvasom