Kisalföld logö

2018. 03. 22. csütörtök - Beáta, Izolda -5°C | 5°C Még több cikk.

Túlélték a madarak a mérgezést

Hegyeshalom - Mérgezésből felgyógyult ragadozó madarakat engedtek szabadon Hegyeshalom határában. A szakemberek remélik, az öreg barna rétihéja és a ritkább vörös kánya vissza tud illeszkedni környezetébe. Az utóbbira rádió-adóvevőt szereltek, így néhány hétig biztos figyelni tudják a madár útját, sorsát.
A vörös kányára Hegyeshalom külterületén Szirtl Attila, a barna réti- héjára Spakovszky Péter talált Mosonszolnok közelében. Az idős madarak testtartása alapján és görcsös röpképtelenségük láttán a madárvédelmi szakemberek mérgezésre gyanakodtak. Feltehetően a karbofurán nevű méreganyag kis mennyiségben került szervezetükbe, és szerencséjükre időben felfedezték őket. Atropint használtak ellenanyagként, ennek segítségével néhány órán belül felépültek.

A felgyógyult ragadozókat szerdán Hegyeshalom határában szabadon engedték. A vörös kányán a solymászatban alkalmazott rövidhullámú rádió-adóvevőt helyeztek el, így a ritka madarat két-három hétig, 10 kilométeres körzetben figyelni tudják. Ha nem tud eredményesen vadászni, vagy láthatóan nem gyógyult fel még teljesen a mérgezésből, újból befogják.

Az esetek nagy részében nem ilyen boldog végkimenetelű esetekkel találkoznak a szakemberek.

Az idős barna rétihéja Váczi Miklós kezében repülésre készül.
Az idős barna rétihéja Váczi Miklós kezében repülésre készül.


– Az utóbbi másfél évben több mint száz madár esett mérgezés áldozatául hazánkban, és ez csak a jéghegy csúcsa. Egy-két ólommérgezést kivéve, legtöbbjük halálát a karbofurán nevű anyag okozta – tájékoztatott Váczi Miklós, a Fertő–Hanság Nemzeti Park őrszolgálatának osztályvezetője. A rendőrségi vizsgálatok – egy esetet kivéve – nem vezettek eredményre.

Hasonló körülmények közt pusztult el tavaly egy parlagi sas család, melyről részletesen beszámoltunk lapunkban.

– Elkeserítő, hogy ismét ezen a területen találkoztunk a mérgezéssel. Korábban a Lajta-Hanság zrt.-vel jó viszonyt ápoltunk, itt számítottunk a legkevésbe hasonló esetre – emelte ki a nemzeti park munkatársa. A 2007-es sasmérgezések után például a megyében több ismeretterjesztő előadást tartottak vadászoknak, de ez sem hozott eredményt. A közeljövőben országos konferenciát szerveznek a témában, melyen vadászok, természetvédők egyaránt elmondhatják véleményüket. Váczi Miklós hatékonynak látná a Spanyolországban több éve gyakorolt, Ausztriában most bevezetendő módszert: ahol mérgezett csalit találnak, humán egészségügyi okokból lezárják több hónapra a vadászok előtt a területet.

Csak idő kérdése, mikor lesz ebből nagyobb tragédia: míg mondjuk egy sasnak elég 3 milligrammnyi a karbofuránból, addig az embernél egy gramm már okozhat halált. – A természetkárosítást a hatóságok nem kezelik kellő súllyal – szögezte le Váczi Miklós. Ha kirándulásaink során madártetemet találunk, a nemzeti park munkatársánál jelenthetjük a 06-30/396-6965-ös telefonszámon.

Félmilliós eszmei érték
A barna rétihéja védett madár, természetvédelmi értéke ötvenezer forint. A vörös kánya fokozottan védett, természetvédelmi értéke félmillió forint. Hazánkba telelni jön, ornitológusok környékünkön egy-egy példányt fedeztek fel. Fő költőhelye Németország, máshol ritka.

Olvasóink írták

  • 1. Nagy Lajos 2008. április 02. 20:54
    „Az igen fontos lesz így jobban nyomon lehet követni a mérgezőig.
    Ilyenek sajnos felénk, Gyirmótnál is vannak.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kaszinók a tervezőasztalon

Bezenye, Hegyeshalom - A tervezőcsapat már a „konténervárosban" dolgozik Euro Vegas… Tovább olvasom