Kisalföld logö

2017. 01. 17. kedd - Antal, Antónia -6°C | 1°C

Túl sok a homály a városi utcákon

Várhatóan gyorsabb és rugalmasabb lesz a közvilágítás hibáinak kijavítása márciustól, miután a tervek szerint a Városüzemeltető és Fenntartó Kft. átveszi a teljes hálózat karbantartását.

Jelenleg a városi kandeláberek hetven százalékán ugyanis az áramszolgáltató illetékes a hibák elhárításában.

Az utak állapotához hasonlóan a helyi közvilágítást is bátran nevezhetjük kritikusnak. Úton-útfélen találkozni foghíjas világítással, ráadásul sok helyen már hónapok óta nem működnek a kandeláberek. A Városüzemeltető és Fenntartó (VÜF) Kft. internetes hibabejelentőjén csaknem száz panasz olvasható jelenleg is városszerte nem világító lámpatestekről. A teljesség igénye nélkül jeleztek meghibásodást a Királyhidai, Gorkij, Mosonyi, Erkel, Soproni, Zichy, Huszár Gál, Major Pál, Templom, Ady Endre, Kötélgyártó, Albert Kázmér, Tűzliliom, Ujhelyi, Ostermayer utcákból, a Szent István király útról több helyről, a Régi vámház térről, de több városközponti lakótelep belső udvarairól is. A hibabejelentések közül többet már hónapokkal ezelőtt regisztráltak.

A sokszor késedelmes javítás oka, hogy a közvilágítási hálózat üzemeltetése nem egy kézben van. Bizonyos utcák, szakaszok javítása, karbantartása az áramszolgáltatóhoz – illetve annak leányvállalatához –, míg mások a VÜF Kft.-hez tartoznak. A hibabejelentő portálon jól látszik, hogy a városüzemeltetőhöz tartozó problémák többségét már kijavították, míg az áramszolgáltató kezelésében lévő területeken hetek, hónapok után is megoldásra vár a hiba.

Jelenleg a teljes hálózat fenntartásának hetven százaléka az áramszolgáltatóhoz, míg a maradék harminc tartozik a városüzemeltetőhöz – magyarázza Kosár Tibor ügyvezető. A teljes hálózat „villanyszámláját", illetve az üzemeltetés, javítás költségeit a VÜF állja. Ez évente több tízmilliós kiadást jelent. A rendszer hatékonyabb és olcsóbb működtetése érdekében a városüzemeltető várhatóan márciustól átveszi az egész városi közvilágítási hálózat karbantartását. Így a pontszerű meghibásodások – kiégett izzó, vagy tönkrement biztosíték – esetén a társaság végzi majd a javításokat. A szakaszhibák – ezekből akad kevesebb – elhárítása továbbra is az áramszolgáltató feladata marad.

Az ügyvezető szerint amennyiben egy kézbe kerül a város teljes közvilágításának karbantartása, úgy hatékonyabban és gyorsabban tudnának reagálni a bejelentésekre és elhárítani a hibákat. Emellett megtakarítást is várnak ettől, hiszen saját alkalmazottakkal és eszközökkel olcsóbb lehet a karbantartás. A társaság jelenleg heti egy napot foglalkozik a közvilágítás hibáinak javításával. A teljes hálózat átvételét követően a tervek szerint külön brigád, külön kosaras autóval, hetente három napot foglalkozik majd ezzel a feladattal.

Az ügyvezető hozzátette: a közvilágítás költségeinek csökkentését várják az energia beszerzésére hamarosan kiírandó közbeszerzési pályázat eredményétől is. Emellett keresik a lehetőségeket arra is, hogy több hazai település jó példáján felbuzdulva a mostani izzókat energiatakarékos fényforrásokra cseréljék.

Olvasóink írták

 • 7. daffy 2012. február 28. 21:53
  „Kinek volt érdeke törölni a hozzászolásomat?Jaj istenem valakinek megsértetem a szakmai önérzetét.Pedig csak érteni kellene azokhoz a fránya lámpákhoz(Z1,Z2,glob,Zafír1,-2,Altra 2,Hofeka Clip,stb)Javításukhoz!!!”
 • 6. zsuzsa3. 2012. február 07. 20:16
  „Több mint 1 éve , legalább 5-ször beszóltam én is, hogy a Károly u. és a Móra út kereszteződésénél 4 lámpaoszlop nem világít.adatokat felvették,azóta sem történt változás. /bár a napokban nem figyeltem meg/”
 • 5. Alex64 2012. január 26. 12:20
  „"lehet hogy a vezetékhálózat elavult és ezért van oly sok utca rész világítás nélkül " Hurrá ha ez igaz és nem elképzelhetetlen akkor ez egy újabb kérdést vet fel. A kábelek hibáit ki fogja javítani? Lehet majd mutogatni a sötétség meg marad. De látok itt olyan sötétséget is amit egy izzócserével nem lehet megoldani.”
 • 4. Lone_wolf.. 2012. január 26. 09:48
  „A futura féle hülyeségre volt pénz:)Meg a putri kikövezésére.Természetesen az összeg nem eus részére gondolok.”
 • 3. 01010 2012. január 25. 17:37
  „mármint rajtuk ""kivülálló ok"" az eon nem fejleszett és most Vüf se :(”
 • 2. 01010 2012. január 25. 13:03
  „lehet hogy a vezetékhálózat elavult és ezért van oly sok utca rész világítás nélkül
  Pl Pártok háza előtt a díszúton(rendőrséghez vezető járda) sincs vílágítás már 4 éve :(”
 • 1. Csiripiszli 2012. január 25. 09:47
  „Jelenleg is vannak hiányos területek, amelyeken hónapok óta nem ég a közvilágítás!!!
  Ideje, hogy rendet tegyenek közvilágítás terén is!”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Punnany Massif koncert Mosonmagyaróváron - videó

Készítsd a tánccipőt, mert péntek este a Punnany Massif koncertezik a mosonmagyaróvári egyetemen. Tovább olvasom