Kisalföld logö

2018. 02. 24. szombat - Mátyás -8°C | 2°C Még több cikk.

Túl az első fordulón az ivóvízpályázat

Jánossomorja–Várbalog - Közel tíz éve derült ki: Jánossomorja a veszélyeztetett ivóvízbázisok közé tartozik. A megoldást a mosonmagyaróvári vízellátó rendszerre történő csatlakozás jelentené – a háromszázmillió forintos beruházáshoz harmadszorra pályáznak.
A több mint két évtizede kiépített jánossomorjai vízellátó rendszer eredetileg a kisváros közműves vízellátását biztosította, Várbalog és a hozzá tartozó Albertkázmérpuszta 1998-ban csatlakozott a hálózathoz. Akkor ugyanis a várbalogi vízbázisnál az arzéntartalom meghaladta a határérték feletti szintet. Így jelenleg innen 2200 jánossomorjai, 250 várbalogi–alberkázmérpusztai háztartást látnak el ivóvízzel.

– Az ivóvíz mutatói keveréssel most ugyan megfelelnek az előírásoknak, ám ezt a szintet nem lehet hosszú távon fenntartani – magyarázza Kurunczi Károly, Jánossomorja polgármestere. Elmondta: az 1999-ben az Észak-dunántúli Vízügyi Igazgatóság megbízására készített állapotfelmérés rámutatott arra, hogy a jánossomorjai ivóvízbázis hosszú távon veszélyeztetett. A vizsgálatok szerint a térség vízkészlete mintegy 70–80 méter vastagságban nitráttal szennyezett. Ez az anyag műtrágya vagy állati trágya formájában kerül a talajba, a vízbázist ezzel szemben nem lehet megvédeni. Emellett gondot jelenthet a pannon rétegben jelen lévő arzén, mely miatt már a várbalogi szívókutat bezárták. A városvezető szerint ez a méreg is elérheti a jánossomorjai kutakat.

Már jó néhány éve megfogalmazódott: az egyedüli megoldást egy regionális hálózatról származó víz Jánossomorjára való vezetése jelentené. A szakemberek a mosonmagyaróvári vízellátó rendszerre történő csatlakozást tartották a legelőnyösebbnek.

Két sikertelen pályázatuk után a Környezet és Energia Operatív Program keretében az „Ivóvízminőség javítása" című pályázatukat támogatásra érdemesnek ítélték az első fordulóban, végleges döntés márciusra várható. A polgármester optimista: amennyiben sikeresen szerepelnek, akár már jövő év szeptemberében elkezdhetik a 300 millió forintos (ennek 10 százaléka önrész) beruházást a nyolc kilométeres gerincvezeték kiépítésével, a fogadótelep átalakításával. Így 2010 tavaszától a helyiek jobb vizet fogyaszthatnák.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szakkollégiumi rendszert alakítanak ki

Mosonmagyaróvár - Nappali és levelező képzésben összesen 198 elsős kezdi meg tanulmányait a… Tovább olvasom