Kisalföld logö

2018. 04. 27. péntek - Zita 8°C | 20°C Még több cikk.

Túl alacsonyan repült a pilóta

Mosonmagyaróvár - A pilóta nem tartotta be az előírt repülési magasságot, ezért zuhant Kimlénél a Mosoni-Dunába egy helikopter tavaly júliusban.

Legalábbis ezt állapította meg a csaknem egy éven át tartó rendőrségi nyomozás. Az ügyet vádemelési javaslattal a napokban küldték tovább az ügyészségnek.

Tavaly júliusban, a darnózseli falunapon sétarepüléseket végzett az a helikopter, amely akkor még tisztázatlan okból Kimle közelében a Mosoni-Dunába zuhant. A helikopterben a pilótán kívül hárman utaztak, mind a négyen ki tudtak úszni a folyóból, de mindenki megsérült. Egy utas maradandó súlyos egészségkárosodást, míg ketten súlyos, egy ember pedig könnyű sérüléseket szenvedett.

A Nemzeti Közlekedési Hatóság Légiközlekedési Igazgatósága az ügyben indított közigazgatási eljárását már az év első felében befejezte. A pilótát a balesettel közvetlen okozati kapcsolatban nem álló légi közlekedési szabályok megsértése miatt 1 millió forintra bírságolták. A baleset körülményeit a Mosonmagyaróvári Rendőrkapitányság vizsgálta tovább, légi közlekedés gondatlan veszélyeztetése vétsége miatt folyt a nyomozás, amit a napokban zártak le és az esetet vádjavaslattal küldték tovább az ügyészségre.

Makó László százados, a közlekedésrendészeti osztály vezetője portálunknak elmondta: a csaknem egy éven át tartó nyomozás során számos tanút kutattak fel és hallgattak meg. Ellenőrizték a vallomásokat, igazságügyi szakértőket jelöltek ki, sőt, még meteorológus-szakvéleményt is beszereztek. Emellett a helyszínen is tartottak bizonyítási kísérletet, ami során a baleset okait, körülményeit próbálták tisztázni, illetve a zuhanás idején a környéken lévő szemtanúk által elmondottakat ellenőrizték egy helikopter segítségével. A nyomozás során megállapították, hogy a helikopter vezetője nem tartotta be az előírt minimális repülési magasságot, ami a baleset bekövetkezéséhez vezetett. Erre tekintettel a rendőrség befejezte a nyomozást és vádjavaslattal elküldték az ügyészségnek az iratokat.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nőtt az érdeklődés az óvári kar iránt

Sikerült stabilizálni a gazdasági helyzetet, nagymértékben nőtt a jelentkezők száma: bizakodva kezdik a tanévet a Nyugat-magyarországi Egyetem Mezőgazdaság és Élelmiszer-tudományi Karán. Tovább olvasom