Kisalföld logö

2017. 11. 24. péntek - Emma 3°C | 8°C Még több cikk.

Traktormaffiától rettegnek - kilenc gép meglett

Tavaly nyár óta már tizenöt nagy értékű John Deere traktort loptak el ismeretlenek a határközeli osztrák gazdáktól. Kilencet most megtaláltak.

Kilenc lopott John Deere traktort találtak a fővárosban és Lajosmizsén a Készenléti Rendőrség nyomozói, valamennyit Nyugat-Európából lopták - adta hírül az ORFK.

A közlés szerint négy, összesen 70 millió forintot érő gépet egy lezárt budapesti csarnokban, öt traktort pedig Lajosmizsén, három helyszínen találtak meg. Utóbbiak értéke mintegy 140 millió forint.

A jelenleg rendelkezésre álló adatok szerint a munkagépeket ismeretlen tettesek Nyugat-Európából tulajdonították el, azok egy részének egyedi azonosítóit (alváz-, és motorszámát) professzionális módon megváltoztatták - írják.

Az ügyben orgazdaság miatt indult eljárás.

Előzmény:

Traktormaffiáról beszélnek a határ menti burgenlandi gazdák. Tavaly július óta ugyanis vélhetően erre szakosodott banda szervezetten lopja az értékes erőgépeket. Az elmúlt nyolc hónapban már tizenöt traktort lovasítottak meg a tolvajok, négy esetben a szándékuk meghiúsult. Az elvitt gépek közül ez idáig egyet sem találtak meg.

Az elkövetők kizárólag a nagy értékű, főként John Deere márkájú járművekre vadásznak. A gazdák kára eléri az egymillió eurót. A lopássorozat felderítése érdekében a burgenlandi rendőrség internetes oldalán tett közzé lakossági felhívást.

Az osztrák hatóságok gyanúja szerint nem kizárt, hogy az ellopott traktorokat az elkövetők a lehető legrövidebb úton, a zöldhatáron át kivitték Ausztriából.
 
Erre utal az is, hogy csak a határhoz közeli településeken történtek ilyen bűncselekmények. A rendőrség szerint a földutakon feltűnés nélkül átmehettek ezekkel a gépekkel az országhatáron. A gyanújuk szerint a bűncselekményeket egy rendkívül felkészült bűnszervezet követte el. A hatóságok ugyanakkor figyelmeztettek arra is, hogy a traktortulajdonosok gyakran nincsenek tisztában azzal, hogy a drága és modern gépeik alig, vagy szinte egyáltalán nincsenek megfelelően biztosítva lopás ellen. Ugyanakkor alig igényel erőfeszítést e gépek elindítása, mivel sok típusnak megegyezik az indítókulcsa. A tulajdonosokat ezért arra kéri a rendőrség, tegyék meg a megfelelő védelmi intézkedéseket. A tettesek kézre kerítése érdekében a burgenlandi rendőrség már a lakossághoz fordult és kérik, hogy azonnal jelentsék a hatóságoknak, ha gyanús járműveket látnak, vagy az éjszakai órákban traktorokkal találkoznak.

Éjszaka, nyom nélkül vitték el a traktorokat – mesélte Johann Rapp a kölcsönbe kapott jármű előtt.
Éjszaka, nyom nélkül vitték el a traktorokat – mesélte Johann Rapp a kölcsönbe kapott jármű előtt.

A legutóbbi ilyen lopás szintén a határhoz közeli Neudorf (Mosonújfalu)  településen történt a minap. Az elkövetők az egyik gazda háza melletti mezőgazdasági épületbe törtek be és vitték el John Deere  traktorait. A két gép értéke mintegy 140 ezer euró. A gazdálkodó család kára azonban még ennél is nagyobb, hiszen most kezdődnek a tavaszi munkák, ám nem tudják, eszközök nélkül miként végzik majd el.

Johann Rapp száz hektáron gazdálkodik a környező földeken. A férfi amint azt a Kisalföldnek elmondta: a minap reggeli munkakezdésnél vette észre, hogy előző éjszaka feltörték a géptároló csarnokát. Az ajtón belépve fogadta a döbbenetes látvány, a két zöld színű John Deere-ének csak a hűlt helyét találta. A gazda mint mondja, semmit sem hallott előző éjszaka és a szomszédjai sem vettek észre semmi különöset. Pedig a csarnok a falu közepén, házak között található. A tolvajok szinte egyáltalán nem hagytak nyomot, ezért biztos profi elkövetőkről van szó. Johann Rapp a rendőrökhöz hasonlóan úgy véli, átvitték a határon a gépeket. Szerinte kell lennie valahol a környéken egy nagy csarnoknak, ahol tárolják az ellopott erőgépeket. Abban bízik,  hamarosan előkerülnek.

Annál is inkább, mert a traktorokra nem volt biztosításuk. A férfi mint mondja, a kisebb, értékes gépeket, eszközöket jobban elzárták, nehogy tolvajok zsákmánya legyen, ám azt álmukban sem gondolták volna, hogy ezeket a nagyméretű traktorokat ellopják. A család azért is bajban van, mert még nem tudják, miként fogják művelni a földeket. Pénzük nincs új traktorokat venni, a tavaszi munkákat pedig már meg kell kezdeni. Ezért most szomszédjuktól kaptak kölcsön egy másik John Deere-t.  Ám reméli,  előkerülnek a saját gépeik. Ennek érdekében a tulajdonos traktoronként tízezer euró nyomravezetői díjat ajánlott fel annak, aki segít azokat megtalálni.

Olvasóink írták

25 hozzászólás
12
 • 25. WeiseÖdenburg 2013. március 23. 21:03
  „A népvándorlással rengeteg szerencsevadász került az Osztrák-Magyar határ közelében.Sokan vállaltak munkát valamelyik
  gazdánál.Kevesebb bért is elvállalva szívesebben alkalmazták őket.Az őslakosság vagy vállalta a nyomott bért,más esetben
  távolabb vállalt munkát.Az "aranyások"pedig ügyesen kémlelték a környezetükben feltalálható értékes gépeket,így kiváló
  tipp adó lehetősége lett a rosszban sántikálónak. Gondoljunk csak az őszi sorozat betörésekre " Sonfalván " egy hónap
  20 betörés.”
 • 24. szekelyse50 2013. március 23. 20:11
  „Ez a legnagyobb gond ,hogy a tolvajokat nem érdekli a gazda ,és a termőföld sorsa.”
 • 23. elemér 2013. március 23. 18:41
  „Legnagyob probléma Orbán után ma, a nyugati árak. Ezt követi a felsorolt sok egyéb.”
 • 22. pancser 2013. március 23. 17:36
  „Ezek az esetek nem használnak a magyarok hírének az biztos. Eddig sem volt sokaknak jó véleménye rólunk, politikusainknak is része van ebben. Hogy milyen rossz vélemények is léteznek rólunk, álljon itt néhány sorban:
  "Többen állítják, hogy Magyarország meglátogatása életük legrosszabb élményei közé tartozik, neveznek minket többek között rasszistáknak, tolvajoknak, az országot veszélyesnek, Budapestet a kontinens bordélyának, mint ahogy azt is kifejtik, nem értik, hogyan tartozhatunk egyáltalán Európához.
  Van, aki visszaküldené a magyarokat Mongóliába, más a turisták lehúzásáról beszél, míg akad olyan hozzászóló is, aki a magyar lányokat kritizálja, mondván, hogy csak ágyról ágyra járnak, és egyáltalán nem vágynak komoly kapcsolatra. Heves vitákat váltott ki a honlapon a román-magyar, illetve a szlovák-magyar konfliktus is, éppen úgy, ahogy a kanadai magyar bevándorlók témája. Vádolnak minket azzal, hogy sok magyar felsőbbrendűnek képzeli magát, nyelvünket pedig idegesítő zajnak titulálják. Volt, aki azt is leírta, ha Magyarország eltűnne a Föld színéről, megünnepelné."”
 • 21. elemér 2013. március 23. 14:44
  „Az átlag eu. bank kamat 0.75 és mo.5.25 Talán szerbek a legmagasabbak 11%+ Persze hogy Janics meggondolta magát, mert atverték. Milyen traktorjuk van nekik ?
  http://tinyurl.com/bpl267v”
 • 20. elemér 2013. március 23. 14:02
  „Hogy vehet egy osztrák gazda drága traktort ? A banktol kapja a kölcsönt, amit tud fizetni. Igy müxik egy normalis gazdaság. Ilyesmi nem megy egy magyar gazdának, mert a bank megnyuzza. Elösször azt kellene rendezni és a jogokat. Nemcsak bohóckodni és etetni a népet szabadságharcal meg fényes jövövel. Legnagyob bank kamatot mo.-n fizetik az unioban. Ezt a devizahitelnek köszönhetö, amin MNB és a kormány is keresett a nép kárára. Ezt követte a sikertelen bankadó.”
 • 19. oxana 2013. március 23. 13:01
  „1. pozdorja Hülyeséget beszélsz vagy talán irigyled az osztrák parasztokat? Jólétröl nem beszélnék, inkább a megtett munka eredményét élvezik, nem várják, hogy a sült galamb a szájukba repüljön. De a biztosítás hiányzik, az igaz. Nekünk meg az nem hiányzott, hogy ismét szégyellhetjük magunkat. Legközelebb a házat viszik el a magyarok az osztrákok feje fölül. Elképesztö.”
 • 18. elemér 2013. március 23. 12:55
  „Ámerika a bünözésben is élenjáró. Ide jönnek a nagyvilágbol akik tudnak, ruszkik, d.k. ázsia, magyarok, négerek. Amit ott csinálnak azt itt nagyban csinálják, lehet az bankrablás, sikkasztás, tözsde. Jobb lehetöségek vannak. Nemlehet a tengert a balatonhoz viszonyitani. Aki lopott kocsit vesz az rizikos, mégha jó hamisitott papirokat is kapott vele. lehet a biróságon vedekezni, de az komplikált és draga. Régóta akarják hogy minden fontos alkatrészbe legyen i.d. Igy nehezeb lenne azt árusitani. Ezt a cégek nem akarják. Kifizeti a biztositó és vesznek ujat. Ez job üzlet a biztositónak is meg a cégeknek is. Igy van ez a beteg biztositással és korházzal is. Ezért olyan drága. Egy komoly mütétért megéri mexiko vagy indiába menni, annak akinek nincs biztositása. Az illegalisokat kiteszik ha bünözök, egyébként megvannak. Senki nincs idekötve és mehet haza, ha ott jobb neki és tetszik a balaton. Lassan már szavazni se kell odajárni. Éljen az orbanizmus.”
 • 17. abszurdisztán 2013. március 23. 09:44
  „Sajnos , úgy tűnik, igazuk van a sógoroknak. Itt találtak meg nálunk 9 traktort.”
 • 16. pancser 2013. március 23. 08:47
  „14. elemér 2013.03.23. 08:06
  Egyelőre itt nálunk nagyon áll a zászló az olyanoknak, ami Amerikában volt egykor Chicagóban. Ezek akik ezt teszik nem a nálunk sokat vádolt kisebbség tagjai, hanem jól felkészült kiművelt bűnözők. De a legnagyobb baj, hogy vannak emberek, gazdálkodók, akik képesek potom áron egy nyilván lopott árut megvenni olcsón és ehhez papírokat is tudnak hamisítani. 40 milliós gépet 10-15 millió forintér aki megvesz az nyilvánvalóan bűnös. Amerikában! De itt nem biztos. Az ilyentől a gazdaságát is el kéne kobozni ezzel mindegy elrettentő példát statuálni.”
 • 15. dödike 2013. március 23. 08:33
  „Lassan a határra is kiteszik hogy" Magyar ne lopj!".Uniós elöírás a gépek szabad áramlása.”
 • 14. elemér 2013. március 23. 08:06
  „Errol a lehalgatásrol jut eszembe, hogy a mobilt is letudják halgatni és tudják követni. Kikell venni az elemet vagy aluminium zacskóba rakni a mobilt mint a füszert.;))”
 • 13. elemér 2013. március 23. 07:06
  „gps tracker 5-10 láb pontossan megmutass hol van és lehet lehalgatni mi van ott.”
 • 12. elemér 2013. március 23. 07:04
  „Hogy lophatták el csendben ? Elhuzatták, és alkatrészként áruljak. Ez jóval értékeseb mint a traktor. Ugyanaz a biztonság rá mint a kocsikra. GPS tracker és tudják hol van. Két rendör igy lopott traktort januárban ámerikában és igy találták meg gyorsan. Az hogy mo.-ra vitték nagyon reális és elmagyarázzák. Ilyesmit mem cigányok lopnak. Aztán van más biztonság is, mint a kocsikra, hogy nemlehet inditani se huzatni és riasztó. http://tinyurl.com/azvousq
  http://tinyurl.com/ap4rkhw”
 • 11. Mankapunka 2013. március 23. 00:38
  „Felakarták szántani a belvárost?”
 • 10. abszurdisztán 2013. március 22. 21:19
  „Pofátlanság kijelenteni, hogy valószínűleg átvitték a zöldhatáron. Az osztrákok nem lophatnak ?”
 • 9. Nagymedve1 2013. március 22. 21:04
  „Lesül a bőr a képemről. A magyarok lopótökeitől mentsd meg urunk a nyugatot.”
 • 8. pancser 2013. március 22. 20:32
  „Az orgazdák magyar gazdálkodók, tessék elkobozni a lopott járgányt a kárt meg térítse meg nekik a Jóisten. <moderálva>
  Magyar ne lopj!”
 • 7. Bagoly11 2013. március 22. 19:33
  „Azért érdekes,hogy Budapesten találták meg,nem a szántóföldön,tudtam én,hogy ott is sok <moderálva> lakik.”
 • 6. zsi-ci 2013. március 22. 18:51
  „az unióban minden közös,nem???”
25 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kiszakadt a futóműve

Vélhetően a becsatolt biztonsági övnek köszönhető, hogy nem végződött tragédiával az a baleset, mely… Tovább olvasom