Kisalföld logö

2018. 08. 19. vasárnap - Huba 18°C | 30°C Még több cikk.

Tragikus végkifejletű szipózás a gázpalackból

Nem mindennapi, tragikus eset történt a minap Mosonmagyaróvár külterületén.
Kattintson a képre >>
Nem mindennapi, tragikus eset történt a minap Mosonmagyaróvár külterületén. Egy lángokban álló családi házhoz riasztották a tűzoltókat egyik éjszaka. A ház mellett két megégett fiatalember feküdt. A mentők mindkettőjüket súlyos, másod- és harmadfokú égési sérülésekkel szállították a győri kórházba. Egyikük légzőszervei is károsodtak a tűzben, részben ennek következtében a 22 éves mosonmagyaróvári fiatalember az eset után három nappal belehalt sérüléseibe. A lángokban a ház konyhája kismértékben, míg az egyik szoba szinte teljesen kiégett. A tűzeset után most lezárult vizsgálat igencsak meglepő dolgot állapított meg.

A vizsgálat során kiderült, hogy a konyhai gázpalackról leszerelték az összekötő csövet. A palack melletti asztalon cigarettásdobozt, hamutartót és félig elégett cigarettákat is találtak. A helyszíni szemlén tapasztaltak alapján arra lehetett következtetni, hogy a két fiatalember a palackból egy zacskóba(!) fejtette le a gázt, amiből vélhetően mélyeket lélegeztek. Emellett azonban cigarettára is gyújtottak, ami aztán a robbanáshoz, majd a tűzhöz vezetett.

A robbanás során meggyulladt a két fiatalember ruhája. Kétségbeesve próbáltak megszabadulni lángoló ruházatuktól, ami, miután ledobták magukról, meggyújtotta a szoba berendezését is. Az arcukon és a testükön több helyen is súlyosan megégett fiatalok pánikszerűen próbáltak menekülni a lángok közül, ezért az üvegen keresztül kiugrottak az ablakon.

Mindketten felöntöttek a garatra

A rendőröknek a napokban a kórházban sikerült meghallgatniuk a súlyosan megégett 20 éves fiatalembert. A nyomozóknak bevallotta, hogy a történtek előtt mindketten felöntöttek a garatra a fiatalember házában. Ebben az „alkoholgőzös" állapotban döntöttek úgy, hogy kipróbálják a propán-bután gáz bódító hatását. Leszerelték a konyhai palack összekötő csövét és egy zacskóba eresztették a gázt, amiből aztán mélyeket lélegeztek. Ezt ötször egymás után megismételték, versenyezve egymással, ki bódul be jobban a „szipózástól". A zacskó töltése során azonban egyre több PB-gáz került a lakás levegőjébe is, aminek koncentrációja fokozatosan elérte azt a határértéket, aminél már a kisebb szikrától is berobban.

A fiatalok úgy gondolták, a hangulatot tovább fokozzák, ezért rágyújtottak egy szál cigarettára is. A súlyosan megégett férfi ezt követően már csak arra emlékszik, hogy próbált megszabadulni lángoló ruháitól és kiugrott a csukott ablakon. A rendőröknek elismerte, hogy tisztában voltak tettük veszélyeivel. Ám szerinte alkoholos befolyásoltságuknak tudható be, hogy nem vettek erről tudomást.

A felelőtlen játék egyikük életébe került

A Mosonmagyaróvári Rendőrkapitányság a rendkívüli haláleset miatt közigazgatási hatósági eljárás keretében vizsgálja az ügyet. Idegenkezűségre utaló körülmény ez idáig nem merült fel, ám igazságügyi hatósági boncolást rendeltek el. A rendőrök gyakorta találkoznak azzal, hogy valaki a PB-gáz beszippantásában keresi a boldogságot. Ám ezekben az esetekben egytől egyig a gázöngyújtók tartalmát szippantották be az érintettek.

Ilyen esetről, hogy valaki gázpalackkal próbálkozott volna, még a rendőrök sem hallottak.
A történtek ugyancsak meglepték a mosonmagyaróvári tűzoltókat is. Grósz József alezredes, városi parancsnok a Kisalföldnek elmondta: a két fiatalember rendkívül felelőtlen játékot űzött, ami sajnos egyikük életébe került, ám vélhetően másikuk is élete végéig magán hordozza ennek jeleit. A parancsnok kiemelte: a közhiedelemmel ellentétben a PB-gáznak semmiféle bódító hatása nincs. Nagymértékű belégzése oxigénhiányos állapothoz vezet, ami aztán nem kábulatot, hanem rosszullétet eredményez. Emellett rendkívül tűzveszélyes is, nagy koncentrációban a lakás légterében egy szikra elég ahhoz, hogy az egész ház felrobbanjon. Belélegezve a gáz a tüdőben is berobban.

Olvasóink írták

  • 1. tóth ottília 2008. augusztus 20. 17:38
    „az emberi butasághatártalan két 20 -22 éves embernek ennyi esze h lehet??? és rémisztő h fel is szippantották! és bármikor berubbanhatott volna a tüdejükben!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!    ottilt????”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

''Aki kapja, marja'' a szúnyogpénzt

A dunai árvíz visszavonulása s a hirtelen jött felmelegedés hatására megjelentek szúnyogok a vízpartok környékén.A Magyar Turisztikai Hivatal 15 millió forintot osztott a megyében szúnyogirtási támogatás címén. Mosonmagyaróváron a kistérségi társulás is kap: ez utóbbihoz tartozik Lébény és kilenc település gesztoraként Dunasziget, akik szintén nyertek. Ők külön szeretnének gyéríttetni. Tovább olvasom