Kisalföld logö

2018. 05. 21. hétfő - Konstantin 13°C | 23°C Még több cikk.

Tragikus hajóbaleset: kártérítési döntés januárban

Jövő év elején várható döntés az érintett cégek kártérítési kötelezettségéről az elhunytak családjainak a tavaly nyári philadelphiai kacsahajó-tragédia következményeként.

– Januárban várható döntés a kártérítésről az amerikai kirándulóhajó tavaly nyári philadelphiai balesetének ügyében – mondta Rónai Péter ügyvéd, a hajóbalesetben meghalt két magyar fiatal szüleinek jogi képviselője.

Az ügyvéd szerint az ügyben érintett két cég – a hajók tulajdonosai – egy régi, 1850-es törvényre hivatkozva kétmillió dollárt tart jogosnak kártérítésként kifizetni az áldozatoknak. Ezt az összeget osztanák fel az áldozatok között. Mint kifejtette, e törvény szerint a hajóbaleseteknél a felelős tulajdonos a hajók összértékét tartozik kártérítésként kifizetni, ez a mostani esetben kétmillió dollár.

– A balesetet elszenvedett emberek és azok rokonai most azért küzdenek, hogy a törvényt ne vegyék figyelembe és ennél jóval több pénzt fizessenek a cégek – tette hozzá Rónai Péter.

Amint arról tegnap beszámoltunk ("Egy év, egy nap börtön két életért", Kisalföld, 2011. november 2.), a philadelphiai bíróság kedden jogerősen egy év és egy nap börtönbüntetésre ítélte a tolóhajó kapitányát. A baleset következtében két magyar fiatal vízbe fulladt.

A vád és a védelem egyetértett abban, hogy hihetetlen események láncolata vezetett a tragikus kimenetelű ütközéshez. A tárgyalást vezető bíró ugyanakkor leszögezte: ha Matthew Devlin kapitány egyetlen dolgot is másként csinál, akkor elkerülhető lett volna az ütközés.

Rónai Péter szerint az ügyben szigorú ítélet született, hivatkozása szerint ugyanis egy régebbi, hasonló ügyben csak 7 hónapra ítélték a vétkes kapitányt. Az ügyvéd hangsúlyozta ugyanakkor, hogy szeretnék elérni: ne csak a kapitány, hanem a cégek felelősségét is állapítsák meg.

Olvasóink írták

  • 2. KAK-444 2011. november 11. 21:25
    „moderálva>. (senkialadár) gondolkodj mielőtt beszélsz...

    A témával akpcsolatban, én eltenném a pénzt, és csendben gyászolnék tovább.... azért már ez is durva, hogy 2millió dollár, ami ugyebár 400millió forint...

    Az itthoni viszonyokat kellene nézni, nem az amerikaiakat...”
  • 1. senkialadár 2011. november 03. 21:15
    „minél többet igazuk van,ha "ők" megfosztották a szülőket saját gyermekeiktől akkor tessék ők is váljanak meg olyantól ami szíven ütné őket,a pénzüktől.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Felújítják a Móra-iskolát

Utólagos hőszigetelés, külső nyílászárók cseréje, fűtési rendszer szabályozása, hővisszanyerő… Tovább olvasom