Kisalföld logö

2017. 12. 15. péntek - Valér 4°C | 8°C Még több cikk.

Traffipax a motorcsónakoknak

Mosonmagyaróvár - Az illetékesek már jóval a szezon kezdete előtt együtt járták be az érintett területeket, s vizsgálták: miként tudnák betartatni a közlekedési szabályokat a városkörnyéki vizeken.

A víz közelében pihenők, túrázók, sportolók részéről folyamatosan érkeznek panaszok és igény a hajósok fokozott ellenőrzésére – tudtuk meg Csokán Csaba alezredestől. A Mosonmagyaróvári Rendőrkapitányság vezetője a Kisalföldnek elmondta: a rendőrség csupán azokat a szabályozásokat tudja betartatni, amiket a jogszabályokban előírnak. A vízi közlekedés szabálykönyve Magyarországon csupán a Keleti-főcsatornán ír elő sebességkorlátozást, ahol legfeljebb 13 kilométeres sebességgel mehetnek a hajók. A bejárás és egyeztetés eredményeként a szakemberek úgy döntöttek: a Mosoni-Duna adott szakaszain is hasonló szabályozásra van szükség.

Abban állapodtak meg, hogy a folyó a halászi Babosmajortól a mosonmagyaróvári zsilipig tartó teljes szakaszán 10 kilométeres sebességkorlátozást vezetnek be. Ezen belül szabad strandok, kikötők és horgászhelyek közelében a korlátozást szigorítva 5 kilométeres sebességre csökkentik. A korlátozó táblákat a tervek szerint a nyári strandszezon kezdetére kihelyezik az illetékesek. Csokán Csaba hangsúlyozta: a sebességkorlátozással nem kitiltani akarják a kishajókat a Mosoni-Dunáról, hanem a szabályok betartására és a biztonságos közlekedésre ösztönözni mindenkit. Az alezredes hozzátette: a vízi rendőrök idén többet lesznek szolgálatban, a nagy teljesítményű motorcsónakkal gyakrabban ellenőrzik majd a folyón közlekedőket, valamint a tilosban fürdőzőket is. Az érintett szakaszon több helyen fogják majd mérni a hajók sebességét. A technikai feltételek adottak ahhoz, hogy akár vízen vagy parton, stégen felállítsák a traffipaxot.

Vízi rendőrök: Idén gyakrabban találkozhatunk velük a Mosoni-Dunán, a nagy teljesítményű motorcsónakkal gyakrabban ellenőrzik majd a folyón közlekedőket.
Vízi rendőrök: Idén gyakrabban találkozhatunk velük a Mosoni-Dunán, a nagy teljesítményű motorcsónakkal gyakrabban ellenőrzik majd a folyón közlekedőket.

Egyetért a korlátozás bevezetésével a mintegy hetven motorcsónak-tulajdonost tömörítő Mosoni-Duna Hajós Egyesület vezetője is. Csereklyei László a Kisalföldnek elmondta: az egyesület már tavaly felvetette az illetékes hatóságoknak, hogy valamilyen formában szabályozni kellene a vízi közlekedést a környéken. A hullámkeltés nemcsak a strandolóknak okoz problémát, de tönkreteszi a parton egymás mellé kikötött csónakokat is. Az elnök szerint néhány renitens hajótulajdonos miatt – akik egyébként nem tagjai az egyesületnek – általánosítanak az emberek és vannak rossz véleménnyel róluk. Minden hajó rendelkezik jól látható lajstromszámmal, ami alapján bejelentést lehet tenni a rendőrségen, ha valaki szabálytalanságot tapasztal. A szervezet a környék kishajó-tulajdonosainak zömét tömöríti, jelenleg mintegy hetvenen vannak, ám folyamatosan érkeznek új tagok, az év végére akár százan is lehetnek már. Az egyesület tagjai egyébként belépésükkel egyebek mellett vállalták, hogy betartják a közlekedés szabályait és erre folyamatosan figyelmeztetik is egymást. Nekik is érdekük, hogy rend legyen a vízen. Az elnök hozzátette: üdvözlik a tervezett szabályozást, ám szerencsésebb lenne a sebességkorlátozás helyett inkább hullámkeltést tiltó táblák kihelyezése.

Olvasóink írták

 • 13. geemaister 2009. május 25. 12:32
  „Azért a kenusokat se kell félteni, emlékszem tavaly a Voluta fesztiválon, majdnem ütközés lett miattuk, azért mert nem tudják, hogy folyó melyik oldalán kell közlekedni. Jah és szlovákok voltak.Annyi a minimum, hogy egy idegen országba megyek legalább egy kicsit utána nézek a víz melyik oldalán kell közlekedni. A sárkányhajókról meg annyit, hogy van sok olyan ember aki, még vizet se látott és még úszni se tud, és úgy ül bele. Az meg, hogy a szülő beengedi a gyerekét a hajóba evezni, annyi a minimum, hogy ha gond van és felborulnak, akkor kitudjon úszni.”
 • 12. LovasKároly 2009. május 25. 07:52
  „A mentőmellényt csak azoknak kell használni akik nem tudnak úszni ill. gyerekeknek, a mentőöv meg mentésre szolgál ők nem mentenek csak száguldanak a tett helyszinére”
 • 11. girzelda 2009. május 24. 21:06
  „Jól van kedves LovasKároly! Én a mellékelt képet is nézem és nem átok sem mellényt sem mentőövet, amit használnának a derék rendőreink! De mintha tavaly is Őket láttam volna száguldozni.”
 • 10. LovasKároly 2009. május 24. 16:18
  „Kedves "girzelda"
  Ezért kár volt az idődet pazarolni ha figyelmesen elolvastad volna a hozzászólásaimat akkor észre vetted volna, hogy én is a szabályok betartása mellett tettem le a voksomat, egyébként minden motorcsónakban kötelező felszerelés a mentőmellény és a mentőöv és még sok minden más ami a biztonsághoz nélkülözhetetlen.
  Az első kérdésedre a válasz: közelebb mint gondolnád”
 • 9. girzelda 2009. május 24. 14:36
  „Hol, él ez a "LovsaKároly" ? Ebben az országban vannak akik mindent megtehetnek! Őket sosem fogják felelősségre vonni. Ép ,úgy mint a Fertő tavon. Ott is tilos a bezin-motoros csónakokkal száguldozni,de mégis vannak kivételek sőt egyre több! Ezeknek sem mentő öv sem mellény nem kötelező. Hisz Ők az ellenőrök!”
 • 8. LovasKároly 2009. május 24. 11:13
  „Sajnálattal hallottam már tegnap elsőkézből az eseményről, de megint a renitensekkel van a baj.
  Az elsö motorcsónak ( egyesületi tag) lassan haladt el a sárkányhajó mellett (ezt az evezősök is igazolták)
  az utána jövő motorcsónak kb. a Lajtától vizisíelőt húzott a szabadstrand bólyáinál sem lassított miatta történt a baj de ő nem az egyesületünk tagja. E problémák megoldását tűzte megalakulásunkkor az egyesületünk célul, hisz az alapszabályunkban is le van írva, hogy a tagok a viziközlekedési szabályokat betartják hiszen csak így lehetnek az egyesületünk tagjai. A legtöbb hajón jól látható az egyesület logójával ellátott matrica. Remélem, hogy a tényleges bűnös példaértékű büntetést kap majd.”
 • 7. hullám 2009. május 24. 10:23
  „A sárkányhajó felborításra visszatérve csak annyit, hogy ha normálisan kioktatnák a evezőstől a sárkányhajósig az embereket, nem pedig csak gyorsan kaszáljunk aztán mehetnek a vízre nem lenne példa ilyen dolgokra. Még annyit ,hogy akik bent ültek a hajóban azt sem tudták merre vannak arcal előre (ismerősöm is ott evezett) bocsi. Látjátok itt kezdődnek a problémák!!!!!!!!!!! És akkor még nem mondom a többit.”
 • 6. mobile 2009. május 23. 22:52
  „Egy napja köszöntem meg, hogy lelassítanak sárkányhajónk mellett a motorcsónakok!!! Ma nem így történt, és felborítottak minket. Baj nem történt hála Isten, de van olyan sárkányhajó, amelyik tele van gyerkekkel. Nem tudom, ők mit tudtak volna tenni. Nekünk is nehéz volt visszaborítani a hajót. Szóval valamit tényleg tenni kell !!!!!”
 • 5. LovasKároly 2009. május 22. 16:16
  „Úgy látom, hogy minden évben előkerül a motorcsónak kontra vízpartlakó ill. evezős probléma. Sajnálon, hogy az Ákos elértette amit a Csereklyei L. mondott, én is oszlopos tagja vagyok az egyesületnek és emiatt a pár renitens ember miatt közutálatnak örvend a motorcsónakos társadalom.Volt már egyeztetés az evezősökkel is ott olyan javaslat született, hogy a Bacardi Beach feletti üdülőktől a Lajta befolyásáig hullámkeltés tilos táblák kihelyezésére lenne szükség. A 10km./h sebességkorlátozás kicsit túlzás mivel a zsiliptől a Lajta befolyásáig szinte betarthatatlan a vízfolyás sebessége és az áramlatok miatt.
  Mi is féltjük a kikötött vizijárműveinket amikor kikötünk és elhúz mellettünk 1 nagy hullámokat keltő hajó elég sok festéket, fát, bádogot ,műgyantát (kinek milyen a hajója) kell pótolni nem beszélve a bosszúságról.
  Mi is szeretnénk ha a rend őrei többet lennének láthatóak a vízen, mert akkor ezek a problémák maguktól megszünnének.
  Az evezősök biztonsági motorcsónakja, hogy tudja majd a 10 km./h-t betartani amikor az evezősök folyásirányba eveznek és a Duna kb. 5km./h-val folyik?”
 • 4. geemaister 2009. május 22. 10:52
  „Haha ezen csak röhögni lehet.5-10 km/h sebességgel a kenusokat hozza le a víz, ha lapátolnak akkor már lefotózza őket a trafipaxos vizisün:D Csak 50 ló erő felett csinál egy motoros akkora hullámot hogy egy kezdő kenust felborítana. De a hullámra ha ráfordul merőleges szögben, akkor elvileg nem borul fel. Aki ezt nem tudja az inkább ne menjen vízre. Jéé és megint mennyi pénzt meg energiát meg lehetne spórolni ezzel. :D Vigyázni kell nehogy vizes legyen valaki:D”
 • 3. mobile 2009. május 22. 08:44
  „Sárkányhajózás alatt többször találkoztunk motorcsónakosokkal, de mire hozzánk értek, lelassítottak. Ezért köszönet nekik, reméljük, ez így is marad. Az ellenőrzés azért nem árt.”
 • 2. urbaniastapista 2009. május 21. 19:43
  „A folyónak tökmindegy ki száguldozik rajta, de "ezek" talán nem a fürdőzők és evezősök között fognak rodeózni.”
 • 1. girzelda 2009. május 21. 16:12
  „Ezeknek a száguldozoknak miért nem adnak mentő mellényt? Igaz majd ezeket is feldobja a viz pár nap múlva, ha úgy járnak mint a Szlovák kollégájuk járt.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

˝Csak új kormány vezetheti ki az országot a válságból˝

Mosonmagyaróvár - Tizenkét megszerzett mandátum már jó eredmény lenne az európai parlamenti… Tovább olvasom