Kisalföld logö

2018. 11. 13. kedd - Szilvia 9°C | 17°C Még több cikk.

Továbbra is kell a magyar munkaerő

A legfrissebb adatok szerint mintegy huszonnégyezer magyar munkavállaló dolgozik Ausztriában. Számuk azonban tovább nőhet, ugyanis a gazdasági válság ellenére igény van rájuk.

Legutóbb januárban készült felmérés arról, hogy hány magyar dolgozik Ausztriában. Eszerint 24 ezer honfitársunk keresi kenyerét a szomszédos országban, ebből valamivel több mint kilencezren Burgenlandban.

– Ez a szám tavasszal jelentősen nőhet, hiszen amint beköszönt a szezon, főleg a mezőgazdaság, az építő-, valamint a vendéglátóipar területén még több vendégmunkásra lesz igény – állítja Tóth Eszter, a Régióközi Szakszervezeti Tanács (IGR) projektvezetője, aki szerint az e területeken dolgozók közül a téli hónapokban sokakat kijelentettek munkáltatóik. A szakember megerősítette: a magyar munkaerőre továbbra is főleg az említett ágazatokban van a legnagyobb igény. Kiemelkedik viszont a mezőgazdaság, ahol még a szakképzettség és a nyelvtudás sem feltétel. Most, a gazdasági válság idején is szükség van a magyarokra, akik éppen a válság miatt még többen akarnak munkát vállalni Ausztriában.

Tóth Esztert a legfontosabb változásokról is kérdeztük:

– 2009. január 1-jétől Ausztriában a munkaviszonyból származó jövedelem évi 11 ezer euróig adómentes. Emelkedett a gyermektartási adókedvezmény és a gyermekekkel kapcsolatos adókedvezmény összege, de lehetőség van a gyermekek utáni rendkívüli terhek érvényesítésére is (gyermekgondozási kiadások, lakóhelytől távoli szakképzés, gyermek tartós betegsége, fogyatékossága esetén) – tájékoztatott a szakember. Az adóbevallást a következő év szeptember 30-ig kell benyújtani.


Kinek érdemes adóbevallást beadnia?

Ha a munkavállaló egyedül kereső vagy gyermekeit egyedül nevelő, ha igénybe veheti a legalább 3 gyermek után járó pótlékot, ha érvényesíthet jövedelem megszerzésére és megtartására fordított kiadásokat, hogyha egy vagy több gyermek után tartást fizet, alacsony jövedelme miatt év közben béréből társadalombiztosítási járulékot vontak le, de adót nem, és ha munkabére év közben változott vagy munkaviszonya nem tartott egész évben, érdemes adóbevallást beadnia.

Olvasóink írták

 • 5. tozserjoli 2010. március 15. 18:43
  „Ki tudna segíteni, hogy Ausztriában dolgozhassak a mezőgazdaságban, kinél érdeklődhetek.
  Köszi Joli”
 • 4. csillag78 2010. március 13. 00:25
  „Vallaloid....miért ne lehetne???
  Példát kéne venni egyes országokról, és nem kell messze menni...

  aki tehet menjen az osztrákokhoz...
  S 2011től még könyebb lesz, mert szabad munkavállalás lesz, nem kell munkavállalási engedély!

  Ennyi!!!

  Szállj magadba TE kedves Vallaloid...dolgozz csak itthon "semmipénzért"”
 • 3. Vallaloid 2010. március 10. 14:09
  „Látom itt is megtalálják egyesek a politikai szálakat ,még ha nincs is!
  Szállj magadba!”
 • 2. janika 2010. március 10. 09:58
  „Ott jól működik a bűnüldözés!”
 • 1. juhi 2010. március 09. 13:40
  „Ausztriában átszámítva mintegy 2.9 millió Ft-ig adómentes az éves jövedelem! Úgy látszik, ott kevesebbet lopnak a politikusok !!!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A rendőröket is sértegette a biciklis

Mosonmagyaróvár - Az esti órákban világítás nélkül, járdán kerekező biciklist állítottak meg a… Tovább olvasom