Kisalföld logö

2018. 10. 19. péntek - Nándor 9°C | 21°C Még több cikk.

Továbbra is halmozódik a Karolina Kórház tartozása

Hiába törlesztett az állam – ismét eladósodhat az intézmény.

Az ország többi egészségügyi intézményéhez hasonlóan a mosonmagyaróvári Karolina Kórház addig felhalmozott adósságát is kifizette az állam az év első felében. Ezzel azonban csak ideiglenesen "jutott levegőhöz" az intézmény, a hiány ugyanis újratermelődik. Így lesz ez egészen addig, amíg nem változtatnak a finanszírozáson.

"Mintegy 527 millió forintos adósságot vállalt át az állam. Ez a március végéig felhalmozott összes lejárt tartozásunkat jelentette" – magyarázza dr. Bertalan István, a Karolina Kórház főigazgatója. Ezt az összeget azóta szinte teljes egészében kifizették a beszállítóknak.

A főigazgató elmondta: főként a nagyobb cégek biztosították a kórház működését az elmúlt időszakban, hiszen akadt olyan beszállító is, akinek már több mint fél éve nem fizetett a kórház. Ilyen volt például a Városüzemeltető és Fenntartó Kft., amely a távhőt szolgáltatja az intézményben.

Amennyiben ezek a cégek nem hiteleznek a kórháznak, úgy nem tudták volna a betegellátáshoz szükséges feltételeket, gyógyszereket és fogyóeszközöket biztosítani. Több kisebb vállalkozás és a nagyok közül pedig a monopóliumot élvezők az utolsó hónapokban már csak úgy szállítottak, ha előre fizetett az intézmény. Ezt viszont csak más beszállítók rovására tudták megtenni. Emiatt a helyzet kezelése már valóban sürgető volt, az adósság rövid időn belül már a működést veszélyeztette volna.

A finanszírozás nem változott, ennek ellenére a Karolina Kórház nem vesz vissza a teljesítményből, bíznak a helyzet javulásában.
A finanszírozás nem változott, ennek ellenére a Karolina Kórház nem vesz vissza a teljesítményből, bíznak a helyzet javulásában.

Dr. Bertalan István kiemelte: a felhalmozott hiány oka, hogy a Karolina teljesítményvolumen-korlátja (tvk) – azaz a havi bontásban meghatározott elszámolható teljesítménye – messze alatta van a helyi szükségleteknek. Közel hatvanezer ember ellátására elégséges az a finanszírozás, amiből a kórház több mint 85 ezer embert lát el. Mivel a kórház vezetésének célja az egészségügyi szükségletek lakosságközeli, jó minőségű kielégítése, ezért úgy döntöttek, nem szüntetik meg az ellátásokat, amikor elérik a bevételi határokat. A vezetés bízik ugyanis abban, hogy a tervezett egészségügyi reform ezt a finanszírozásban fennálló aránytalanságot végre megszünteti majd.

"Az ellátás továbbra is folyamatos és nem nőnek a várólisták. Ugyanakkor az eladósodás újra megindult, bár ennek a mértéke még kisebb, mint a korábbi időszakban volt. A beszállítók egyelőre tudomásul veszik, hogy újra hosszabbodnak a kifizetési határidők. Bíznak abban, hogy újabb adósságkonszolidációval vagy az egészségügyi reform után megemelt teljesítményvolumen-korláttal a kórház teljesíteni tudja majd fizetnivalóit" – tette hozzá a főigazgató.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Izzanak a kemencék Kisbodakon

Újra lobogott a tűz a hétvégén a falu szélén álló boglyas kemencékben Kisbodakon. Tovább olvasom