Kisalföld logö

2018. 01. 23. kedd - Zelma, Rajmund -2°C | 3°C Még több cikk.

Tovább fiatalítanák Mecsért

Óvodát korszerűsítettek, a tagiskolába számítógépeket vásároltak, a védőnői rendelő új tetőszerkezetet kapott Mecséren. A szigetközi település várhatóan a tavalyihoz hasonló összegből gazdálkodik.

Forráshiányos önkormányzati költségvetésünk korlátozza mozgásterünket. Mindezt szeretnénk ellensúlyozni takarékos, ésszerű gazdálkodással, alapozva a község lakóinak szorgalmas tenni akarására. Új gazdálkodási koncepciót dolgoztunk ki 2009 októberében, amelyben a rendelkezésre álló forrásunkhoz igazítottuk a kiadásainkat, és ezt szigorúan be is tartottuk – magyarázza Csaplár Zoltán mecséri polgármester, aki elismerően szólt a vállalkozók, civil szervezetek és a lakosság támogatásáról.

Biztató a harminc férőhelyes óvoda huszonöt fős kihasználtsága és az a tény, hogy szeptemberben tíz elsős korú gyermek hagyja el az óvodát.
A szigetközi település hat sikeres pályázatot tudhat maga mögött és a LEADER keretében is két befogadott pályázattal rendelkeznek.

– 2010-ben befejeztük az óvoda korszerűsítését sikeres pályázattal, közel 12 millió forintból. A munkák során új tetőszerkezet, villamos berendezés, vizesblokk, udvari falikút, nyílászárócsere történt, udvari teraszt építettünk ki, az épületet akadálymentesítettük. Tagiskolánk 10 számítógéppel gyarapodott. Befejeztük a faluház melletti árokszakasz lefedését, ugyanott új járdaszakasz is épült hathatós vállalkozói támogatással. A védőnői rendelő új tetőszerkezetet kapott. A gazdák közreműködésével megkezdtük a külterületi utak rendbetételét, elsőként a Lickói utat és a Szentpáli allét – foglalja össze a tavalyi évet a településvezető. A település továbbá közel tízmillió forintot fordíthat a nagytérségi hulladékgazdálkodási projekt keretében a szeméttelepek felszámolására.

A Mosoni-Duna rehabilitációja érinti Mecsért is.
A Mosoni-Duna rehabilitációja érinti Mecsért is.


– A 10 tonnát meghaladó súlyú járművekkel Mecsér irányában egy úton sem lehetett behajtani, ezt a súlykorlátozást feloldottuk az 1-es út felől. Ez a tiltás kihatott az itteni gazdálkodók, vállalkozók tevékenységére az egész település napi életére is – állítja Csaplár Zoltán. A polgármester elégedetten szólt a településen szervezett programokról, kiemelve a Ladikos Fesztivált és az adventi hangversenyt.

Mecsér a tavalyihoz hasonló költségvetésre számít idén is.

Csaplár Zoltán
Csaplár Zoltán
– Két nagy állami beruházás is érinti területünket: a Mosoni-Duna és a Lajta rehabilitációs programja, valamint védőtöltés építése. Főleg az utóbbi megvalósulását már nagyon várjuk, uniós támogatásból egyéb önként vállalt feladatokat nem tudunk támogatni – tér át az idei tervekre a polgármester. Céljaik között szerepel útépítés, a faluközpont megújítása, a községháza akadálymentesítése, szigetelése, térburkolat kiépítése, a temetőkerítés-építés. 2011 teendői közé sorolta továbbá a járda, vízelvezető és szikkasztóárkok rendezését, a civil szervezetek és az önkormányzat eszközbeszerzéseit.

– A legfontosabb feladat az intézményeink biztonságos működése. Biztató a harminc férőhelyes óvoda huszonöt fős kihasználtsága és az a tény, hogy szeptemberben tíz elsős korú gyermek hagyja el az óvodát. Szeretnénk minden eszközzel a falu korösszetételét tovább fiatalítani és kihasználni minden adottságot, pályázati lehetőséget a 802 éves településünkön – zárta szavait Csaplár Zoltán.

Olvasóink írták

  • 3. janika 2011. január 19. 10:02
    „A számítógépek kakaó biztosak? Játszótér és ravatalozó felújítás már megvan?”
  • 2. CD 2011. január 18. 20:24
    „Tisztelt Lacika! Gratulálok a tartalmas hozzászóláshoz, egyébkén igazad van, de legtöbbször a Szigetközhöz sorolják és a Szigetköz kapujaként emlegetik. Vannak még lemaradások a faluban, de remélem sikerül a felzárkózás, az irányt jónak tartom.”
  • 1. lacika1967 2011. január 18. 14:49
    „Tisztelt Szerző! Mecsér nem a szigetközben van!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A környezet védelméért

A Mosonmagyaróvári Városvédő Egyesület, csatlakozva a Város- és Faluvédők Szövetsége (VFSZ)… Tovább olvasom