Kisalföld logö

2018. 05. 27. vasárnap - Hella 16°C | 26°C Még több cikk.

Tóvá alakították a szemétlerakót

Kisbodak - Bár a nagytérségi hulladékkonzorcium küzd az illegális szemétlerakók tulajdonjogával és felszámolásával kapcsolatban, Kisbodakon meg tudták oldani a kérdést. Mindhárom szeméttelepet eltüntették.
Már Katona Kálmán, az Országgyűlés Környezetvédelmi Bizottságának elnöke is elmondta szigetközi bejárásán: bár a jogszabály szigorításának előkészítése folyamatban van, az önkormányzatok segítsége is szükséges az illegális szemétlerakók felszámolásához.

A mosonmagyaróvári nagytérségi hulladékgazdálkodási projekt kapcsán is gondok merültek fel: a rekultivációs pályázatoknál csak az állami vagy önkormányzati kezelésben lévő szemétlerakók megszüntetésére nyerhető uniós forrás. Jó néhány azonban ezek közül magánterületen található. Kisbodak önkormányzata azonban megoldást talált, s saját területén eltüntette a szeméthegyeket, pedig Ekker Károly polgármester szerint három helyen is aktívan kellett fellépniük.

Kis utcai tavak: Ki hinné? A helyén évekkel ezelőtt illegális szemétlerakó volt.
Kis utcai tavak: Ki hinné? A helyén évekkel ezelőtt illegális szemétlerakó volt.

– A kanálisparton, a tábor felé a hétvégi házaknál számoltuk fel az első illegális lerakót – mondta a településvezető. – A képviselő-testület úgy döntött, eladjuk ezt a területet. Ez jó döntésnek bizonyult, azóta a magántulajdonban lévő részről eltűnt a szemét. A település közepén éktelenkedő szeméthegyeket úgy számoltuk fel, hogy néhány éve pályáztunk, s nyertünk: a vízügyi igazgatóság ezen a részen alakította ki a falu egyik legszebb vizes élőhelyét, a Kis utcai tavakat. A harmadik lerakó a libaólak környékén volt, a területtulajdonos szövetkezettel felvettük a kapcsolatot, s szemétgyűjtési akciót kezdtünk. Önkéntesek segédkeztek a felszámolásában, a kubikgödröt aztán földdel takartuk be. Azóta oda sem hordtak semmit. Igaz, a lakókat köteleztük, hogy minden háznál legyen szemétgyűjtő edény. A falugondnok és a mezőőr is figyeli a szemetelőket, s ha bárhol zsákot találnak, azt is összegyűjtik. A turistáknak figyelemfelhívó plakátot tettünk ki, hogy élményeikkel együtt a szemetüket is vigyék magukkal" – mondta Ekker Károly.

Egy másik jó példa

Dunaremetén is hasonló a helyzet. „Megteremtettük a turisták számára a feltételeket, szemétgyűjtőket helyeztünk ki a hajóállomásnál is" – mondta Marovics Géza polgármester. „Persze szerencsénk is van: főúttól, várostól viszonylag távolabb vagyunk, így könnyebb a helyzetünk, mint például Máriakálnoknak vagy Kimlének."

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nem fizet Delhusa Gjonnak a hédervári testület

Hédervár - Kisalföld SMS: Tudomásom szerint a Ptk.-ban létezik egy paragrafus az elmaradt haszon… Tovább olvasom