Kisalföld logö

2018. 02. 24. szombat - Mátyás -8°C | 2°C Még több cikk.

Törzsek viadala mosonmagyaróváriakkal

Mosonmagyaróvár - Négy évvel ezelőtt tartották az első Törzsek Viadala elnevezésű hagyományőrző íjász-rendezvénysorozatot.
A Magyaróvári Íjász Sportegyesület a kezdetektől aktív részese a versenynek.

Az eredeti tervek szerint a hét vezér emlékének adózva szerették volna felállítani Magyarország hét gyepűjét. Megyénket a mosonmagyaróváriak képviselik, rajtuk kívül Vas és Zala hagyományőrző íjászai alkotják a Nyugati Gyepűt, melynek ellenfele a keleti országrész három megyéjéből összeálló Keleti Gyepű. Az évente megrendezett különleges verseny a külvilágtól elzárt táborban zajlik. Itt a „harcosok" törzsi rend szerint élnek, jurtában laknak és kizárólag a honfoglalás korát idéző eszközöket használnak. Fakupából, ivócsanakból isznak, fa- és cseréptányérból favillával esznek. Ruházatuk a jellegzetes kunkori orrú csizma, vászoning és kaftán, ősmagyar süveggel. A tábor lakói a harcosok és a segítők, akik a verseny ideje alatt megfőzik a harcosok asztalára szánt lakomát. A Magyaróvári Íjász SE (MÍSE) idén hat taggal képviselte magát a viadalon.

Ketten – Vörös István és Schwartz Krisztián – segítőként vettek részt. A harcosok csapatában Nyáradi Csaba, Arany János, Göblyös Gábor és Schwartz Mihály küzdött a Nyugat Gyepű dicsőségéért. Nyáradi Csabát a törzs egyhangúlag fővezéri szerepre választotta. Az idei viadal, bár nagyon kis különbséggel, de a keletiek győzelmével zárult. A MÍSE fontos szerepet vállal a szervezésben is. Az íjászok felszerelésüket is maguk készítették. Valamennyien maguk varrták süvegüket, csizmájukat, saját kezűleg gyártották veretes öveiket, számos apró kiegészítővel gazdagították megjelenésüket.


Zimmerer Anita

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Halakat ''gereblyéztek'' Ásványrárón

Ásványráró - Négy győri férfi bukott le a napokban Ásványrárónál. Az orvhalászok hármas horoggal… Tovább olvasom