Kisalföld logö

2017. 09. 19. kedd - Vilhelmina 12°C | 17°C Még több cikk.

Törvénymódosítás indokolja az ügyelet megszüntetését

Mosonmagyaróvár - Miért kellett megszüntetni a huszonnégy órás ápolónői ügyeletet, és van-e lehetőség az újraindításra? – ezzel kereste meg szerkesztőségünket Kajtor Béláné, a Mosonyi Mihály utcai nyugdíjasok házának lakója.
A Mosonyi Mihály utca 37. szám alatti nyugdíjasok házában idén május elsejéig biztosította az önkormányzat a huszonnégy órás ápolónői ügyeletet. Az ott élő több mint negyven idős ember értetlenül áll a változtatás előtt.

– Mi azért költöztünk oda 1989-ben, hogy megkapjuk ezt a szolgáltatást. Akkor komoly összeget fizettünk be, és most is havonta törlesztjük a lakbért. Szeretnénk, ha éjjel-nappal biztonságban lehetnénk – magyarázza Kajtor Béláné, aki társai panaszát is tolmácsolta. A házban sok idős, beteg ember él, akik továbbra is igényelnék az egész napos ügyeletet. Május elsejétől azonban megszüntették ezt szolgálatot, helyette a házi segítségnyújtást és a jelzőrendszeres házi segítségnyújtást ajánlották fel az itt élőknek.

A felvetéssel megkerestük Csiba Erzsébetet, az Egyesített Szociális Intézmény igazgatóját, aki elmondta: csupán házi segítségnyújtást látnak el az említett épületben. Ezt a változtatást a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról rendelkező 1993-as évi törvény idén januári szigorítása tette szükségessé.

– Aki kéri a házi segítségnyújtást, reggel 8 órától délután 4 óráig igényelheti. Egy bizottság dönt arról, hogy az illető jogosult-e a szolgáltatásra, és ha igen, hány órában – hangsúlyozta az intézményvezető, aki elmondta: a házi segítségnyújtásért a nyugdíj függvényében arányosan óradíjat kell fizetni, ez jelenleg nem haladhatja meg az 500 forintot. Emellett jelzőrendszeres készüléket is igénybe vehetnek gyors segítségkérésre. Csiba Erzsébet úgy tudja, az épületből mindkét szolgáltatást kevesen kérték.

– Fontos számunkra az ott élő idősek biztonságérzete, de törvénytelenség lenne a huszonnégy órás ügyelet működtetése és a finanszírozása is kérdéses. Ezt a szolgáltatást annak idején és később sem foglalták szerződésbe, a nyugdíjasok háza sem egészségügyi, sem szociális intézménynek nem tekinthető – szögezte le Nagy István alpolgármester. A házi és a jelzőrendszeres segítségkérés mellett a városi orvosi ügyelet (az orvosi pihenő az emeleten) is évek óta az épületben kap helyet, így az érintettek azonnal szakemberhez fordulhatnak.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szigetköz ízei, Vármegye borai

Második alkalommal rendezték meg a Szigetköz ízei, Vármegye borai fesztivált. Tovább olvasom