Kisalföld logö

2017. 08. 19. szombat - Huba 19°C | 31°C Még több cikk.

Történelmi város címet kérnek

Tizenhárom jelentős történelmi hagyományokkal rendelkező település a köztársasági elnöktől történelmi város státust kérne.
Tizenhárom jelentős történelmi hagyományokkal rendelkező település a köztársasági elnöktől történelmi város státust kérne: megyénkből Hédervár és Nagycenk is érintett. A címmel állami normatíva és bizonyos felmentések járhatnának.

A történelmi város cím kezdeményezője dr. Pintér János vállalkozó, aki megkereste azt a 13 önkormányzatot, mely a „magyar történelem során jelentős szerepet töltött be, de a korábbi státusához képest jelentéktelenné vált". A lista: Abaújvár, Drégelypalánk, Kisnána, Mád, Nagyvázsony, Nemeskér, Ónod, Ópusztaszer, Ozora, Telkibánya, Rudabánya, megyénkből pedig Hédervár és Nagycenk.

Pénzzel és kiváltásokkal is járhatna

A Szili Katalinnak nemrégiben elküldött levél indoklásában az áll: ezeknek a településeknek nincs lehetőségük és forrásuk arra, hogy a történelem során megszerzett nevet megfelelően továbbvigyék. A történelmi város cím fogalma nem ismeretlen Európában. A Fertő tó melletti ausztriai Ruszt ma is viseli a királyi szabad város címet. Az elképzelések szerint a státus egyrészt járna állami normatívával, valamint lélekszámtól függően egyéb normatív kötöttségek alóli mentességgel. Pintér János szerint a jövő évi költségvetésből településenként 200 ezer eurót kellene elkülöníteni erre a célra. Szili Katalintól azt kérik: a rendelkezésre álló eszközeivel segítse a jogszabály mihamarabbi megszületését.

Ónodon lehet a megbeszélés

Juhász József hédervári polgármester elmondta: mivel a kezdeményezést felkarolandónak találta, felvette a kapcsolatot az összes érintett településvezetővel. Sőt, már a térség országgyűlési képviselőjével, Tóth Tiborné dr.-ral is tárgyalt az ügyben. „A következő »lépcső« Ónodon lehet, amikor az Országgyűlés háromszázadik évfordulójának ünnepségén találkozhatunk Szili Katalinnal" – mondta.

Héderváryak a magyar történelemben

Az első „jegyzett" Héderváry, Héderváry Dezső a hősies önfeláldozás és nemeslelkűség példaképe: az Anjouk udvarába került, majd 1322–27-ig Erzsébet királyné országbírája volt. 1330-ban Károly Róberttel együtt indult Basarab havasalföldi vajda ellen. A magyar sereg azonban a Kárpátok egyik szorosában csapdába került. Héderváry ekkor elcserélte páncélját az uralkodóval, aki csak ennek köszönhetően menekült meg. Hőstettéért özvegye férje korábbi szolgálati helyét kapta meg jutalmul. Kiemelendő még a családból Khuen-Héderváry Károly, aki 1903-ban az ország miniszterelnöke volt.

Cséfalvay Attila

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nagytakarítás a Szigetközben

Ezúttal az időjárás is kedvezett a Szigetközi Természetvédelmi Egyesület, a Felső-szigetközi Szabadidő és Vízi Sport Egyesület és az Almássy László Természetjáró Baráti Kör által szervezett hétvégi szemétgyűjtési akciónak, aminek keretében a Kisalföld kampányához csatlakozva kitakarították a felső-szigetközi települések környékét. A gyűjtőhelyekről, a gyűjtőzsákokról és a kesztyűkről a Rekultív Környezetvédelmi és Hulladékhasznosító Kft. gondoskodott. Tovább olvasom