Kisalföld logö

2017. 01. 23. hétfő - Zelma, Rajmund -7°C | 2°C Még több cikk.

Torlódó kocsisorok, elzárt üzletek

Hegyeshalom - A schengeni csatlakozást követő napokban máris bebizonyosodott, érdemes lett volna több időt áldozni az átkelő átalakításának előkészítésére. A napokban például tizenöt kilométeres sor kígyózott az egykori átkelőnél. Ráadásul a szomszédos bevásárlóközpont több üzlettulajdonosa is háborog a szerintük szabálytalan átalakítás miatt.

Egy hete már, hogy népünnepély, tűzijáték, miniszteri sorompóbontás kíséretében hazánk is csatlakozott a schengeni övezethez. Az önfeledt, megállás nélküli határátkelés okozta örömöt azonban gyorsan lerombolta a hétvégi torlódás az egykori hegyeshalmi határátkelőn. Alig néhány napja voltunk csak schengeni tagok, ám már a „régi időket" idézte az itt kialakult mintegy tizenöt kilométeres kocsisor.

A határnyitás utáni napokon egyre erőteljesebben jelentkeztek az átalakítással kapcsolatos anomáliák. Fotó: Méhes Ákos Felvételünk illusztráció.


Azóta is erősebb forgalom esetén torlódnak a járművek az egykori átkelőnél. A hazánkba érkező, illetve kifelé tartó autósok közül sokan ugyanis autópályamatrica-vásárlási lehetőséget keresnek kisebb-nagyobb sikerrel – mivel mindként országban már a határvonaltól fizetősek a sztrádák. A probléma forrása sokak szerint az átkelő nem kellően átgondolt átalakításában keresendő.

Az átalakítással kapcsolatos anomáliákról lapunkban korábban már többször beszámoltunk. Így arról is, miként zártak el több, az átkelőn működő magántulajdonú üzletet a külvilágtól gyakorlatilag bármiféle előzetes egyeztetés nélkül, valamint hogy az egész átalakítás engedélyeztetés nélkül történt. Legalábbis az ilyen engedélyek kiadásában illetékes Nemzeti Közlekedési Hatóságnál ilyen nem volt folyamatban.

Bár ez nem az átalakítás hibája, de sokszor akadályozza a forgalmat az is – és ezt még tegnap is tapasztaltuk –, hogy az autósok közül sokan még mindig megállnak a bezárt bódéknál és kimutatják úti okmányaikat.
A schengeni csatlakozással kapcsolatos átalakítások az átkelő szomszédságában – az autópálya mellett – lévő bevásárlóközpont, illetve szálloda tulajdonosainak kedélyét is borzolják.

A határnyitás előtti napon szereztek ugyanis tudomást arról, hogy egy lekanyarodó sávval és táblával olyan útra terelik a bevásárlóközpontba tartó vendégeket, ami állításuk szerint még inkább ellehetetleníti a vállalkozásukat.

Az üzlettulajdonosok szerint – és ezt dokumentumokkal is bizonyítják – a kijelölt út noha már régóta létezik, hivatalosan használni nem lehet, hiszen a település rendezési tervében sem szerepel. Ráadásul az érintettekkel történt egyeztetés és hatósági bejárás nélkül jelölték ki ezt a csomóponti ágat. Az üzlettulajdonosok szerint ez az útvonal kizárólag egyetlen ott működő vállalkozás javát szolgálja, a többieket pedig ellehetetleníti. Nem értik, miért kellett ezt kialakítani, hiszen alig száz méterrel előrébb minden előírásnak megfelelő autópálya-csomóponton keresztül megközelíthető a bevásárlóközpont. Emellett az új útvonal számos balesetveszélyes helyzetet is előidéz. Az érintettek úgy vélik, amennyiben rövid időn belül nem születik megoldás az ügyben, megteszik a szükséges lépéseket, az illetékes hatóságokhoz – köztük a versenyhivatalhoz – fordulnak panaszukkal. Elfogadható megoldásnak tartanák azt is, ha a korábbi – megfelelően kiépített – csomópontba is kihelyeznék a bevásárlóközpontot és az ott működő szolgáltatásokat jelző táblát.

Rajkán hasonló a helyzet

Úgy tűnik, nem csupán Hegyeshalomnál, hanem a rajkai határátkelőn is hasonló módon mennek a dolgok. Több olvasónk jelezte, hogy itt szintén épületeket zártak el a forgalomtól és az átalakításokkal balesetveszélyes helyzeteket idéztek elő.

Olvasóink írták

 • 3. HŐR 2007. december 29. 17:24
  „Lényeg az hogy budapesti "szakemberek" jöttek megmutatni hogy kell átrendezni a határt.(térképen idetaláltak) Ha az évtizedek óta a határon dolgozókat kérdezték volna meg,nem fordult volna elő hogy saját magukat körbekerítették a beton elterelőkkel.”
 • 2. átkelő 2007. december 29. 15:26
  „Azok az autósok, akik a beton terelőelemek mellett, az útszélén megálltak, forgolódtak és tolatgattak, hogy olyan helyet keressenek, ahol matricát vegyenek, nem az eu főbiztos látogatása miatt akadályozták a forgalmat. Viszont miattuk valóban több kilométeres sor alakult ki. Még este is, amikor a főemberek már rég hazamentek. Valóban lehet matricát is venni zökkenő mentesen, csak ahhoz meg kell találni az árusító helyet, az étterem mögött. Aki azonban először jár erre, nem biztos, hogy egyből megtalálja egy tolatás vagy félre állás nélkül.”
 • 1. n 2007. december 29. 14:09
  „A 15 km-es torlódás az EU föbiztos látogatása miatt alakult ki.
  Kb 3 órán keresztül korlátozták a forgalmat az átkelön.
  Azóta folyamatos a haladás. Matricát is lehet váltani zökkenö mentesen.”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Új városrész, új utcanevekkel

Mosonmagyaróvár - A város határában, az úgynevezett Akadémia-dűlőn kialakított új lakópark… Tovább olvasom