Kisalföld logö

2017. 12. 11. hétfő - Árpád 4°C | 13°C Még több cikk.

Torlódások az utakon

8 hókotró és harminc "lapátos" ember vette fel a harcot csütörtök hajnalban Mosonmagyaróváron.
Torlódások az utakon.
A legtöbb gond a városszéli utcákban és Jánossomorja felé volt az átfúvások miatt. A szovjet hótoló ablakai mögül kiderült: ezeknek a gépeknek csak a csatornafedél parancsol megálljt.

Mosonmagyaróváron csütörtök délelőtt az északi szél adott munkát a hóeltakarító gépeknek, melyek már kora reggeltől dolgoztak a városban több-kevesebb sikerrel. A kevésbé védett külvárosi részeket ugyanis folyamatosan betakarja a hó, átfúvások mindenütt vannak. A belvárosba vezető Pozsonyi út havas, ám járható: negyvennél többel nem érdemes menni. A városháza előtt láttuk az első hókotrót, igaz, felemelt lapáttal jön.

A Gyári útról nyíló kisebb mellékutcákban bokáig ér a hó. A házak előtt önkéntes takarítók, a kapubejárót igyekeznek szabaddá tenni. A Fertő soron újabb hótoló dolgozik: a mögötte feltorlódott kocsisor biztonságban van. A Báger mellé érve látjuk, hogy egy óriási jármű takarítja az ottani buszmegállót. A sofőr készséges – már indulna vissza a telephelyére –, így felkéredzkedünk a monstrumra.

„ Az egy másik cég"

Bár vagy harmincéves a szovjet ipar remeke – a K–701A –, több mint három méter széles lapátjai sokat javítanak az út állapotán. A jármű – melynek fülkéje négy méter magasan van, ajtaját pedig „mérgesen" kell becsapni – vezetője reggel hét óta járja a város útjait. Mint mondja, szerdán egy kamiont szabadított ki az árokból. A Kossuth Lajos utcában erősödik a forgalom: állítólag a városban a Halászi úti lakótelepen a legrosszabb a helyzet, ott ugyanis a Feketeerdő felől érkező havat semmi sem „fogja meg".

A Jánossomorja felé vezető felüljáró veszélyesnek tűnik: jégbordák mindenhol. Császárréten állítólag ilyenkor 1–1,5 méteres hófalak is kialakulnak, de Várbalog, Újrónafő és Mosonszolnok sincs könnyű helyzetben. Az autópálya fölé érve látjuk, hogy a sztrádán szinte teljesen letakarították a havat: „Az egy másik cég" – jegyzi meg a sofőr. „Tavalyelőtt harminchat óráig voltam folyamatosan szolgálatban a nagy havazás miatt" – mondja. A K–701 végül nagy csattanás kíséretében áll meg: a tolólapát ugyanis eltalált egy csatornafedelet, mely talán az egyetlen ellenfele ezeknek a járműveknek.

Akár éjjel is dolgoznának

Stipkovits Pál polgármester tegnap helyzetértékelésre összehívta a helyi védelmi bizottságot. Mint mondta, egyetlen környező település sem volt elvágva a külvilágtól. A rendőrség, a tűzoltóság, a polgári védelem és a hómunkások közösen dolgoznak, hogy a hóátfúvások környékén is zavartalan legyen a közlekedés. Bednarik György, a Városüzemeltető és Fenntartó kft. ügyvezetője elmondta: hajnali négy óra óta nyolc járművel takarították az utakat, emellett harminc munkásuk lapátolt a járdákon. Tegnap délben aztán – a kötelező pihenőidő miatt – szusszanhattak egyet a munkások, s tegnap este ismét felvették a kesztyűt.

Bednarik György szerint csak néhány mellékút maradt tegnap délutánra, melyet még alaposabban meg kellett tisztítani. A legnagyobb gondot a Barátság, a Kállai Éva és a Szily Pál utca jelentette, ahová az északnyugati szél befújta a havat. Az ügyvezető szavai szerint a városüzemeltetőhöz tartozó összes járdát letakarították, ám a házak előtt ez a tulajdonosok dolga. Mint megtudtuk, szükség esetén a hókotrók éjjel is dolgoznak.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Családi bunker egymilliótól

Jó egy éve létesült az első magánóvóhely, azóta egy tucat épült Magyarországon. A helyszínre vonatkozó adatok titkosak, annyit azonban tudni: egymillióba kerül a legolcsóbb. Általában tehetősebb emberek családjuk és értéktárgyaik védelmére létesítik. Egyre több az érdeklődő, most már lakóparkot építő cégek is keresik ezt a védelmi formát. Tovább olvasom