Kisalföld logö

2018. 06. 24. vasárnap - Iván 13°C | 20°C Még több cikk.

Töredékek a késő avar korból

A jánosi kavicsbányató környékére tervezett üdülőövezet kiépítését régészeti kutatás előzte meg. A szakemberek a griffes-indás kultúra emlékeire bukkantak.

A sír 1200 éves emberi maradványokat rejt.
Jánossomorja önkormányzata tervei szerint idén nyáron a jánosi volt kavicsbányató környékén kiépített strand fogadta volna a vendégeket. Az építkezést azonban nem kezdték el, mert a területen régészeti kutatások folytak.

Az ásatást Aszt Ágnes, a mosonmagyaróvári Hansági Múzeum régész-muzeológusa vezette, akitől azt kérdeztük, milyen újabb értékes információkkal lettünk gazdagabbak elődeinkről.
„ A kavicsbánya területén már a múlt század húszas éveitől kezdve folytak régészeti kutatások."

– A vidék a bronzkortól kezdve folyamatosan lakott volt – mondta Aszt Ágnes. A tó környékén Fettich Nándor, Pusztai Rezső és Tomka Péter régészek munkája nyomán nagy bronzkori temető mellett germán sírok és avar temetőrészlet került elő. A múzeumnak sajnos soha nem volt annyi energiája, hogy a feltárásokat az egész területre kiterjessze, így a temetőket, illetve a közeli Árpád-kori falut kis mozaikok összerakásával ismerjük csupán. A tevékenységet nehezíti az is, hogy a területet kincskeresők túrják végig időről időre, a leletek rossz megtartásúak és legutóbb dózerrel fordították ki az 1200 éves maradványokat. Újabb feltárásokra most az üdülőövezet beépítése előtt nyílt lehetőségünk.

– A kutatást nehéz körülmények között kezdtük meg, a sírok többsége a földmunkagépek tevékenysége során megsérült. Mindezek ellenére, a kivitelező cég korrekt együttműködésére számítva, egy hónap alatt teljesítettük a szerződésben vállaltakat. A területen késő avar kori, griffes-indás kultúra népének húsz sírja került elő, továbbá újabb adalékokat kaptunk az Árpád-kori falu életéhez is kút és méhkas alakú gabonás verem feltárásával. A sírokban a halottak észak–dél irányban feküdtek, felékszerezve, élelemkészlettel ellátva.

Egy családi sírra is rábukkantunk, ahol a gödörben két felnőtt mellett egy gyermek nyugodott. A leletek nem gazdag népességre utalnak, az ékszerek bronzból készültek, ritkábban vékony aranyfuttatással, a változatos gyöngyök üvegből vannak. A használati tárgyak közül az orsógomb, orsókarika, a kés a legjellegzetesebb, de találtunk egy szép vasfokost is. Az élelem általában marhalábszár formájában került a sírokba, de kiemeltünk ép kisfazekat is, melynek tartalma elemzésre vár.

– A temető határát idén sem sikerült megtalálnunk, a kutatási terület széléig folyamatosan kerültek elő sírok, így a további részletek feltehetően egy újabb kutatás során bukkannának elő. Helyben bemutatandó régészeti objektumot sem találtunk, a leleteket a Hansági Múzeumba szállítottuk. A beruházás megkezdődhet, a területet átadjuk, amint teljesíti a kivitelező a szerződésben foglaltakat, azaz munkánk ellentételezését megfizeti.

Kapcsolódó cikkek >>

Feltárják a kastélyt (2002-06-12) >>
Győr múltját kutatják (2003-08-16) >>
Kincsvadászok az Erzsébet téren (2002-09-11) >>
Kutatás az apátságnál (2002-06-12) >>
A múlt feltárása pénzbe kerül (2002-12-05) >>

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megmenekültek a hitelfelvételtől

Püskin új rendezési terv készül, járdát újítanak fel és bevezették a faluházba a telefont.… Tovább olvasom