Kisalföld logö

2018. 01. 20. szombat - Fábián, Sebestyén -4°C | 6°C Még több cikk.

Töltés az alulról jövő ár ellen

A biztosító nem köt szerződést a mecsériek egy részével, mert ártérnek minősített területen laknak.
Várföldi Lajos dunaszentpáli polgármester hétfőn, a Parlagnyilasi-csatorna átadásakor arra kérte a szakminisztert, mielőbb kezdjék el településükön az Ásványráróról hozott földből a töltések építését. Mint ismert, a 2002-es árvíz során a legintenzívebb védekezésre Dunaszentpálon és Mecséren volt szükség.

Ár, környezetszennyezés, vízpótlás

– A Parlagnyilasi-csatorna kikotrásakor Ásványráró határába rakták le a földet – kezdte a településvezető. – Ez már a dunaszentpáli árvízvédelem megerősítését, töltésépítést szolgálja, csak el kell szállítani onnan. Ha nem lépünk gyorsan az ügyben, a föld „szublimálni" fog. Ugyanis egyre gyakrabban hallani, hogy lopják a környékbeli vállalkozók. Mi voltunk 2002-ben az igazi elszenvedői a dunai árnak. Óriási terület úszott: ha a tavaszi árvízkor 3–4 nappal később jön a víz, s ha kiszórjuk a talajfertőtlenítő szert, „égbekiáltó" környezetszennyezés lehetett volna. Ki lett volna a felelős? Örülünk az ásványrárói földnek, ám ha a dunaszentpáli védmű megépítését egybekötnék egy vízpótló rendszer kiépítésével, az költségmegtakarítással járhatna.

Ártérnek minősülnek

Mecséren sem jobb a helyzet: Gerháth Zoltán szerint mostanában alulról jön az ár.
– A nagyobb árvíz általában tízévenként látogat meg bennünket, a kisebbek évente: most is épphogy megúsztuk a kiöntést. Mecséren a biztosítók már nem akarnak szerződést kötni a háztulajdonosokkal, mert ártérnek kellett nyilvánítani a település egy részét. Ha most elviszi valakinek a házát a Duna, akkor a vis maior pályázathoz kell fordulnunk, hogy ezeket az embereket valahogy segítsük.

Korábban az áradások „felülről" jöttek: most ezek az „áldások" alulról érkeznek. A 2002-es árvíznél is így volt, egészen Kimléig jött fel a hullám: még ott is védekezni kellett. Igaz, nekünk kellett a legtöbbet erre költenünk: Dunaszentpálnak 80 milliót, Mecsérnek több mint húszmilliót kellett kérnie a vis maior alapból. Szerencsére a házakban nem keletkezett nagyobb kár, mert a védekezés a vízügy irányításával szakszerűen történt. A megépítendő töltés terveiben szerepel, hogy az állóvízzé vált öt kilométeres csatornánkba is kerülhetne élővíz a pótlással.

Persányi Miklós elmondta: az úgynevezett Duna-projekt egyike a legnagyobb – 2007-ben kohéziós alapból s költségvetési forrásból finanszírozott – programoknak. A hazai Duna-szakaszra 1,4 milliárd forint jut: ennek egyik része a hiányzó védművek megerősítésére jut. A dunaszentpáli rész nagyobb védelmét a lehető leghamarabb szeretnék megvalósítani. 2009-ig 50–100 fejlesztési lehetőség valósulhat meg országosan, melynek a Szigetköz is része lesz.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Augusztusra megint bezár az uszoda

Jánossomorján a tavalyihoz hasonlóan idén is nyáron zár be a fedett uszoda: szünet van augusztusban.… Tovább olvasom