Kisalföld logö

2018. 06. 22. péntek - Paulina 16°C | 29°C Még több cikk.

Többmilliós gázszámla jött az omladozó épületbe

Hegyeshalom - Állításuk szerint önhibájukon kívül kell összességében többmilliós gázszámlát kifizetniük az egykori finánclaktanyában élőknek. A bérlők nemcsak a kilakoltatástól, hanem az épület összedőlésétől is félnek. A kezelő, a vám- és pénzügyőrség most vizsgálja a panaszt.
Hegyeshalomban a huszonnyolc lakásos egykori finánclaktanya az állam tulajdona, a kezelője a vám- és pénzügyőrség (VPOP). Az épületben jelenleg huszonkét család – többségében nyugdíjas és aktív vámosok – él, vannak, akik már évtizedek óta. Úgy érzik, a VPOP évek óta nem foglalkozik az épülettel, megkereséseikre sem válaszolnak, legutóbb pedig ráadásul többmilliós gázszámlát is a „nyakukba varrtak", amit ha nem fizetnek ki, kilakoltatással fenyegetik őket – állítják. A lakók úgy érzik, a ház és a kazán rossz állapota miatt – önhibájukon kívül – jött össze ez a magas gázfogyasztás. A bérlők egy rögtönzött lakógyűlésen panaszolták el kiszolgáltatott helyzetüket lapunknak.


Négy év fűtésének ára lenne

– Már több alkalommal is jeleztük, hogy az épület központi fűtése véleményünk szerint hibásan működik, ebből adódóan állapítottak meg nekünk irreálisan magas gázszámlát – mondja Pozsgai Lászlóné, aki férjével már évtizedek óta az egyik lakás bérlője. – Az általunk bérelt lakásokra az épület kezelője gázfogyasztás címén a tavalyi év május 25. és december 5. közötti időszakra összesen mintegy 3,37 millió forintot számlázott ki. Mindezt úgy, hogy havonta rendesen fizettük a reális mértékű fűtési díjat. A kiszámlázott hatalmas összeget a korábbi téves leolvasásokkal indokolták. Megkaptuk továbbá a december 25. és január 24. közötti tényleges gázfogyasztás számláját is, ez 168 ezer forint volt. Ennek alapján a kiszámlázott 3,37 milliós összeg mintegy húsz fűtési hónapnak felel meg. Az évi öt fűtési hónapot számolva ez négy teljes év gázfogyasztása. Érdekes, hogy azok a lakók nem kaptak elszámolószámlát, akik néhány hónapja költöztek el a házból, azok viszont igen, akik alig fél éve laknak itt. Ezt követően kapott még a ház egy 1,8 milliós csekket is.

– Ez a magas fogyasztás nem a lakók hibájából jött össze, ettől függetlenül mindenki anyagi helyzetéhez mérten megpróbálta kiegyenlíteni azt. Ez a hatalmas összeg a téves leolvasás és a központi fűtési rendszer hibájából adódott. Az épület kezelőjét azonban hiába kérjük, hogy tegyen valamit, megkereséseinket figyelmen kívül hagyják. Amíg működött az átkelőn a vámhivatal, nem volt semmi probléma, folyamatosan karbantartották a házat. Azóta viszont a vám- és pénzügyőrség teljesen megfeledkezett az épületről. A házban több helyen hullik a vakolat, a mennyezetről időnként méretes darabok esnek le. A legnagyobb problémát azonban a központi kazán állapota jelenti. Évek óta rosszul működik, vélhetően ez is okozta a magas fogyasztást. A szerkezet teljesen automata, így előfordult, hogy nyári kánikulában is fűtött, most viszont sokszor teljesen hidegek a radiátorok, a gázóra azonban pörög. A hibát többször jeleztük már a regionális parancsnokságnak, de nem tettek semmit. Március óta tudnak a problémáról, mégsem javították meg. Félünk attól, hogy újra horribilis számlát kapunk az újabb elszámoláskor – mondta Pozsgai Lászlóné.

Finánclaktanya: Az épületen hosszú ideje nem végeztek semmiféle felújítást vagy állagmegóvást. A mennyezetről időnként méretes vakolatdarabok hullanak.
Finánclaktanya: Az épületen hosszú ideje nem végeztek semmiféle felújítást vagy állagmegóvást. A mennyezetről időnként méretes vakolatdarabok hullanak.

Vizsgálják a magas fogyasztás okait

A lakók felvetéseire Sárer Ferenc, a vám- és pénzügyőrség regionális parancsnokságának sajtóreferense a Kisalföldnek elmondta: a többletfogyasztást a gázszolgáltató kiszámlázta a parancsnokságnak, amit be is fizettek. Ezt az összeget terhelték tovább a bérlőkre, ám kérelem nélkül hat hónapos részletfizetést biztosítottak számukra. A lakók kérésére vizsgálják a magas fogyasztás jogosságát, ezért leszereltették és bevizsgáltatják a gázórát. Ezt követően tájékoztatják majd a lakókat. Amennyiben kiderül, hogy az óra hibájából jött össze a nagy fogyasztás, úgy a lakók visszakapják a már befizetett összeget. A ház állapotáról a sajtóreferens elmondta: 2004-ben vetődött fel, hogy értékesítenék a lakásokat a bérlőknek. Erről szándéknyilatkozatot is aláírtak a lakók. Az értékesítés előkészítése azonban hosszadalmas folyamat, ám amíg nem születik döntés, a parancsnokság szerint indokolatlan lenne többmilliós felújításokat végezni az épületen. A szóvivő cáfolta, hogy nem válaszoltak volna a lakók megkereséseire, hiszen mint mondta, többségében korábbi és jelenlegi kollégáik laknak az épületben.


Az épületről

Az épület eredetileg finánclaktanyának készült az 1920-as években, majd hosszú időn át ezt a funkciót töltötte be. Később a környéken dolgozó vámosoknak alakítottak ki benne szolgálati lakásokat, a nyolcvanas évek elejéig – az új átkelő megépítéséig – a hegyeshalmi vámhivatal is itt működött. 

Olvasóink írták

 • 9. Enemy 2008. november 23. 08:10
  „3.
  Cserkész jelszó?:) >A megoldás tehát: Légy résen!!!!”
 • 8. Enemy 2008. november 23. 08:08
  „Nem akarok uszítani de mi van ha mindenkinél csak pár ezret "csapnak" hozzá havonta?
  Ezek szerint a saját rendszerüket SEM TUDJÁK ellenőrizni,működtetni????!!!!!!
  Gázóra?Leolvasás?,Számlázó rendszer?Ki,mi garantálja hogy hitelesek az adatok és a valós képet mutatják?
  "Sok kicsi sokra megy"
  Ha elnézném egy 0 val a csekket és csak a 10% át fizetném be megértenék?
  Ha valaki tud akkor legyen szíves válaszolni!”
 • 7. PrettyWoman 2008. november 22. 10:07
  „Antalszabo. Nálad a pont. Ezen már én is gondolkodtam. Be kéne perelni az egész céget. Remélem, egyszer valaki meg is teszi. Viszont nem értem, hogy a felügyeleti szerv, gazdasági versenyhivatal, vagy az energetikai felügyelet miért nem néz a körmükre. Az lenne a dolguk.”
 • 6. matriné 2008. november 22. 08:56
  „A politikai elit ezeket az embereket már leírta, hisz Ők már többnyire nem termelnek nekik pénzt a közösbe!A szolgáltatók meg nem a fogyasztók érdekében szoktak tévedni. Ott csapják be az embereket, ahol csak tudják! Természeten üldözetlenül és büntetlenül, persze tisztelet annak a kevéske kivételnek ami még néha akad!”
 • 5. vinyo 2008. november 22. 07:31
  „Röhej hogy 4 éve nem tudják eldönteni ,hogy eladják vagy nem.
  vicc
  A főmérőt ,nemtudom ki tudta leolvasni,de sztem a házból szinte senki.
  A rendszer kb addig működött,míg volt határ,azóta csak pukkad le a ház.
  Arra leszek kiváncsi ,hogy fognak reagálni a tv-re,mert az eddigi stílusuk elég lenéző volt.kicsit összakaphatják maguakt a tisztelt elvtársak:D:D”
 • 4. antalszabo 2008. november 22. 06:57
  „Furcsa ez a túlszámlázás mostanában.
  Hogy lehet hónapokon keresztül rosszul leolvasni az óraállást?”
 • 3. Diákcsemege 2008. november 21. 22:08
  „Milyen rendszerességgel olvasták le a főmérőt (ha van), ill. a lakók leolvasták-e rendszeresen a saját gázóráikat? Rengeteg félreértés elkerülhető lenne, ill. a műszaki hibák is idejekprán fellelhetők ezzel a módszerrel.
  Persze ebből elsősorban azoknak kell okulniuk, akik még nem kapták meg és nem is szeretnék megkapni életük "első milliós" gázszámláját!
  A megoldás tehát: Légy résen!!!!”
 • 2. miracle 2008. november 21. 19:24
  „"2004-ben vetődött fel, hogy értékesítenék a lakásokat a bérlőknek. ... Az értékesítés előkészítése azonban hosszadalmas folyamat, ám amíg nem születik döntés..."
  Made in Hungary. 4 év is kevés elintézni. Szánalmas.”
 • 1. Imcsi 2008. november 21. 18:02
  „Hegyeshalomban "gáz" van: hónap elején Szépék kaptak milliós számlát, most pedig az itt lakók!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Sárba tiport Tűzliliom, szárazon tartott Lőpor

Mosonmagyaróvár - Ingatlanonként közel negyedmillió forintot fizettek be még márciusban a Tűzliliom… Tovább olvasom