Kisalföld logö

2018. 05. 24. csütörtök - Eszter, Eliza 16°C | 26°C Még több cikk.

Többlettámogatás nélkül a két tannyelvű?

Mosonmagyaróvár - Nem támogatná a kormány a jövő évi költségvetés tervezete szerint a két tannyelvű oktatást.

Ez a megvonás egy országosan is keresett képzési formát veszélyeztetne. Mosonmagyaróváron jelenleg közel háromszázan tanulnak ilyen osztályokban.

Megszűnhet a két tanítási nyelvű oktatási programok emelt finanszírozása a következő tanévtől, ugyanis a költségvetési törvény tervezetében már nem szerepel támogatási összeg erre a célra. Az idejárók után kiegészítő támogatást kaptak a fenntartók: 2008-ban 74 ezer forintot, idén 68 ezret. A jövő év elejétől a tervek szerint 64 ezer forintra csökken az összeg, míg 2010 szeptemberétől teljesen elmarad. Magyarországon ma mintegy harmincezer tanuló részesül az először 1987-ben bevezetett két tannyelvű képzésben. Mosonmagyaróváron közel háromszázan tanulnak. A Kossuth-gimnáziumban az elsők között, ugyancsak 22 éve indult az országosan is jegyzett képzés, a Haller-iskolába 1998 óta lehet jelentkezni két tannyelvű képzésre.

– Szakmaiatlannak, jogszerűtlennek, törvénytelennek és embertelennek tartom a kormánynak ezt a tervét: egy felmenő rendszerben nem lehet azonnal megszüntetni egy képzést. Az október 12-re tervezett győri találkozón fel fogok szólalni – hangsúlyozza dr. Nagy István oktatásért felelős alpolgármester. A fenntartó önkormányzat a Kossuth-gimnáziumban 82 ezer, a Haller-iskolában 115 ezer forintot tesz hozzá gyerekenként a két tannyelvű oktatás finanszírozásához. A városvezető azt elképzelhetetlennek tartja, hogy az önkormányzat egyedül állja a jövő tanévtől az érintett csoportok támogatását.

A Kossuth-gimnáziumban jelenleg 80 diák tanulja német nyelven a biológiát, történelmet, földrajzot, matematikát és öt órában a német nyelvet. Dr. Hansági Károly igazgató szerint törvényi kötelezettség, hogy a rendszerben már bent lévő diákokat ne érintse ez a változás, de kérdés, hogy ki fogja vállalni a képzés finanszírozását ezek után. A Haller-iskola 1–8. osztályában 208 diák részesül két tannyelvű képzésben. Ott az alsó tagozaton a testnevelés, ének, rajz, a felső tagozaton a testnevelés, országismeret, német irodalom oktatása történik német nyelven, amihez hozzáadódik a plusz öt német nyelvi óra. A kiegészítő normatíva esetleges megvonásának komoly következményei lehetnek, sőt, 4–5 kolléga munkahelye is veszélybe kerülhet – állítja Sárköziné Kollárits Edit igazgató.

Harminc civil és szakmai szervezettel egyeztettek az oktatáspolitikusok a költségvetés oktatást érintő elemeivel kapcsolatban csütörtökön – mondta Tóth Tiborné dr. országgyűlési képviselő, aki korábban éppen a Kossuth-gimnázium igazgatója volt. A két tannyelvűs normatívákról elmondta: – Előkészítés nélküli ez a tervezet. A csütörtöki találkozón mindannyian kiálltunk amellett, hogy ez a lépés nem tehető meg.

Olvasóink írták

 • 6. Diákcsemege 2009. október 11. 19:43
  „Ebben a szláv olvasztótégelyben mi is a helyzet az idegennyelvtudással? Elképesztő hátrányban vagyunk, csak néhány példa: a szlovák állampolgár anyatejjel szívja magába a cseh nyelvet az ukrán az oroszt, stb.),
  a románul tudó (igaz hogy latin myelvcsaládról beszélünk) pillanatok alatt rá kalapálja a románra az olaszt, spanyolt, portugált és a francia nyelvet.
  Kedves magyar és idegen nyelvet oktató tanárok vajon TI elmondjátok diákjaitoknak, hogy mi kizárólag a nyelvrokonok hiánya miatt mekkora hátrányban vagyunk? Már ami a nyelvtanulást illeti!!
  Van létjogosultsága a kéttanítási nyelvű képzésnek?? Sokkal inkább, mint azt a hozzá nem értő honatyáink gondolják!”
 • 5. VJR 2009. október 06. 10:09
  „A "Diri" mindig is matekpárti volt! :P”
 • 4. Tmoha 2009. október 06. 09:15
  „Azért érdekelne, hogy miért kell több pénz ahhoz, hogy valaki magyarul vagy németül vagy angolul beszél, tanít! Miből áll a töbletköltség? Aki magyarnyelven, magyar nyelvet tanít az nem támogatandó?”
 • 3. civac 2009. október 05. 21:48
  „élete fő műve omlik össze, és megszavazza a támogatás megvonását; avagy beteg lesz, de nemet nem fog nyomni, az tuti”
 • 2. Diákcsemege 2009. október 05. 16:54
  „Emlékszik még valaki, hogy ki igért Máriakálnokot Mosonmagyaróvárral összekötő kerékpárutat és sok más egyebet is....?”
 • 1. Abrafax 2009. október 05. 12:52
  „Az a nap, amikor ezt a költségvetési javaslatot megszavazza, lesz Tóthné politikai pályájának "megkoronozása".”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A ˝piszkos tizenkettő˝ vége

Mosonmagyaróvár - Az alig tíz éve épült Barátság utcai szociális bérlakásokban kialakult áldatlan… Tovább olvasom