Kisalföld logö

2018. 02. 18. vasárnap - Bernadett 0°C | 6°C Még több cikk.

Többfordulós küzdelem a rámpáért

Értelmetlen és romboló hatású a mosonmagyaróvári 1-es számú postaépület akadálymentesítése – állítja dr. Thiesz József ügyvéd.

A Mosonmagyaróvári Mozgáskorlátozottak Egyesületének elnöke, dr. Thiesz József felvetésével megkerestük a Magyar Posta Zrt. illetékeseit.

Az elmúlt év őszén csak szükségbejáraton lehetett bejutni a mosonmagyaróvári főpostára, mert az épület átalakítását végezték. Ez a helyzet adta az alkalmat, hogy a Magyar Posta Zrt. Nyugat-magyarországi Igazgatóságának pécsi címére levelet írjon dr. Thiesz József a Mozgáskorlátozottak Mosonmagyaróvári Egyesülete képviseletében, és kezdeményezze a mosonmagyaróvári 1. posta felújításakor annak akadálymentesítését.

– Ecseteltem, hogy az épület lépcsőjénél lévő lift nem felel meg a célnak, helyette rámpa kellene, és van erre lehetőség. Utaltam továbbá olyan okokra, melyek indokolttá teszik a valódi akadálymentesítést, és felajánlottam a tőlem elvárható segítséget közös ügyünk optimális megoldása érdekében – magyarázza dr. Thiesz József, aki elmondta: a levelére érkezett válasz szerint a postánál a liftes megoldást jobbnak tartják, mint a lejtő (rámpa) létesítését, mert olyan hosszúra kellene építeni, hogy azt városképi szempontból sem tartják megoldhatónak. Hozzáfűzték, hogy ahol lehet, lejtős kialakítást alkalmaznak, mert tudják, hogy a lépcsőkövető felvonó használata időigényes, kényelmetlen.

Dr. Thiesz József: ˝A rámpa túl meredek, ezért szinte használhatatlan.˝
Dr. Thiesz József: ˝A rámpa túl meredek, ezért szinte használhatatlan.˝

Az egyesületi elnök azonban nem törődött bele a válaszba, ezért decemberi újabb levelében rámutatott: a felszerelt lift a kezdetektől fogva használaton kívül van, mert alkalmatlan a rendeltetésszerű igénybevételre. Ennél minden szempontból célravezetőbb a lejtő kialakítása, mely a mostani átalakításkor időszerű, megoldható és városképi szempontból sem kifogásolható.

– Felhívtam a figyelmet arra is, hogy amennyiben bármely sorstársamat kár érné amiatt, hogy postai küldeményét nem tudná elküldeni vagy átvenni, úgy kártérítési igénnyel lépünk fel a postával szemben.

Megírtam, hogy mivel mozgássérült sorstársaim alapvető emberi jogait sértik, felmerült már annak a lehetősége, az állampolgári jogok országgyűlési biztosához fordulunk – tette hozzá az ügyvéd. Azóta a lépcsők kivágásával elkészült egy olyan rámpa, mely a szakember szerint használhatatlan.

– Az akadálymentesítés nemcsak a fogyatékossággal élő embertársaim javát szolgálja, hanem mindenki másét, így a babakocsival érkezőkét is. Ez a helyszín azért is fontos, mert a városban üzemelő három hivatal közül csak ezt lehet ésszerűen és viszonylag alacsony költséggel akadálymentesíteni – mondta el továbbá dr. Thiesz József.

A felvetésre Tomecskó Tamás, a Magyar Posta Zrt. sajtószóvivője válaszolt.

– A Magyar Posta folyamatosan végzi a postahelyek akadálymentesítését. Ahol lehetséges, a lejtős kialakítást alkalmazzuk, tudván, hogy a ˝lépcsőkövető felvonó˝ használata időigényes és kényelmetlen. Sajnos ezt nem mindenhol tudjuk megvalósítani – állítja a postai referens, aki elmondta: 2009-ben megyénkben 17 postahelyet akadálymentesítettek, illetve néhány jelenleg is folyamatban van, ebből mindösszesen egy a felvonós.

– Azonban vannak olyan posták, ahol ilyen megoldást nem tudunk alkalmazni. Ebbe a körbe tartozik a mosonmagyaróvári 1. posta is, amelynek akadálymentesítését 2002 áprilisában készítettük lépcsőkövető felvonó beépítésével. Az európai szabványoknak megfelelő olasz berendezést építtettük be. A felvonó jelenleg is üzemképes, karbantartása folyamatos. A rámpás megoldás esetén 21 méter hosszú felhajtót kellene megépítenünk – hangsúlyozta a sajtószóvivő, aki még hozzátette: a babakocsik feltolhatósága érdekében a 8 méter széles lépcsőfeljáró bal oldalán alakítottak ki egy olyan szakaszt, ahol kitöltötték a lépcsőfokokat, közte meghagyva a lépcsős feljárót.

Olvasóink írták

 • 15. marcsus78 2010. február 07. 15:51
  „Valóban használhatatlan.Sok babakocsit toló anyukát láttam rajta közlekedni.”
 • 14. Imcsi 2010. február 06. 15:49
  „leslie! Akkor azt is láttad biztos, hogy tulajdonképpen még kész sincs!”
 • 13. Tmoha 2010. február 04. 10:04
  „Az illetékesek eldönthetnék, hogy mi a fontosabb, az ember, vagy a "városkép"? Amúgy az épület falával párhuzamosan és egy fordulóval simán, esztétikusan megoldható lenne, csak körül kéne nézni kis hazánkban, netán a "sógoroknál" a síelés mellett!”
 • 12. leslie 2010. február 03. 16:53
  „Ez Vicc !!! Láttam a helyszinen !!! Ilyen rámpát az első éves kőművestanulók is "összedobnak" (Még jobbat is ! ) Aki ezt megtervezte ,engedélyezte, Stb. !”
 • 11. miro132 2010. február 03. 14:39
  „szerintem ez a rámpa ababkocsiknak keszült nem ? A stckholmi metroban is igy lehet a babkocsikat fel es letolni ha nincs lift az állomáson. Kerekesszékkel valószinű egy kicsit combosabb lenne ezen felmenni..”
 • 10. michelle 2010. február 03. 13:05
  „Aki ezt nem engedi annak kéne kerekesszék, de nem ám motoros! Asszem sokkot kapna 2 nap alatt...”
 • 9. cipoka6 2010. február 03. 12:21
  „Olyan egyszerűen meg lehetne oldani ezeket az apró/mert apró/problémákat de mindig csavarnak rajta hogy ne legyen valami egy kicsit is egyszerű!!!Nem tudok mást erre írni mint az hogy így működik mostanában Magyarország.”
 • 8. Imcsi 2010. február 03. 12:10
  „És azt se felejtsük el, hogy az eredeti felújítási tervekben rámpa nem is szerepelt! Azt a munkák befejezése után készítették, és a képen látható állapot kb. egy hétig volt látható!
  Thiesz úr -úgy látom- a posta illetékeseivel nem tud szót érteni! Talán feljebb kellene lépni!”
 • 7. janika 2010. február 03. 10:05
  „Így van ez ahol érdektelen emberek az irányítók,vezetők és suszterok a kivitelezők! lehet,hogy bép a"meir" olvasótársaink fajtái?”
 • 6. pityus 2010. február 03. 07:37
  „EZ MAGYARORSZÁG,SAJNOS!!!”
 • 5. meir 2010. február 02. 18:32
  „-es tessek mar mondani,ki volt az a nagyon hulye,aki ilyen 45°-osra tervezte ezt a rampat?????
  megneznem azt a tolokocsis rokkantat amelyik onerobol ezen folmegy!!!!!!!”
 • 4. hunter111 2010. február 02. 18:11
  „Igaza van Dr.Theisznek.Ez a rámpa a nemtörödömség a hozzánemértés és az idiotizmus remek példája.Annak kéne egész nap babakocsit és kerekesszéket fel-le tologatni aki ezt kitervezte és elfogatta.Röhej.”
 • 3. akela4 2010. február 02. 17:30
  „A jelenlegi és a volt megoldás csak a probléma kipipálására volt megfelelő, de rendeltetés szerinti használatra mindkettö eddigi megoldás teljességgel alkalmatlan!
  Próbálja meg az építtető, vagy a kivitelező csak egyszer használni, gondolom, mindjárt más volna a véleményük!
  Valóban az el is hangzott megoldás, a posta oldalfala mellet van elég hely a használható rámpa kialakítására, csak a korlátot kéne megbontani és egyúttal a fejekben rendet tenni.
  Nemcsak a problémát kell megoldani, hanem használható öletet kell megvalósítani!
  Szomorú, hogy az illetékesek így állnak hozzá a dolgokhoz.
  Uaram bocsá, de soha ne legyen szükségük rá!”
 • 2. pancser 2010. február 02. 16:05
  „Thiesz Jóskának igaza van, építsen a Posta rámpát, elfér az a posta oldalfala mellett. Bár én nem ezért nem járok oda a felújítás óta, hanem azért mert utálom a bilétás rendszert, de nagyon! Szerencsér még van másik két fiók!”
 • 1. mérpontén 2010. február 02. 14:16
  „Ember legyen a talpán az ki ezen a lejtön tolokocsival tud közlekedni!Még a motoros toloszékkel talán, de azt se merem állitani!Babakocsival is nagy eröfeszités árán talán, de annyi erövel a lépcsön is fellehetne vinni!Ezt megint ügyessen megoldották,mint általába mindent!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Példakép a vállalkozó polgármester

Az Ernst & Young cég által 1986-ban alapított ˝Az év üzletembere˝ díjakat a hétvégén Budapesten… Tovább olvasom