Kisalföld logö

2018. 05. 23. szerda - Dezső 15°C | 25°C Még több cikk.

Többen az elsőben és az óvodában

Mosonmagyaróvár - Nagy nyomás nehezedik a városi oktatási intézményekre: az óvodákba íratott kisgyerekek száma megduplázódott, de az iskolába belépők száma is jelentősen nőtt.
Míg tavaly kétszáz körüli kisgyereket írattak Mosonmagyaróvár óvodáiba, idén a dupláját: szeptembertől 392 leendő ovist várnak az intézmények. A város óvodái már most teljes kihasználtsággal tevékenykednek. Várhatóan jövő tanévtől a legtöbb csoport harmincas létszámmal fog működni, a Lurkóvár Óvodában pedig egy pluszcsoport indításán gondolkodnak.

– A magas létszám mellett szembesülnünk kellett a gyerekek körzetenkénti egyenetlen elosztásával is.

Szükségmegoldásként átcsoportosításra lehet számítani.
Mivel a városközponti gyerekek száma magas, őket az Ostermayer-óvodába helyeznénk át – szögezte le a városvezető. Elmondta: a bölcsődéket is kérték, hogy azok a gyerekek, akik csak később töltik be a harmadik évüket, még maradhassanak az intézményben.

Az oktatási, művelődési és sportbizottság május 7-i ülésén dönt arról, hogy hány csoportot indítanak az óvodákban és milyen létszámmal. Ugyanekkor határoznak arról is, hogy szeptembertől hány első osztályt engedélyeznek.

– A város iskoláiba 305 nagycsoportost írattak be. A Bolyai-iskolába múlt héten 64 leendő elsős jelentkezett, a Fekete-iskolába 45, a Móra-iskolába 78, a Hallerba 57 – és további gyerekeket várnak – és az Ujhelyi-iskolába 48 – magyarázza Pósfay Pálma, az önkormányzat oktatási ügyekért felelős munkatársa. A beiratkozók alig tíz százaléka a környék falvaiból jelentkezett. A Haller-iskolához tartozó máriakálnoki tagintézményben jövő tanévben 13 elsős tanulhatja a betűvetést. A nevelési tanácsadó és az óvodák javaslatára 72 óvodást tartottak vissza, ez a szám a korábbi évekhez hasonlítva (2007-ben száz fölötti volt) jóval alacsonyabb. Az iskolaigazgatók dönthetnek arról, hogy felveszik-e a nem körzetükbe tartozó leendő elsősöket.

Olvasóink írták

 • 5. Domestic 2009. május 10. 16:25
  „Na ne! Hát most bontottuk le az ovit meg a bölcsit, hogy felépülhessen a negyedik pláza!
  Most meg azzal jöttök, hogy nincs hely a gyereknek?
  Szerintetek, az illetékeseket érdekli, hogy három, vagy "X" év múlva mennyi iskolás, ovis, vagy bölcsis lesz...?
  Nincs itt egy kicsit káosz?”
 • 4. david88 2009. május 04. 20:49
  „A probléma az, hogy mostanra túl kevés bölcsőde, óvoda, iskola maradt és elküldték a pedagógusokat is. A fennmaradt intézményekben pedig zsúfoltság keletkezett. Próbáljon meg valaki egy parányi teremben 25-30 óvodás gyermeket nevelni! Mert ugye nem csak gyermekmegőrzésről van szó. A kicsiknek nincs elegendő életterük, játszóhelyük, a nyugodt családias légkört lehetetlen megteremteni. Kész téboly! Szívesen beültetném pár órára a csoportszobába azokat a nagyokosokat, akik az összevonásokat, intézménybezárásokat kitalálták. Szerintem rövid idő múlva szűkölve rohannának el. Gazdaságilag ez biztosan jó, de emberileg nem. Ez nem jó sem a gyermekeknek, sem a nevelőknek!”
 • 3. kovacsgeri 2009. május 04. 12:45
  „Egy-két éven belül az elsősök fele roma lesz (vagy már most az???), nem kell sokat várni, hogy átbillenjen a mérleg...”
 • 2. Tapmancs 2009. május 04. 11:21
  „A kérdés hogy ennek mi az oka. Nem duplázódik meg a gyerekek száma egyik évről a másikra. Valószínű hogy betelepülőkről van szó, vagy esetleg olyan gyerekekről akiket eddig más településre vittek oviba.
  Egyébként fogy a magyar, csak a kisebbség szaporodik. Ennek nem kell örülni.”
 • 1. Goldmund 2009. május 04. 10:27
  „Az érződik a cikkből, mintha baj lenne, hogy több a gyerek a korábbinál. Mikor évtizedek óta megy a sírás-rívás, hogy fogy a magyar. Önkormányzati szinten pedig emiatt bölcsődéket, óvodákat, iskolákat kellett bezárni, pedagógusokat elbocsátani. Most akkor nem inkább örülni kéne ennek a ténynek?
  A másik: ezek a gyerekek nem a semmiből tűntek elő. Aki 6-7 éve megszületett, az 3 éve elkezdte az óvodát és most az iskolát. Talán túl jól sikerült annak idején az óvoda- és iskolaleépítés? Talán ésszerűbb lett volna kisebb létszámú csoportokkal kivárni, míg újra megtelnek a tantermek?
  Az önkormányzatok és az állam gyerekellenességét és rövidlátását mutatja, hogy most nincs elég hely! (Ez nemcsak helyi, hanem országos probléma!)”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Egyévnyi haladék a talpra álláshoz

Mosonmagyaróvár - Életvezetési problémákkal küzdő családok, bántalmazott anyák, apák, a lakásmaffia… Tovább olvasom