Kisalföld logö

2017. 12. 17. vasárnap - Lázár, Olimpia -2°C | 4°C Még több cikk.

Többe kerül az eljárás, mint az örökség

Három éve a nevesítés során az egykori szövetkezeti tagok külterületi szántóföldet kaptak Bezenyén.
A halászi Mikéné Földes Rozália szülei és nagyszülei jó néhány évvel ezelőtt elhunytak. Nemrégiben a póthagyatéki eljárás során derült ki, hogy jóval haláluk után írattak rá nevükre bezenyei földeket a földművelésügyi hivatalban.

Harminc forintot örökölt

– Szüleim, nagyszüleim jó néhány évig a termelőszövetkezetben dolgoztak – tudtuk meg Mikéné Földes Rozáliától. – Édesanyám ’95-ben, nagyanyám ’97-ben halt meg. Nemrégiben a póthagyatéki eljáráskor kiderült: a 2002-es földnevesítéskor mindkettőjük nevére földet írattak, noha már jó néhány éve nem voltak az élők sorában. Az egyik esetben hatszáz forint értékű föld – külterületi szántó – egyhuszad részét örököltem, vagyis harminc forintot. Viszont a 32 ezer forintos közjegyzői díj huszadrészét is fizetnem kell. Édesanyám után egy 1200 forint értékű föld negyedrészét kapom (300 forintot), viszont vállalnom kell a

kilencezres közjegyzői díj negyedét. Úgy tudom, ezek a földek a készülő Euro Vegas területén vannak, melyeket, ha belterületté nyilvánítanák is, maximum a tízszeresét érné a föld a mostaninak. A közjegyzői irodában azt mondták, nem tehetünk semmit, maximum beperelhetjük a földművelésügyi hivatalt, vagy a minisztériumot. Állítólag ők az 1994-es adatok alapján dolgoztak, ezért írattak földeket a halottakra. Ilyen kis összeg esetén nincs értelme pereskedni.

A másik gond az – fűzte hozzá az örökös –, hogy valószínűleg ezt a procedúrát hamarosan édesapám és nagyapám esetében is végig kell csinálnunk: ők is elhunytak már, s valószínűleg az ő nevükön is van értéktelen(?) külterületi szántó. A földdel egyelőre semmit sem tudunk kezdeni – ki kellene méretnünk –, s nem értjük, miért nem az élő örökösök nevére írták ki azokat.

A költségek magasak

Az illetékes közjegyzői irodában megtudtuk: a bezenyei külterületen rengeteg apró nevesített terület van. A földművelésügyi hivatal korábban jó néhány esetben olyan egykori szövetkezeti tagok nevére írta rá a kimért területeket, akik már nem voltak az élők sorában, az örökösöket pedig nem keresték meg. Azt is megtudtuk: ezekben az esetekben a hagyatéki eljárást nem lehet kikerülni, akármekkora értékű földterületről is van szó. A közjegyzői díjak – 20 ezer forint érték esetén – ötszáz forintba kerülnek.

Ami ezt az összeget jelentősen megdobja, azok az „átíratással" járó költségek: az örökösöknek kiküldött idézés, tértivevényes levél, végzés. Az iroda általában tízezer forintnál magasabb összeget nem szab ki, inkább „lenyeli" a többletköltséget. Mikéné nagyanyja esetében 24 ezer forintot kellett fizetni, melyből több mint 23 ezer forintot a húsz örökössel folytatott dokumentációs és levelezési költségek tettek ki.

A Kisalföld információi szerint az érintett terület az épülő Euro Vegashoz tartozhat, így – belterületté minősítve – ha eladják azt, még némi haszonhoz is juthatnak a tulajdonosok.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bombariadó a hipermarketben

Bombariadó volt szombaton délután a mosonmagyaróvári Tescóban: a hétvégi csúcsidőben kellett kiüríteni a hipermarketet. A rendőrök „forró nyomon” elfogták a hegyeshalmi tettest, aki az üzlet dolgozója (volt). Horváth Csaba városi rendőrkapitány a Kisalföldnek elmondta: a bejelentést követően átvizsgálták az épületet, ám bombát nem találtak. Tovább olvasom