Kisalföld logö

2018. 02. 20. kedd - Aladár, Álmos -1°C | 1°C Még több cikk.

Több vizet várva

A dunai hullámtér elárasztása továbbra is várat magára, ugyanis hetek óta csak kétezer köbméter víz érkezik másodpercenként a Szigetközbe. Az elárasztás terve június végéig marad érvényben.
A magyar és szlovák vízügyi igazgatóság megállapodása alapján április 20. után két hétre vízzel árasztanák el a szigetközi hullámteret, mesterséges árvizet produkálva. Erre eddig a szükséges vízmennyiség hiánya miatt nem került sor, bár a víz hőmérséklete már megfelelő, tíz fok feletti. Az elárasztáshoz másodpercenként legalább 2500 köbméter víz szükséges.

A száraz szigetközi meder vizet szomjazik, két hét alatt több életet vihetne a víz erre a szakaszra. Hetek óta azonban az átlagos kétezer köbméter érkezik a Dunán, így a vízügy egyelőre tehetetlen, nem tudják megnyitni a csapokat. Az igazgatóság munkatársai a következő napok esőzéseiben bíznak, mely felduzzaszthatja a folyó vízszintjét. A Kisalföld információi szerint az elárasztás terve június 31-ig marad érvényben, ha addig nem éri el ezt a szintet, akkor elhalasztják a duzzasztást.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Pénzgyűjtés a volt polgármesternek

A magyarok lakta szlovákiai Doborgazon a bíróság által elmarasztalt, s emiatt leváltott polgármester… Tovább olvasom