Kisalföld logö

2018. 07. 20. péntek - Illés 17°C | 28°C Még több cikk.

Több tízezer liter bor az autópályán

Csaknem húsz százalékkal kevesebbszer kellett vonulniuk a mosonmagyaróvári tűzoltóknak 2009-ben, mint az azt megelőző évben. Munkájuk jelentős részét továbbra is a műszaki mentések adják.

Mintegy 350 tűzesetnél, illetve műszaki mentésnél kellett beavatkozniuk 2009-ben a mosonmagyaróvári tűzoltóknak, ami húsz százalékkal kevesebb a korábbi év vonulásainál. A csökkenés egyértelműen a kedvező időjárásnak, valamint a megelőző munkának tudható be – mondta portálunknak Sallai Péter alezredes.

A városi parancsnok kiemelte: a statisztika elemzésénél azonban kiderül, hogy a tendencia továbbra sem változott, azaz munkájuk kétharmadát a műszaki mentések tették ki. Ezek sorában az alezredes kiemelte azt a márciusi esetet, amikor az M1-es autópályán Hegyeshalomnál egy tartálykamion borult fel. Az első jelzés szerint a teherautó üzemanyagot szállított, így ennek megfelelően nagy erőkkel vonultak a helyszínre. Ott derült ki, hogy szerencsére csak bor volt a tartályban, amiből csaknem 24 ezer liter folyt az autópályára. Ugyancsak emlékezetes volt az a júliusi tragikus baleset, amely során ketten vesztették életüket az M15-ös autóúton, miután kamion és személyautó frontálisan ütközött. Ezen az útszakaszon december elején is történt hasonló tragédia, amikor egy furgon futott kamion alá. Ugyancsak emlékezetes és nem mindennapi eset volt, amikor egy lovas kocsi hajtott kanálisba Mecsérnél.

Mintegy 350 tűzesetnél, illetve műszaki mentésnél kellett beavatkozniuk 2009-ben a mosonmagyaróvári tűzoltóknak, ami húsz százalékkal kevesebb a korábbi év vonulásainál.
Mintegy 350 tűzesetnél, illetve műszaki mentésnél kellett beavatkozniuk 2009-ben a mosonmagyaróvári tűzoltóknak, ami húsz százalékkal kevesebb a korábbi év vonulásainál.

A tűzesetek közül az alezredes kiemelte a márciusban Darnózselin kigyulladt családi házat. Személyi sérülés nem történt, ám az anyagi kár több millió forint volt. Hasonló mértékű károkat okozott szeptemberben az egyik Enge János utcai társasház közös helyiségében keletkezett tűz is. Több lakót kellett kimenteniük a tűzoltóknak. A nagyobb tűzesetek sorába tartozik még a májusban a Timföldgyári úton meggyulladt pótkocsi is. Itt mintegy 22 milliós kár keletkezett.

A nyár folyamán sok munkát adott a tűzoltóknak a vízi túrázók fegyelmezetlenségéből és felelőtlenségéből adódó vészhelyzetek elhárítása. Az alezredes kiemelte azt az esetet, amikor a jelzés szerint egyszerre 28 gyerek borult a vízbe a Szigetközben. A tűzoltók győri kollégáiktól is segítséget kértek. Szerencsére a tűzoltók segítségével mindenkinek sikerült épségben partot érnie.

Sallai Péter hozzátette: folytatódott a gyermekbarát tűzoltólaktanya kiépítése, játékokat helyeztek el az udvaron, lehetőséget kínálva az odalátogató iskolásoknak, óvodásoknak az egész napos szabadidős programokra. A tűzoltómúzeum látogatottsága továbbra is magas. Kiválóan teljesítettek a mosonmagyaróvári tűzoltók a különböző szakmai versenyeken. Szervezésükben zajlott le a megyei és országrészi szakmai vetélkedő is. Sikerült lecserélni a műszaki mentésekhez használt gyorsbeavatkozót és a különleges tehergépjárművet is. Az új évben a tűzoltók azt tervezik, hogy részt vesznek a vízi túraútvonalak bejárásában és folyamatosan karbantartásában, cél továbbá a Moson 1000 éves jubileumára szervezett rendezvények segítése, illetve az új magasból mentő jármű kezelésére való felkészülés.

Sallai Péter hangsúlyozta: feladataik teljesítéséhez elengedhetetlen volt a tűzoltóság egész személyi állományának áldozatkész munkája, a mosonmagyaróvári önkormányzat és a város lakóinak támogatása, a környező települések segítsége és nem utolsósorban az önkéntes, illetve létesítményi tűzoltóságok szerepvállalása is.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Két puhabot ˝körösztültek˝

A mosonmagyaróvári Jámbor Becsületes Legénycéh hagyományaihoz híven, aprószentek napján idén is… Tovább olvasom