Kisalföld logö

2018. 07. 21. szombat - Dániel, Daniella 17°C | 30°C Még több cikk.

Több támogatást adnának a háziorvosoknak

A betegelégedettségi felmérés alapján dolgozta ki a háziorvosok támogatási rendszerét az önkormányzat egészségügyi bizottsága. A magasabb támogatásért cserébe a testület megfogalmazza elvárásait is.

Jövő heti ülésén tárgyalja az önkormányzat képviselő-testülete a háziorvosok jövő évi támogatását. Még a nyár folyamán végzett kérdőíves betegelégedettségi felmérést az önkormányzat egészségügyi bizottsága, hogy megismerje a városban élők véleményét az ellátás színvonaláról. Ezzel együtt a háziorvosok véleményét is kikérte azzal kapcsolatban, hogy milyen támogatást, segítséget várnának az önkormányzattól. A kihelyezett összesen ezerhatszáz – praxisonként nyolcvan – kérdőív 58 százaléka érkezett vissza kitöltötten és értékelhetően a felnőttháziorvosoktól, míg a gyermekháziorvosoknál ez 44 százalék volt. A bizottság orvosonként és az ügyeletre külön bontva megkapta a kérdőívek kiértékelését, melyből látszik, hogy a városlakók nagy arányban elégedettek az egészségügyi alapellátással és különösen orvosaikkal. Vannak azonban jelzésértékűen megjelenő tényezők, amikre a bizottságnak a jövőben megoldási javaslatokat kell előkészítenie. A kérdőívekből leszűrhető, hogy a néhány évvel ezelőtti felméréshez képest a várakozási idő csökkent és javult a háziorvosok megítélése.

A kihelyezett kérdőívek 58 százaléka érkezett vissza kitöltötten és értékelhetően a felnőttháziorvosoktól, míg a gyermekháziorvosoknál ez 44 százalék volt.
A két probléma, amivel a jövőben a város döntéshozóinak a kérdőívek alapján foglalkozni kell, a közös városi rendelők felújítása, karbantartása, illetve a gyermekorvosi ügyelet kérdése. A kérdőívek alapján elmondható, hogy a gyermekorvosoknál nagyobb arányban jelölték meg a válaszadók, hogy igénybe vették az ügyeletet és nagyobb arányban fordult elő a házhoz hívásra adott nemleges válasz. Ennek oka az is, hogy kifejezett gyermekorvosi ügyelet nincs, csak készenlét biztosított a városban. A kérdőíves felmérésből kiderült továbbá, hogy az alapellátás az itt élők számára megfelelő és magas színvonalon működik. Ez hosszú távon indokolja, hogy a város minden szempontból nagyobb hangsúlyt fektessen erre az ágazatra.

A háziorvosok által visszaküldött válaszlevelek alapján a közüzemi díjak fizetésében, illetve a rendelők felújításában várnak támogatást. A finanszírozás ugyanis három éve változatlan, ugyanakkor a fizetendő terhek nőnek, ez esetenként már a működőképességet fenyegeti, eladhatatlanok a praxisok, míg az orvosok átlagéletkora magas.

Az egészségügyi bizottság a jelenlegi támogatási rendszert felülvizsgálta, valamint a betegelégedettségi vizsgálat eredményét és a háziorvosok javaslatát figyelembe véve új támogatási rendszert dolgozott ki. A javaslat szerint a támogatás valamennyi háziorvos részére egységes lenne, szerződés alapján utalnák a támogatási összeget. A megkötendő támogatási szerződés pedig az összeg mellett tartalmazza az önkormányzat elvárásait is.

Olvasóink írták

 • 3. Senki* 2010. szeptember 18. 21:28
  „Nem tudom normális dolog-e nyolcvan beteg véleménye alapján dönteni, ki mennyi többletpénzt kapjon?
  Hány beteg tartozik egy KÖRZETI orvoshoz? Nem kéne kicsit nagyobb arányú felmérést készíteni?
  A felmérésnél nem volt vajon olyan, hogy a doki annak adott kérdőívet, akiről tudta, hogy jó véleménnyel van róla?

  Miért van az még a mai napig, hogy egy orvos megteheti, hogy fél órát késsen a rendelésről - rendszeresen?
  Miért nem rendeli le még azt a négy órát se, ami ki van írva? Miért nincs minden háziorvosnak délután is rendelése, hogy az is el tudjon menni aki nem akar táppénzt, csak mondjuk beutalót kérni, orvosságot iratni....stb?
  Szóval azt hiszem lenne még mit javítani! TISZTELET A KIVÉTELNEK!
  No és még egy kérdés: jár egy boríték a háziorvosnak, ha mondjuk lázas beteghez jön ki?”
 • 2. Tmoha 2010. szeptember 11. 16:59
  „Szeretném végre elérni, hogy a hangzatos jelző "háziorvos" valóban az legyen. Míg csak egyszerű körzeti orvos volt a megnevezés, nem csak reggel nyolctól délután négyig volt orvos, hanem ha szükség volt rá, más időpontban is kiment a beteghez.”
 • 1. Csipetke 2010. szeptember 11. 08:34
  „Az elvárások között szerepeljen az is, hogy a beteget emberhez méltóan kezeljék,
  hogy ne kelljen több órát várakozással eltölteni a rendelőben, nem beszélve az alaposabb gyógyításról, felületes kezelésről.
  A hálapénzt pedig tessék már elfelejteni, ne az legyen a gyógyítás eszköze, hogy ki mennyit tud adni vagy nem!
  Természetesen tisztelet azoknak, akik mindent megtesznek egy - egy beteg felgyógyulásáért, és küzdenek azért, hogy jobbá tegyék a mindennapjaikat, elviselhetőbb legyen számukra a betegségük!
  Nagyon sok ember túlterhelt, kevés pénzből él, de embernek maradni minden körülmények között, a legfontosabb cselekedet!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

95 éves a védőnői szolgálat Mosonmagyaróváron

Fennállásának 95. évét ünnepelte csütörtökön a védőnői szolgálat. Mosonmagyaróváron köszöntötték a… Tovább olvasom