Kisalföld logö

2017. 10. 19. csütörtök - Nándor 9°C | 18°C Még több cikk.

Több száz méter kolbász Mosonmagyaróváron

Mintegy százan darálták a húst és tekerték a töltőt a hétvégén első alkalommal megrendezett kolbásztöltő fesztiválon Mosonmagyaróváron. A jó kolbász elkészítésének titkát senki sem osztotta meg, ám annyit azért elárultak: az arányokon múlik minden.

Hét kilogramm sertéslapocka és három kiló zsírszalonna. Ehhez kellett minden csapatnak hozzáadnia fűszereit, tudását és ízlését a hétvégén első alkalommal megrendezett kolbásztöltő fesztiválon Mosonmagyaróváron, az Itató szabad strandnál.

A rendezvény ötletgazdája és szervezője a Mosoni-Duna Hajós Egyesület volt, akik maguk is meglepődtek a jelentkező csapatok nagy számán. Csereklyei László elnök mint mondja: az egyesület tagjai tavaly látogattak el a békéscsabai kolbászfesztiválra. A kirándulást követően többen közülük fontolgatták, a következő eseményre ők is beneveznek, ám gondolták, hogy előtte azért megpróbálnák, milyen kolbászt töltenének. Így jött aztán az ötlet, hogy a téli időszakban úgysem tudnak motorcsónakkal vízre menni, szervezzenek hát kolbásztöltő fesztivált.

˝Aki a kolbászt szereti, rossz ember nem lehet˝ – állítják a Tenkes és kurucok csapat tagjai.
˝Aki a kolbászt szereti, rossz ember nem lehet˝ – állítják a Tenkes és kurucok csapat tagjai.

Az elhatározást tettek követték, majd néhány felhívásra rögtön húsz csapat jelentkezett. A szervezők maguk is meglepődtek a létszámon, hiszen első alkalommal legfeljebb öt csapatot reméltek. Némi fejtörést is okozott számukra, hogy mindenkinek jusson elég hely, ám végül megoldották és nagyon jó hangulatban telt az első mosonmagyaróvári kolbásztöltő fesztivál. A csapatok mindegyike azonos alapanyagokat kapott, a kézi darálót, töltőt, fűszereket és tudást viszont nekik kellett hozniuk sőt, az elkészült kolbászokat is mindenki maga sütötte ki.
A kezdés után egy órával már meglehetősen jó volt a hangulat a csapatok asztalai körül. Lelkesen tekerték a darálót a „Tenkes és a kurucok" nevű csapat tagjai, Sipőcz Zoltán, Gordos Károly, Lőrincz László és Kovács Attila is. – Aki a kolbászt szereti, rossz ember nem lehet – állítják egyhangúlag a csapat tagjai, akik Jánossomorjáról és Mosonmagyaróvárról érkeztek. Mint mondják: jó kezdeményezés ez a rendezvény és nagyon jól érzik magukat, ám érdeklődésünkre az igazán jó kolbász elkészítésének titkát nem árulták el.

Ugyancsak gondosan őrizték saját készítésű kolbászuk összetevőinek titkát a „Farkaskolbász" csapat tagjai is. A baráti társaság Kimléről, Mosonszentmiklósról és Mosonmagyaróvárról érkezett a fesztiválra. A Brunner Attila, Brunner Kevin, Gyergyói Zoltán, Farkas Zoltán, Farkas József és Csizmadia László alkotta csapat, ahogy fogalmaztak, amatőr böllérként többször vágtak disznót, a békéscsabai kolbászfesztivál látogatójaként is gyűjtöttek már tapasztalatokat, ezért gondolták, hogy tudásukat most ezen a rendezvényen kamatoztatják. A jó kolbász receptjét ők sem árulták el, ám annyit elmondtak, hogy a só, a bors, a paprika és a hús arányain múlik minden.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

24 órás vetélkedő: mosonmagyaróvári csapatok jelentkezését várják

A népszerű vetélkedőre mosonmagyaróvári csapatok jelentkezését március 6-ig várják a szervezők. Tovább olvasom