Kisalföld logö

2018. 06. 20. szerda - Rafael 18°C | 29°C Még több cikk.

Több mint négyszáz ittas vezető

Feleannyian haltak meg Mosonmagyaróvár és környéke útjain közlekedési balesetben 2006-ban, mint az azt megelőző évben.
Összesen 467 közúti baleset történt az elmúlt évben a mosonmagyaróvári és környéki utakon. Ezek közül 108 esetben történt személyi sérülés is, pontosan tízzel kevesebb, mint a megelőző évben.

Hat halott

Gergó Gábor alezredes, a Mosonmagyaróvári Rendőrkapitányság közlekedésrendészeti osztályának vezetője a Kisalföldnek elmondta: tavaly a balesetek közül hat követelt halálos áldozatot, míg egy évvel korábban tíz ilyen eset volt. A súlyos sérüléses balesetek száma kismértékben ugyan, de emelkedett, negyvennégy ilyen történt. A könnyű sérüléses balesetből 58 történt, tízzel kevesebb, mint a korábbi esztendőben. Míg 2005-ben összesen tizenketten vesztették életüket közlekedési balesetben Mosonmagyaróváron és környékén, addig a tavalyi év feleennyi áldozatot követelt. Két esetben biciklis volt az okozó, kétszer személyautó, egy motoros és egy alkalommal lovas vesztette életét, miután leesett a nyeregből.

A személyi sérüléssel járó balesetek közül tizennyolcnak volt ittas az okozója, kevesebb, mint a korábbi évben. A rendőrök az elmúlt évben kiemelt figyelmet fordítottak az ittas vezetők kiszűrésére. Az ellenőrzések során összesen 425 sofőrnél mutatott ki a szonda valamilyen értéket. Közülük 95 esetben volt olyan magas az alkoholszint, hogy bűncselekménynek minősült az ittas vezetés.

Elsőbbség és gyorshajtás

A legtöbb baleset az elsőbbségadás elmulasztása miatt történt. Az okok közt még mindig második helyen szerepel a gyorshajtás, annak ellenére, hogy a rendőrség az elmúlt évben különösen odafigyelt a „száguldozókra". Tavaly összesen 2658 vezetővel szemben intézkedtek gyorshajtás miatt, akik közül 498 esetben több mint a felével lépték túl a megengedett sebességet, így ellenük szabálysértési feljelentést tettek. Számos baleset történt szabálytalan kanyarodás, figyelmetlenség és a nem megfelelő követési távolság miatt is. Az okok minden esetben emberi mulasztásra vezethetők vissza, mint ahogy korábban, úgy tavaly sem történt baleset műszaki hiba miatt.

A legtöbb balesetet továbbra is személyautók okozták. Az okozók sorában második helyen állnak a kerékpárosok. Emiatt a rendőrök a jövőben még nagyobb figyelmet fordítanak a biciklisek ellenőrzésére, a szabálytalankodók pedig szigorúbb szankcionálásra számíthatnak.

A 86-os a legveszélyesebb

Balesetek szempontjából „legfertőzöttebb" a 86-os számú főút. Az elmúlt évben tizenhat személyi sérüléses baleset történt a Mosonmagyaróvár és Jánossomorja közti szakaszon. A sérüléses balesetek közel fele, összesen negyvenhat a városban történt.

Az alezredes hangsúlyozta: a balesetek száma ugyan csökkent az elmúlt évben, ám a rendőrség továbbra is nagy figyelmet fordít a közlekedési szabályok betartatására, különös tekintettel az ittas vezetők és a gyorshajtók kiszűrésére, valamint a biztonsági öv, gyerekülés és a bukósisak megfelelő használatára.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Új bölcsőde épülhet

Mintegy 240 millió forintos támogatást nyert Mosonmagyaróvár egy új bölcsőde építésére. Tovább olvasom