Kisalföld logö

2018. 08. 19. vasárnap - Huba 18°C | 31°C Még több cikk.

Több mint négyezer látogató a várpincében

Mosonmagyaróvár - Három hónap alatt több mint négyezren tekintették meg a mosonmagyaróvári várpincében kialakított akváriumtermet és néprajzi kiállítást. A tervek szerint a közeljövőben a tejipar történetét bemutató kiállítással bővül a létesítmény.

Élénk érdeklődés kíséri a májusban megnyílt néprajzi kiállítást és az akváriumteremben bemutatott vízi világot a mosonmagyaróvári várpincében. Az elmúlt három hónapban ugyanis összesen négyezer-ötszázan voltak kíváncsiak a tárlatokra.

Akváriumterem és néprajzi kiállítás: A tárlatokat három hónap alatt négyezer-ötszázan látogatták meg.
Akváriumterem és néprajzi kiállítás: A tárlatokat három hónap alatt négyezer-ötszázan látogatták meg.


Arról már korábban beszámoltunk, hogy a várpincében májusban kialakított akvárium- és kiállítótermet a Vár-tó felújításával egyidejűleg, a Nyugat-magyarországi Egyetem Mezőgazdaság- és Élelmiszer-tudományi Kara az önkormányzattal közösen hozta létre uniós forrás segítségével. A teljesen felújított várpincében kialakított „Halászat és aranyászat a gyümölcsöt termő szigetek közt" elnevezésű gyűjtemény a Szigetköz vízi világának hajdani képét idézi fel. A kiállított szerszámok, eszközök e szakmák egykori világát mutatják be. A mellette lévő akváriumteremben pedig a térség élővilága elevenedik meg, a hatalmas akváriumokban számtalan hazai halfaj látható, trópusiakkal kiegészülve.

Azért, hogy a magyar tejipar történetének dokumentációja ne kallódjon el, a Székesfehérváron bezárt tejipari múzeum anyagát Mosonmagyaróvárra szállították, ebből is készül egy kiállítás a várpincében.

A tárlat bemutatja az érdeklődőknek a tejipar történetét, tudományos feldolgozását, különös tekintettel annak óvári vonatkozásaira. A sajtkészítéshez, vajgyártáshoz, fölözéshez és pasztőrözéshez használt egykori technikai berendezéseket, maketteket, valamint a témáról szóló dokumentumokat a tervek szerint szeptemberben nyitják meg a látogatók előtt. 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Magyar-szlovák környezeti vizsgálat Bős-Nagymaros ügyben

Elkezdődhet a magyar-szlovák közös Stratégiai Környezeti Vizsgálat Bős-Nagymaros ügyében, melynek… Tovább olvasom