Kisalföld logö

2017. 11. 23. csütörtök - Kelemen, Klementina 1°C | 12°C Még több cikk.

Több mint kétezer könyv gyűlt össze

2199 könyv gyűlt össze a Selye János Egyetem megsegítésére indult akcióban.

Adomány: Dr. Egri Borisz és Szentkuti Károly adta át az összegyűjtött könyveket.
A várakozásokon felül, több mint kétezer könyv gyűlt össze a révkomáromi Selye János Egyetem megsegítésére indított mosonmagyaróvári akcióban. A könyveket tegnap adták át a város képviselői az egyetemnek.

Egy hónappal ezelőtt indította útjára a mosonmagyaróvári önkormányzat – dr. Egri Borisz egyetemi tanár kezdeményezésére – az „Egy város, ezer könyv" elnevezésű akciót a révkomáromi Selye János Egyetem megsegítésére. A gyűjtés a szervezők várakozásait is felülmúlta, hiszen összesen 2199 kötet gyűlt össze néhány hét alatt. A Lajta-parti város küldöttsége a könyveket tegnap adta át a révkomáromi intézmény rektorának.

Dr. Albert Sándor  rektor elmondta: az egyetemnek sokat segítenek az ilyen jellegű felajánlások, mivel az állami költségvetésből ugyan kap támogatást az intézmény, ám a működésre, fejlesztési beruházásokra nem jut pénz. A Magyar Koalíció Pártja benne van a szlovák politikai elitben, így sikerült elérni, hogy néhány épületet megkapjon az egyetem, ám a többi beruházásra maguknak kell az anyagiakat megszerezniük. A rektor szerint a mosonmagyaróváriak könyvadománya különösen fontos, hiszen egy felsőoktatási intézmény megfelelő könyvtár nélkül működésképtelen. Dr. Albert Sándor kiemelte: nem csupán a révkomáromi, de egyik szlovák egyetem sem kap állami pénzt könyvtárfejlesztésre.

A Selye János Egyetem, mint az első magyar nyelvű szlovákiai felsőoktatási intézmény megalakításáról 2003 októberében döntött a szlovák parlament. Tavaly szeptemberben indult meg az oktatás három – református teológiai, tanárképző és gazdaságtudományi – karon. A rektor elmondta: a felvidéki magyarság ugyan több mint nyolcvanöt éve vár egy magyar egyetem létrehozására, ám amikor felkérte szlovák kollégáit, hogy adják a nevüket és segítsenek az akkreditációnál, mindannyian elzárkóztak. Végül az anyaországból kaptak ehhez segítséget.

A megalakulás után összesen háromszáz hallgató felvételére számítottak, ám végül több mint hatszázas létszámmal kezdték meg az első tanévet. Az egyetem létjogosultságát jól példázza, hogy több mint nyolcszázan jelentkeztek a következő tanévre. A rektor szerint nem akarnak különösen nagy létszámú egyetemmé válni, a tervek szerint kétezer-ötszázas hallgatói keretet szeretnének elérni, s a régió felsőfokú képzését lefedni.

 „A magyar nyelvű képzés vonzó a felvidéki magyarság számára, ám ezt csupán néhány évig lehet »meglovagolni«, mindenképpen szükség van a minőségi oktatásra."
Dr. Albert Sándor rektor

– A szlovákiai magyarság képzettségi szintje alacsonyabb az országos átlagnál. Ezt mindenképpen kezelni kellett, ezért a ’90-es években a városi egyetemekre behoztunk néhány magyar főiskolát. Az itt végzett tanítók és tanárok kezdetben el tudtak helyezkedni, ám született egy törvény, miszerint csak egyetemi oklevéllel lehet tanítani. Ezután magyarországi egyetemek székhelyen kívüli képzését indítottuk el néhány szlovák felsőoktatási intézményben. Ezt úgy próbálták ellehetetleníteni, hogy törvény alkottak arról, miszerint csak a szlovák akkreditációs bizottság engedélyével működhetnek. Ezek az intézmények már nem vesznek fel első évfolyamos hallgatókat, így még inkább felértékelődik a Selye-egyetem szükségessége – hangsúlyozta dr. Albert Sándor.


Az Egy város, ezer könyv akcióban könyvet adományoztak: Grundtner Istvánné, Antal Imréné, Tánczos Lóránt, Bíró István, Csapó Katalin, Szalai Mária, Nitczky Erzsébet, Kámán Gábor, Gálné dr. Takács Eszter, Jakab Zoltán, Nagy Gáborné, Stinner Józsefné, Szentkuti Károly, dr. Keserű Éva, Káldi Imréné, Szákai Piroska, Kránitz Péter, dr. Nagy Györgyné, Szeredi Jenőné, Zimmerer Anita, Moldoványi Géza, dr. Bánki Béla, Lép Ferencné, Tuba László, Nagyné László Margit, Böröndi Lajos, Fügediné Körtvélyesi Margit, Deli József, dr. Egri Borisz, dr. Helene Tollich, Elfgard Schieffmann, Nagy Mihály, az SZDSZ helyi szervezete, Móra-iskola, Kossuth-gimnázium, Hunyadi-iskola, Fekete-iskola, Mofém Körzeti Lakosok Egyesülete, Nők a Napi Álmokért civil szervezet, Huszár Gál Városi Könyvtár.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bezenyei kaszinóváros: Las Vegas a minta

Egy hétig élvezte a beruházók vendégszeretetét Las Vegasban Bezenye és Hegyeshalom polgármestere: ezalatt tanulmányozhatták a kaszinóváros felépítését és működését. Kedvező tapasztalatokat szereztek, s Vincze Zoltán szerint „annál rosszabbat itt sem szeretnének felépíteni”. Az amerikai befektetők szándéknyilatkozatot írtak alá arról, hogy felépítik Bezenyén Euro Vegast. Tovább olvasom