Kisalföld logö

2017. 12. 16. szombat - Etelka, Aletta -2°C | 6°C Még több cikk.

Több mint kétezer aláírás a múzeum megmentéséért

Úgy tűnik, nem csupán a helyi civil szervezetek és döntéshozók állnak ki a Hansági Múzeum megmentéséért, hanem a városban, sőt, a kistérségben élők is. Alig három nap alatt több mint kétezer tiltakozó aláírás gyűlt össze.
Olvasói SMS
„Bezárják az óvári múzeumot!? Ezen az áron Győr és Sopron múzeumai érintetlenek maradnak?! Már megint a kicsivel "babrálnak" (ki). Arányos csökkentést – megértve az anyagi gondokat – az összes megyei múzeumnál! Perger úr, egyformán szereti ön az összes megyei intézményt? Ha így lenne, nem akarná másodszor bezárni a Hansági Múzeumot!" (...) aggódó múzeumbarát


Amint arról lapunk szerdai kiadásában beszámoltunk, költségvetési okokra hivatkozva a Cselley-ház bezárását és a Hansági Múzeum kiállítóhellyé visszaminősítését tervezi a megyei múzeumok igazgatósága. A tervezet ellen erőteljes civil tiltakozás kezdődött a városban. Tizennégy civil szervezet közösen megfogalmazott nyílt levélben tiltakozott, emellett aláírásgyűjtésbe is kezdtek a héten a múzeum megmentése érdekében (Múzeum és levéltár a kistérség fenntartásában? – Kisalföld, január 28., 9. oldal). Az eredmény meglehetősen széles körű összefogásról tanúskodik: péntek délig összesen 2045 tiltakozó aláírás gyűlt össze.

Moldoványi Géza, a Széchenyi Polgári Kör elnöke – az aláírásgyűjtés egyik koordinátora – elmondta: a tiltakozók számából is jól látszik, hogy mennyire fontos a múzeum az itt élők számára és felháborítja a helyieket ez a tervezet. Fontos, hogy az aláírások anélkül gyűltek össze ilyen nagy számban néhány nap alatt, hogy bárkit is agitálniuk kellett volna a támogatásra. Az íveket a helyi könyvtárba, a művelődési házba, a Fehér Ló Közösségi Házba és az iskolákba juttatták el. Ezeken a helyeken továbbra is bárki aláírhatja azokat. Az elnök hozzátette: az aláírásgyűjtést tovább folytatják egészen addig, amíg megnyugtató választ nem kapnak a megyei múzeumból.

Moldoványi Géza hozzátette: biztosítani kell a mosonmagyaróvári múzeum területi múzeumként való működtetését, mert egy nagy hagyományokban és történelmi eseményekben gazdag város kulturális élete és idegenforgalma nem képzelhető el enélkül.

Olvasóink írták

21 hozzászólás
12
 • 21. RickCartman 2011. február 02. 22:27
  „20. pancser 2011.02.02. 18:13
  Nem szabad demagógiával vitatkozni.
  Sőtér Ágost, Ivánfi, és Deininger forognak a sírjukban.Szerencsére ők nem olvastak kisalfold.hu kommenteket.”
 • 20. pancser 2011. február 02. 18:13
  „17! Azt hiszed hogy a költségekre nem érzékeny szocialista szellemben nevelkedett kultúrharcosokat érdeklik a költségek? A Nagy Pistit küldték pénzt koldulni. Aki akar valamit az áldozzon rá, mondjuk a községek a kistérségből meg Mosonmagyaróvár a 2 milliárdos deficitjéből! Tényleg és a lébényiek, akiknek már volt egy múzeumok, tudakoltam mi lett a gyűjteménnyel, de még nem írták meg!”
 • 19. dompici 2011. február 02. 10:23
  „lampi! Ismételten egyetértünk - nem hiszem, hogy a múzeum bármilyen kompromisszumot elutasítana, elutasíthatna. Egyszerűen nincsa abban a helyzetben. Rövid távon a legfontosabb a gyűjtemények megfelelő viszonyok közötti, szakszerű fenntartása, illetve a minimális szakmai háttér biztosítása. Hosszabb távon lehetnek világmegváltó ölteletek, de azoknak nincs itt az ideje. (Mielőtt valaki leharapná a fejem: világmegváltó ötletnek a Sőtéri-eszme folytatását gondolom...)”
 • 18. dompici 2011. február 02. 10:20
  „Vizsla! A jóakaratot és átgondolást én úgy értettem, hogy a terehket részarányosan osszák meg a különböző települések hasonló intézményei között. Az elvont néhány tízmillió megöli a Hansági Múzeumot, ugyanakkor arányos tehervállalással továbbműködhetne Móvár, Győr, Sopron is! Ugyanois az, hogy kisebb az állami normatíva és a megye spórolni kényszerül, ez nem Móvár bűne, így a következményeit sem egyedül kellene viselnie.”
 • 17. vizsla 2011. február 02. 08:50
  „kedves dompici amit te írtál( kis" összefogás" és egy "kis" jóakarat) az egy kicsit kevés hozzá.ez a megyének 32 millájába kerult eddig évente ! ehez PÉNZ kell ami ügye nem sok van.”
 • 16. lampi 2011. február 01. 18:56
  „dompici, bármilyen fura, nincs más megoldás, mint a kompromisszum. A terv, a múzeumot és a levéltárat közös vezetés alá terelni, kistérségi és városi pénzzel. Köszönöm, józan szavaidat!”
 • 15. dompici 2011. február 01. 10:07
  „Lampi, legyen igazad. Nagyon kívánom, márciusban is le tudd írni: a múzeum maradt és a levéltár is. És jövő márciusban, és azt követően is. Bármilyen néven, bármilyen felállásban, ami nem lehetetleníti el. Ez elméletileg megoldható - csak egy "kis" összefogás" és egy "kis" jóakarat kell hozzá.”
 • 14. zöldike 2011. február 01. 10:04
  „Bezárjuk a múzeumot, közben fejlesztjük(?) a turizmust! Tudja-e a jobb kéz, mit csinál a bal???”
 • 13. lampi 2011. február 01. 05:35
  „Az alapprobléma azért marad: az összeomló megyerendszer mag alá temeti intézményeit. A múzeum és a levéltár az állami fejkvótával együtt vissza kell, hogy kerüljön a városhoz, a történelmi megyeszékhelyhez. Rendezni kell az épületek tulajdonviszonyát, hiszen azok most egy szerencsétlen 1990-es vagyonmegosztás szerint a megye tulajdonában vannak. (Nota bene eladhatóak!)
  Jó lépés a miniszternél interpellálni, ahogyan ez megtörtént N István részéről. Jó lépés a kistérség összefogása. Az a szándék is, amit a város kinyilvánított: működteti ő ezeket az intézményeket helyi szintem, de kéri hozzá a normatívát, az nem Győrben csapódjon le. A vezetői kérdést el kell különíteni a működéstől. kijelenthető úgy is, kell a múzeum, de nem kell a jelenlegi vezetője. Eredetileg róla volt szó, az ő menesztéséről, de úgy látszik szebb így "becsomagolni." Kiöntve a fürdővizet ...
  A múzeum maradni fog. A levéltár is. Az összefogás meg akkor is helyes, ha az valójában politikai indíttatású és nem civil, hisz valóban szerencsésebb lett volna a város működő. politikától mentes egyesületeit is bevonni.”
 • 12. dompici 2011. január 31. 13:06
  „Szerény véleményem szerint már megint rossz irányba megy a fórum... hiszen nem Szentkuti élete és művei a téma, és nem is Moldoványi Géza működése az átkosban. Biztos ezek is megérnének egy misét (vagy akár érettségi tétellé is válhatnának Móváron, jól hangzanak nem?), de nem itt. A színvonalas városnak nemcsak utak kellenek, hanem múlt és jövő is (nem mellesleg a jelen, ami mindezt összeköti). Az indentitástudatot nem az utcai világítás határozza meg - remélem, nem tagadva, hogy a mindennapok során az is mennyire fontos. Üdv: Kultur János, okleveles múzeumbarát.”
 • 11. pancser 2011. január 30. 18:58
  „10! Érdekes, hogy előszeretettel kapok olyasmit amit nem is említettem. Beszéltem valahol valakinek az alkalmatlanságáról? Nem te vagy véletlenül a 9-es is? Neki mondanám: még véletlenül sem másolok át egyik helyről a másikra semmit!”
 • 10. coment 2011. január 30. 16:49
  „Valóban felelős lokálpatriótának tűnik az én szememben is, aki leszarja szűkebb környezete múltjának tárgyi bizonyítékait:)
  Vagy csak a vezetője nem tetszik?
  De akkor azt mondd, és indokold meg szakmai érvekkel miért alkalmatlan.”
 • 9. RickCartman 2011. január 30. 16:48
  „8. hozzászólás pancser 2011.01.30. 14:19
  Ugyanezeket hiába másolod be mindegyik fórumba, attól, hogy sokszor szajkózod ugyanaz, még nem lesz igazad.”
 • 8. pancser 2011. január 30. 14:19
  „7.-hez! Egészségügyi, gazdasági intézmények bezárásáról szót nem ejtettem, nem is fogok, remélem a szükség és a pénztelenség erre nem visz rá bennünket. Állami fizetéssel hangoskodó kulturjánosok nem sokat nyomnak nálam a latban, kivéve az oktatókat, illetve azokat akik úgy vezetnek egy intézményt, hogy eltartják magukat, vagy legalább hajtanak erre. Egyébiránt felelős lokálpatriótának tartom magam, akinek álma egy gazdag város, jó utakkal, színvonalas intézményekkel!”
 • 7. coment 2011. január 30. 14:06
  „Ennyit a lokálpatriotizmusról...
  Bezárni minden olyan kultúrális, egészségügyi, gazdasági és bármilyen intézményt, amit nem a pancsernek tetsző talpnyalogató pártkatona vezet.

  Az igazság teljes kibontásához az is hozzátartozik, hogy Moldoványi főnöke a HNF-ben az a MSZMP KB tag Pozsgai volt, aki most az Ikonotok seggét nyalva alkotmányoz:)”
 • 6. pancser 2011. január 30. 11:26
  „Moldoványi Géza a Hazafias Népfront elnöke volt, 1986-ban a jelöltjeik megkapták a szavazatok 98%-át, komoly mozgalmi tapasztalatokkal rendelkezik. Egyébként tudjuk, hogy ki mozgat meg minden követ múzeum ügyben. Hát én is félteném az egzisztenciámat a helyében, azért egy visszaminősített intézet vezetőjének lenni, meg a mostaninak az nem ugyanaz. Még politikai tőkét is lehet belőle kovácsolni. Egy liberális megmentette nekünk a múzeumot! Kétségeim vannak az irányban is, hogy mennyiben lehet egy külső szervezetnek az iskolákban aláírásokat gyűjteni?
  A civil szerveztek gombamód nőnek ki a földből, de egyik sem civil, valójában kivétel nélkül kötődnek valamilyen politikai környezethez, ez könnyen tetten érhető ebben az esetben is! Ha pártod vesztett próbálj keverni egy civilnek álcázott szervezetben.
  Amúgy nyugodtan meg lehet tenni pénzhiányra hivatkozva a visszaminősítést meg a bezárást is. Nincsen pénz, erről kérdezzük már meg magát a legfőbb érdekelteket, aki a kórházakba széfeket vásároltattak. Ott a pénz, oda ment többek között.”
 • 5. itaksc 2011. január 30. 09:50
  „Igazad van "magyarovar"! Szerintem is több ezer aláírás lenne már! Bevallom, én azt gondoltam, hogy a MOCISZ, - Nagy Sándor vezetésével - igazi civil összefogásként valóban összefogja azokat a civil szervezeteket is, akik nevében ő ott volt:) s csatlakozhattak volna a segítségével. A kezdéskor főleg azok az egyesületek voltak ott, akiknek "profiljuk" is a városvédelem, vagy éppen a kultúra ápolása /lásd: Városvédők Egyesülete, Múzeumbarátok, Éremgyűjtők, s sorolhatnám.../ Azt gondolom, lehetett volna csatlakozni közben is, hiszen ők elkezdték, nyilvánossá tették - sürgetett az idő - .... és még most is lehet aláírást gyűjteni! Mindent bele Kedves Mosonmagyaróvári Egyesületek, Alapítványok, hogy meglegyen a 10.000 aláírás!”
 • 4. magyarovar 2011. január 30. 07:11
  „Nem kétezer,hanem tizenkétezer aláírás is lehetne már a múzeum érdekében,ha a tiltakozást szervezők
  városi szintű összefogásban gondolkodnak és megkeresik a többi civil szervezetet is! A felsorolt egyesületeken,körökön stb...kívül több tucat olyan szervezet van még a városban,amelyik jóval régebb óta és nagyobb taglétszámmal működik, mint némelyik a cikkben olvasottak közül . Ők is biztosan csatlakoztak volna a felhíváshoz és az aláírásgyűjtéshez!”
 • 3. dompici 2011. január 29. 17:28
  „Az idézett SMS tökéletesen illusztrálja, milyen elven működik a megye. Elkeserítő. Ugyanakkor tiszteletreméltó, hogy több, mint 2000-en nemet mernek erre mondani.”
 • 2. RUDI 2011. január 29. 16:09
  „Nekünk, helyi lakókosoknak is nagyon fontos,hogy továbbra is működjön a múzeum.Remélem, és bízom benne,hogy helyre fog állni a gond.Bízom benne, hogy minden segítséget megkapunk.”
21 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ünnepel a negyedszázados iskola

1986. január 31-én adták át a most a felső tagozatosokat befogadó épületszárnyat a jánossomorjai… Tovább olvasom