Kisalföld logö

2016. 12. 08. csütörtök - Mária -3°C | 3°C

Több lomtalanításra lenne igény

Közel kétezer köbméter hulladék gyűlt össze az idei őszi lomtalanítás során Mosonmagyaróváron.

Sok munkát adnak a Rekultív kft. munkatársainak a konténerekben keresgélő "kincsvadászok", miután a számukra értéktelen lomokat egyszerűen szétszórják az utcán.

Ezúttal is meglehetősen nagy érdeklődés övezte a szokásos őszi lomtalanítást a városban az elmúlt két hétvégén. Mind a kidobott lomok mennyisége, mind az azok iránti élénk érdeklődés azt mutatja, hogy az évi két alkalomnál is gyakoribb gyűjtésre lenne igény. A hulladékszállítási díj azonban jelenleg tavasszal és ősszel tartalmaz egy-egy alkalmat.

Sokan nem tudják, hogy számos hulladéktól egész évben ingyenesen is megszabadulhatnak. A polgármesteri hivatal és a Rekultív kft. együttműködése alapján a háztartásokban keletkező, a lakók számára már értéktelen hulladékokat többféle módon adhatják le szabályosan a mosonmagyaróváriak. Az évi kétszeri lomtalanítás kizárólag a már újra nem hasznosítható vegyes szemét összegyűjtésére szolgálna.

A még értékes összetevőket, felhasználható alapanyagot jelentő – mint a papír-, műanyag-, fém-, szerves kerti hulladékok –, illetve veszélyes hulladék elhelyezésére, ártalmatlanítására pedig egész évben lehetőség van a szelektív gyűjtőedényekben és a Barátság úti hulladékudvaron.

Az őszi lomtalanítás során városszerte lerakott hatalmas konténerek alig néhány óra alatt csordultig megteltek.

A rengeteg lom most sem hagyta hidegen a guberálókat, akik úgy tűnik, évről évre egyre többen vannak.
Az évi kétszeri 1500–1500 köbméter hulladék elszállítására szerződött a Rekultív kft. az önkormányzattal, ám ennél jóval nagyobb mennyiséget raktak ki a városlakók és vitt el a társaság idén.

Az őszi lomtalanítás során, az elmúlt két hétvégén összesen 1924 köbméter hulladékot vitt el a Rekultív kft. – tudtuk meg Hancz Attila cégvezetőtől. Elmondta: ez a mennyiség valamivel kevesebb a tavaszinál. Akkor ugyanis több mint 2200 köbméter volt a városi lomtalanítás mérlege. Összességében mintegy harminc százalékkal több hulladékot vitt el a társaság, mint ami a várossal kötött szerződésben áll.

Hancz Attila hozzátette: bár a hulladék mennyisége kevesebb volt a tavaszinál, a cég munkatársainak ugyanannyi dolga volt, mire megtisztították az egyes területeket. A guberálók ugyanis a válogatás közben rendre szétszórják a lomokat a konténerek körül.

A fémgyűjtők ezúttal annyira lelkesek voltak, hogy az egyik konténerből még az ajtót tartó csapokat is kiszerelték. A méretes vasajtót csak a meglehetősen nagy súlya miatt nem tudták magukkal vinni

Olvasóink írták

 • 6. SiLa 2011. november 23. 19:29
  „Tisztelt Méhes Ákos! Kérem, hogy máskor azt is írja meg, hogy egy-egy lomtalanítás mennyibe kerül a városnak.
  A településünkön több százezer forintot fizet az önkormányzat a Rekultiv-nak lomtalanításkor. Annak az embernek a pénzéből is fizetik a lomtalanítást, aki nem visz ki szemetet. Nálunk a vashulladékot külön konténerekben gyűjtik, majd a MÉH telepen értékesítik, a pénzt pedig valamelyik civil szervezet kapja. Példát lehet venni!”
 • 5. anuvuk 2011. november 23. 18:25
  „"Több lomtalanításra lenne igény?"

  A hangjelzéssel ellátott, mozgó LOMIS autó a megoldás !!!!!”
 • 4. waage 2011. november 23. 14:05
  „Több lomtalanításra lenne igény?
  Valóban!
  Bár nem hiszem, hogy városi szinten, hanem EGYÉNILEG! Az emberek szinte naponta járnak a ´hiper-szuperekbe". Odafelé legalább hetente egyszer el tudnák vinni a környezetükben felgyülemlett hulladékot. Minden nagyobb üzlet mellett van hulladék-sziget. A bevásárló kosárba elférne. Vajon miért kell fél-egy évig gyűjtögetni a hulladékot, mikor ennyi lehetőség van.
  A vashulladékot ingyenesen elszállítják háztól az ezzel foglalkozó vállalkozók. Most már csak a bútorok maradnak. Lapra szerelve sokkal kisebb helyet foglalnak el.
  A hulladékot elszállító és kezelő cég honlapján(ahol egyébként sok hasznos info is van) több információ is elférne a szelektív hulladékgyűjtésről és annak elhelyezéséről. A LP-ben is lehetne erről részletes tájékoztatást adni a lakosságnak, hátha fogékonyak az olvasók az őket segítő információra.(biztosan)
  Mint tudjuk, a mindennapi információs dömpingben csak az marad meg az emberek fejében, amit folyamatosan lát és hall. Hát tegyünk érte, hogy ezeket az információkat lássa és hallja! Ne csak egyénileg hanem szolgáltatói szinten is. Furcsán hangzik, de meg kell mondani az emberek többségének, hogy mit hogyan tegyenek, és azt fogják tenni. lásd.Reklámok:)”
 • 3. anuvuk 2011. november 21. 18:43
  „A hangjelzéssel ellátott,mozgó lomis autó a megoldás!!!!
  A jégkrémes autónál bevált, - ezt is megszoknák az emberek, sőt igényelnék!!!!
  Így segítenének azokon is, ki nem tudja elszállítani !!!!”
 • 2. Alex64 2011. november 21. 12:28
  „Azért részben jót is tudok mondani. Azért részben mert a Pacsirta és Gorkij utca sarkán kihelyezett gyűjtő szépen kulturáltan telt. Nem szórtak szét semmit az emberek. Egy fő vigyázott rá és persze megkérte az embereket ami számára értékes ne is tegyék be hagyják kint. Működött a dolog. Egy baj azért mégis csak van. Ha a kihelyező úgy tájékoztat, hogy péntek déltől szombat délig van ott a gyűjtőedény akkor miért kell azt már szombaton 1/2 10-kor elvinni. Úgy, hogy még fért volna bele. Még egy kérdés azokon a helyeken ahol évek (és alkalmak) óta kicsinek bizonyul a kihelyezett edény miért nem lehet nagyobbat vagy esetleg duplát kitenni. Vagy inkább innen vigyék el idő előtt és hozzanak másikat. Nem csak a szétszórás miatt dolgoznak annyit. Aki kiviszi és tele találja a gyűjtőt akkor is otthagyja. A rendet nem ismerő és szerető guberálok ellen meg segítene a rend őreinek ellenőrzése is Persze szerintem ők sem mernek szólni”
 • 1. Csipetke 2011. november 21. 10:44
  „Sokkal többre lenne igény valójában, igaz!
  Nagyon gyorsan megtelt, nem lehetett volna cserélni illetve kettőt hozni a konténerből, vagy gyakrabban kihelyezni, nem csak félévenként?
  Ráadásul szombat délután tették le, így aki aznap este nem vitte ki lomos holmiját, az már nem másnap nem is tudta elhelyezni ott.”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Környezetszépítés: szakmai díjat nyertek

A Magyar Önkormányzati Főkertész Szövetség kiemelt szakmai díját nyerte el Mosonmagyaróvár idén a… Tovább olvasom