Kisalföld logö

2018. 06. 18. hétfő - Arnold, Levente 18°C | 26°C Még több cikk.

Több évtizedes álom: elkészült a templom

Elkészült a katolikus templom Újrónafőn több évtizedes tervezés után. Körülbelül 260 római katolikus él a faluban, akik eddig a kultúrházban gyűltek össze. Az alig több mint 100 négyzetméteres istenháza 30 millió forintba került.

Teljesült az újrónafői katolikus közösség régi vágya: elkészült a több évtizede megálmodott templomuk. Mint már írtuk, ennek létrehozása a kilencvenes években merült fel, amihez az önkormányzat ajánlott fel jelképes áron telket; 2006-ban rakták le az alapkövet. Ám csak 2013 szeptemberében kezdték el az építkezést.

Azért számít nagy lépésnek a templom a település életében, mivel a lakosok nagy része református, akik az imaházban gyűltek össze az istentiszteletre. Ám a katolikusok a kultúrházban kaptak helyet szentmiséjük megtartására, azaz egészen eddig nem volt katolikus templom a faluban. A Győri Egyházmegye és a hívek adománya teremtett anyagi forrást az építkezéshez. Így sikerült az alig több mint száz négyzetméteres templomot felépíteniük, közel 30 millió forintból.
Somosfalviné Kardos Szabina büszkén újságolta, ő is ott volt az első karácsonyi szentmisén – noha meg sincs keresztelve. Megragadta a szertartás, s 7 éves gyermeke is jól érezte ott magát. Az első misén közel százan vettek részt. Ez köszönhető talán a karácsonynak, s az újdonság varázsának is.

Az első istentiszteletet december 24-én tartották, ahová ellátogatott a falu apraja-nagyja.
Az első istentiszteletet december 24-én tartották, ahová ellátogatott a falu apraja-nagyja.

Kardos Miklós, a helyi egyházközösség vezetője szerint először egy sokkal nagyobb templomot terveztek, ám idővel belátták, hogy ekkora közösségnek elég egy kisebb isteni hajlék is. Így a fenntartása is kisebb összeget jelent. Elmondta még, hogy szeptemberben kezdte el a kivitelező a munkálatokat, s december közepén volt a műszaki átadás. Így december 24-én, szenteste megtarthatták az első misét. A templom még nincs felszentelve, erre minden bizonnyal az év első felében kerül sor. „Ahhoz, hogy valaki imádkozhasson, nem az a legfontosabb, hogy felszentelt helyen tegye" – fűzte még hozzá Kardos Miklós, aki szerint a hívek kezdeti létszáma nőni fog, mivel amíg nem volt helyben templomuk, addig többen jártak Mosonmagyaróvárra vasárnaponként misére.

Mészáros Miklós magyaróvári káplán jár a faluba vasárnaponként misézni, Bodó Zoltán plébános pedig havonta egyszer. Miklós atya reméli, megmarad a kezdeti lelkesedés és egyre többen látogatják a templomot hétvégente. Elmondta, folyamatban van még az épület belsejének díszítése, azaz többek között képeket és szobrokat kell beszerezniük minél előbb. Ám a hívek többsége ajánlott már fel e célra festményeket is. „A templom felszentelése március körül lesz, egy nagyobb szertartás keretében" – tudatta az atya.

A kőoltár áll, ahogyan a templom falai is. Egy régi álma teljesült a katolikus közösségnek. Felépült a templom.
 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Támogatják az emlékparkot Mosonmagyaróváron

Még szeptemberi ülésén tárgyalta a képviselő-testület a Mosoni Zsidó Hitközség emlékpark-kialakítási… Tovább olvasom