Kisalföld logö

2017. 06. 23. péntek - Zoltán 21°C | 33°C Még több cikk.

Több érv szól a jánossomorjai iskola mellett

A mosonmagyaróvári önkormányzat nem támogatja, hogy a megszûnõ újrónafõi iskola tanulóit a város intézményeibe írassák át.

Ez amellett, hogy Mosonmagyaróvárnak jelentős többletkiadással járna, a jánossomorjai iskola jövőjét is veszélyeztetné.

Amint lapunkban korábban már beszámoltunk (Kisalföld, 2007. január 17.) róla, az újrónafői önkormányzat nem tudja tovább működtetni a település általános iskoláját, ezért szeptembertől bezárják az intézményt. Az önkormányzat úgy határozott, hogy az újrónafői tanulókat szeptembertől a jánossomorjai általános iskolába irányítja. Ezzel azonban nem mindenki értett egyet, és több szülő Mosonmagyaróvárra szeretnéiskolába járatni gyermekét. Ezzel viszont a város önkormányzata nem ért egyet. A napokban levélben kérték az iskolák igazgatóit, hogy lehetőség szerint ne bátorítsák az újrónafői szülőket, hogy gyermeküket átírassák Mosonmagyaróvárra. A városnak több okból is problémát jelentene a szomszédos településről érkező tanulók fogadása. Nagy István alpolgármester a Kisalföldnek elmondta:

Másrészt pedig Mosonmagyaróvár is tagja a kistérségi társulásnak és a tanulók átvételével nem szeretnék felborítani azt az egyensúlyt, ami a térségben kialakult az oktatás terén. A kormányzati megszorítások miatt minden intézmény működési gondokkal küzd. Az újrónafői iskola példája is azt mutatja, hogy az önkormányzatok rendkívül nehéz év elé néznek az oktatásban is. Az alpolgármester hangsúlyozta: támogatják azokat az elképzeléseket, ahol a települési önkormányzatok mikrotársulásokat hoznak létre intézményeik működtetése érdekében. Nem lehet célja Mosonmagyaróvárnak, hogy ezeket az összefogásokat akadályozza, mert akkor a jelenleg még működőképes iskolákat néhány év múlva szintén a megszűnés veszélye fenyegeti majd. Nagy István hangsúlyozta: egyik gyermeknek sem jó, ha környezetéből, otthonából kiszakítva távolabb, egy városi iskolába kell járnia. Ezért is támogatják, hogy a térségben lévő települési iskolák egymással összefogva át tudják vészelni ezt a nehéz helyzetet. Emellett a jánossomorjai önkormányzat vállalta, hogy iskolabusszal szervezett és ellenőrzött formában gondoskodik az újrónafői tanulók szállításáról. A mosonmagyaróvári iskolák is átszervezés alatt állnak, mivel az intézményrendszert akkorára kívánják méretezni, amekkorát a város gazdasági ereje és mérete elbír. Az önkormányzat minden általános iskolást átlagosan 160 ezer forint pluszjárulékkal finanszíroz, mivel az állami normatíva nem elegendő a működéshez. Korábban a képviselő-testület is határozott arról, hogy addig fogadhatnak más településekről érkező gyerekeket az iskolák, amíg emiatt nem kell újabb csoportokat indítani. A városban szeptemberben ugyanannyi iskolás csoportot indítanak, mint ebben a tanévben. A leendő első osztályosok száma alapján ez reális, több csoport indítására semmilyen tekintetben nincs kapacitása az önkormányzatnak.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Civil egyesületek Ásványrárón

A legtöbben a Faluszépítő Baráti Körbe jelentkeznének, ám a leghamarabb talán a polgárőr-egyesület… Tovább olvasom