Kisalföld logö

2017. 11. 22. szerda - Cecília 4°C | 11°C Még több cikk.

Több alapszervezet alakult

Nőtt a régióban a véradók száma. Mosonmagyaróváron a lakosság 8 százaléka véradó.
A Magyar Vöröskereszt Mosonmagyaróvári Területi Szervezete 2005-ös összefoglalójából kiderült: nőtt a régióban a véradók és az alapszervezetek száma. A helyiek 8 százaléka véradó, ami a régióban rekordnak számít.

Horváthné Piller Edit területi titkár elmondta: jelenleg 52 alapszervezetből áll a helyi Vöröskereszt, amely összesen 5542 tagot jelent. Ez 206 szimpatizánssal több az előző évinél. Örömteli, hogy tavaly elsőként a mosonmagyaróvári Fekete-iskolában általános iskolai alapszervezetet hoztak létre, négyre emelve így az ifjúsági tagozatok számát.

Regionális rekord

A véradások terén kimagasló eredményeket tudhat magáénak a területi szervezet. Az elmúlt évben 5778-an nyújtották karjukat, ami 1428 áldozatkész emberrel több a tervezett (4350) létszámhoz képest, 542-en pedig első alkalommal segítettek embertársaikon. Az adatokból kiderül: a lakosság 8 százaléka véradó, ami a régióban rekordnak számít, országos viszonylatban pedig élenjáró eredmény. A véradók áldozatkészségének elismerésére nagy hangsúlyt fektet a Vöröskereszt: tavaly 21 véradóünnepséget rendeztek, ahol 1348 meghívottat láttak vendégül és 632 kitüntetést adtak át.

Gyűjtések, segélyek

Az elmúlt évben összesen 125 vállalat, szervezet, illetve magánszemély támogatta a Vöröskeresztet pénz- avagy természetbeni adománnyal. Egy külföldi segítségnek is örülhetett a szervezet: az ingolstadti Vöröskereszt támogatásával 10 nagycsalád kaphatott karácsony előtt 30 ezer forint értékű vásárlási utalványt. Segélyben amúgy 1191 rászoruló részesülhetett. Ezen túl ingyenes ruhaosztással, kedvezményes ruhavásárral és különböző gyűjtésekkel segítenek a bajba jutott embereken. A szökőár sújtotta területek károsultjai számára szervezett helyi gyűjtésből közel 300 ezer forint folyt be.

Képzések, találkozók

A szervezet továbbra is tart elsősegély-nyújtási tanfolyamokat a jogosítványukat megszerezni kívánóknak, illetve iskolák tanulóinak. S eddig még minden évben indult csecsemőgondozói kurzus is. Az országos elsősegélynyújtó versenyen a területet a Kossuth-gimnázium csapata képviselte. A Vöröskereszt eszméit, tevékenységét közösségi rendezvényeken, játszódélelőttökön népszerűsítik. Kiemelt területet jelent az ifjúsági kortársképzéseken, tanfolyamokon való részvétel. Az elmúlt év egyik legnagyobb eseménye az Országos Vöröskeresztes Ifjúsági Találkozó (OVIT) mosonmagyaróvári lebonyolítása volt, melyről lapunk is beszámolt (2005. augusztus 10.). A mosonmagyaróvári területi szervezet eredményeihez Császár Gáborné megyei elnök és Markovszky Béla megyei titkár is gratulált.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bombariadó a Bolyai-iskolában

„ A mosonmagyaróvári Bolyai-iskolában bombát helyeztem el. Két órájuk van, már ketyeg” – ezt a két rövid mondatot mondta az az egyelőre ismeretlen telefonáló, aki tegnap reggel háromnegyed kilenc előtt néhány perccel hívta fel a megyei rendőr-főkapitányság ügyeletét. Tovább olvasom