Kisalföld logö

2018. 06. 24. vasárnap - Iván 13°C | 20°C Még több cikk.

Több adóerő, kevesebb támogatás

Több mint 7,2 milliárd forint Mosonmagyaróvár idei költségvetése. Ezt legutóbbi ülésén szavazta meg a képviselő-testület. A város adóerő-képességének javulása miatt kevesebb állami támogatással számolhat az önkormányzat.
Első olvasatban fogadta el a képviselő-testület a város idei költségvetését. Eszerint a 2015-ös büdzsé kiadási főösszege mintegy 7,24 milliárd forint, míg bevételekből 6,11 milliárdot terveztek. A hiányt egyrészt az előző évek pénzmaradványaiból fedezik, másrészt pedig abból a 260 milliós hitelből, aminek felvételéről még tavaly döntött a testület, ám az elmúlt évben nem használták fel.

A bevételi oldalon a tavalyinál mintegy 160 millió forinttal kevesebb állami támogatással számol a költségvetés. Ennek oka a város adóerő-képességének javulása. A számítások szerint azonban ezt a megvonást a megnövekedett iparűzési adó kompenzálja. A gazdasági élet fellendülésének, illetve a hivatal adóbeszedési tevékenysége eredményességének köszönhetően az iparűzési adó mértéke növekvő tendenciát mutat. Az előző évben az eredeti előirányzat 2,098 milliárd volt, ehhez képest az év végi teljesítés elérte a 2,3 milliárdot. Így az idei költségvetésben 2,218 milliárdot terveztek ebből az adónemből. Növelték az építményadó előirányzatát is a tavalyi 510 millióról 525 millióra. Telekadóból viszont kevesebbel, 86 millió forinttal számolnak. Mint ahogy az idegenforgalmi adó előirányzatát is 2 millióval csökkentették.

A hitelfelvételnél csak azzal a 260 milliós beruházási hitel igénybevételével számol az önkormányzat, amit a tavalyi évre terveztek.
A tanácskozáson több ellenzéki képviselő is kifogásolta az állami támogatások mértékének csökkenését. Ábrahám Tivadar (DK) szerint állami támogatás helyett adókivetési jogot kapott csak az önkormányzat, utalva a településadó bevezetésének lehetőségére. A képviselő azt tudakolta, miként áll a társasági adó összegyűjtése a sportcsarnokhoz. Szerinte aggályos, hogy összejön-e a szükséges összeg. Kifogásolta továbbá a leendő sportcsarnok helyszínét. Jávor Miklós (Jobbik) korrektnek nevezte a költségvetést, ám nyugtalanítónak tartja a településadó bevezetésének lehetőségét.

Hosszasan vitáztak a képviselők a város idei költségvetéséről a testület legutóbbi ülésén.
Hosszasan vitáztak a képviselők a város idei költségvetéséről a testület legutóbbi ülésén.

Árvay István hangsúlyozta: a város adóerő-képessége nőtt, ehhez igazodott az állami támogatás mértéke. A sportcsarnokkal kapcsolatban a polgármester kifejtette: „A lehetőségekhez kellett hozzágombolni a kabátot." A meglévő infrastruktúrára építve megfelelő ez a helyszín a sportcsarnoknak. „Ha valaki sokkal több pénzt tud összegyűjteni erre a célra, felépítheti máshol a sportcsarnokot" – hangsúlyozta. Árvay István hozzátette: amennyiben nem tudják összegyűjteni a szükséges társasági adót, akkor nem lesz sportcsarnok. Az elmúlt időszakban nagyon sokat tett azért, hogy meggyőzze erről a helyi cégek vezetőit.

„A településadót nem nekünk találták ki" – jelentette ki az ezzel kapcsolatos felvetésekre a polgármester. Hozzátette: nem gondolja, hogy olyan gazdasági helyzet alakulna ki az elkövetkezendő időszakban a városban, hogy ezt az adónemet be kellene vezetniük.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kultúradíjat kaptak

Példaértékű a jánossomorjai nyugdíjasok lelkesedése, a város kulturális életében a közösség örömére… Tovább olvasom