Kisalföld logö

2018. 04. 20. péntek - Tivadar 12°C | 22°C Még több cikk.

Több a veszélyeztetett kiskorú

Tizedével nőtt tavaly az előző évi statisztikákhoz képest a veszélyeztetett kiskorúak száma Jánossomorján, és egyre több a rászoruló gyermekek száma is – erről hangzott el tájékoztató a kisváros legutóbbi képviselő-testületi ülésén.
A gyermekjóléti és gyermekvédelmi feladatok ellátásáról szóló beszámolót legutóbbi testületi ülésén tárgyalta Jánossomorja városvezetése.

A testület elé terjesztett anyag szerint a gyámhatóság 2011-ben 12 gyermeket vett védelembe (ez magasabb, mint a korábbi év száma). Ezt egy esetben a szülők magatartása, hét esetben a gyermekeknek felróható magatartás és négy esetben környezeti okok miatt rendelték el. 2010. december végén 125 veszélyeztetett kiskorút tartottak számon a kisvárosban, míg tavaly év végén már 66 családban 144-et. A 144 gyermekből harminckettőt tavaly vettek újonnan nyilvántartásba: többségüket (28) anyagi okok, hármat környezeti okok, egyet pedig magatartása miatt.

– Tizenkilenccel nőtt a veszélyeztetett kiskorúak száma, azaz tíz százalékkal. Továbbá nőtt a rászoruló gyermekek száma is, ezt a gazdasági helyzet magyarázza, a családok el vannak adósodva. Több pénzt azonban a szociális segélyekre nem tudunk fordítani – foglalta össze Winkler László, a beszámolót tárgyaló szociális és egészségügyi bizottság elnöke.

Kurunczi Károly polgármester a migráció hatásaira utalt, mondván, hogy az idetelepülő vendégmunkások közül sokan magukkal hozzák a szociális problémákat is. Lőrincz György alpolgármester arra kérdezett rá, hogy most is Újtanyán és Hanságligeten koncentrálódnak ezek a nehézségek, vagy változott a helyzet. Radics Kálmánné, Hanságliget megbízott képviselője szerint a településrészen kevés a kiskorú, viszont Jánossomorján emelkedett a problémás gyermekek száma. Mint elhangzott, a betelepülők közül sokan már szinte megérkezésükkor kérik a segélyeket.

Tavaly 136-an részesültek rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben. Gyermekenként évente két alkalommal adható 5800 forint, erre a célra Jánossomorján 1,4 millió forintot költöttek. Rendkívüli gyermekvédelmi támogatást 216 gyermek után vettek igénybe a szülők 3,1 millió forintért. Az önkormányzat költségvetését terhelő összeg egyébként a korábbi évihez képest emelkedett.

A kisváros polgármestere szerint érezhető, hogy romlik a helyzet. Luka János képviselő szerint a valós adatok a statisztikákban szereplő számoknál jóval magasabbak lehetnek.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Saját okostelefon-alkalmazást kap a Szigetköz

Idén őszre készülhet el, s a tesztidőszak után jövő tavasszal indulhat el "élesben" a két legfőbb… Tovább olvasom