Kisalföld logö

2018. 03. 22. csütörtök - Beáta, Izolda -5°C | 5°C Még több cikk.

Több a rendőr, de mégis több bűncselekmény történt

Jánossomorja - Tavaly adták át a városi rendőrőrsöt, ahol a korábbi öt rendőr mellett hat újonnan érkezett teljesít szolgálatot. Ennek ellenére 17 százalékkal nőtt a kisvárosban a bűncselekmények száma – derült ki a képviselő-testület legutóbbi ülésén.
Jánossomorján az utóbbi egy évben 17 százalékkal megnőtt a bűncselekmények száma: elsősorban a lopások és a betörések száma emelkedett jelentősen, de a testi sértéseké is magasabb a korábbi évhez viszonyítva. Gyakori eset, hogy a bűnözők a sértettek (elsősorban idősek) figyelmetlenségét kihasználva követik el a bűnt. Erre világít rá a rendőrség beszámolója, mely pozitívumként említi, hogy a kábítószerrel való visszaélés ugrásszerűen csökkent.

Utazó bűnözők
– A település helyzete a határnyitással megváltozott, megjelent az utazó bűnözés – magyarázza Kurunczi Károly polgármester. A keleti országrészből érkezett közel háromszáz munkavállaló is „neuralgikus" pontot jelent: mostoha körülmények között élnek, életvitelük irritálja a helyieket – véli a városvezető.

Veszélyes tranzitforgalom
A rendőrségi elemzés kitér arra is, melyek a város balesetveszélyes pontjai. Bár a közlekedési morál jónak tekinthető, relatív gyorshajtással, elsőbbségadás-elmulasztással, szabálytalan előzéssel a szakemberek elsősorban a Szabadság, Rákóczi, Óvári és a Szent István úton találkoztak. Továbbra is veszélyforrást jelent a városon áthaladó tranzitforgalom. A balesetek megelőzésében a rendőrök mellett a polgárőrök is segítenek. Így például a mosonszentpéteri tagiskolában a tanítási időszakban segítik a kisiskolások átkelését.

Csökkenő állatállomány
A testületi ülésen szó esett a családsegítő hatékonyságáról, de kiemelték, több időt is tölthetne a településen. Módosították az állat- és ebtartásról szóló rendeletet, így a belvárosban haszonállatot nem tarthatnak (3 év türelmi idővel) az ott élők. Igaz, amúgy is drasztikusan csökkent az állatállomány: a sertések száma egynegyedére csökkent a tíz évvel ezelőttihez viszonyítva, szarvasmarhát már csak 2–3 család tart, de a kutyák száma is megfeleződött.

Közmeghallgatás: ivóvízproblémák
A képviselő-testületi ülést követő közmeghallgatás fő témáját az unió támogatásával megvalósuló „Jánossomorja veszélyeztetett ivóvízbázisának kiváltása" című projekt képezte. A polgármester elmondta: egy 6300 méteres vezetéket építenek ki, ebből csupán 600 méter található lakott területen belül, a további átalakítások a vízműtelepet érintik. A városvezető még hozzátette: még nem tudni, hogy 10 vagy 30 százalékos önrészt kell-e biztosítania az önkormányzatnak, azonban tény, hogy a jövő évben mindenképpen orvosolni szeretnék a város ivóvízproblémáit.

Olvasóink írták

 • 8. Pipec 2008. október 07. 15:00
  „Gondolom már teteszettek hallani a francia rendőrök szolgálati szabályzatáról.
  Terjedelme: 2 (kettő) oldal és szinte mindig a rendőrnek van igaza!!! Fegyverhasználat, fizikai kényszer alkalmazása tekintetében egyenesen paradicsomi, amit Franciaországban megtehet a rendőr! Vajon itthon mikor jön el ez az idő....”
 • 7. Derü 2008. október 06. 18:40
  „Talán olyan rendőrök kellenének, akik most máshol szolgálnak, de a környéken laknak. Helyismerettel rendelkeznek, és kemények, na persze meg dolgoznak is, nemcsak ülnek a kocsiban.”
 • 6. sadsdaasd 2008. október 01. 17:45
  „itt az a gond hogy a sok buta jánosi parasztot kéne megnevelni, óváron egyet meglátom szétbaszom a paraszt fejét a hülyegyereknek. itt nem is mernek vandálkodni csak otthon.”
 • 5. egy helyi fiatal a sok közül 2008. október 01. 11:47
  „Jahhh!

  Milyen érdekes. Márciusban bezáratták a heyi, közkedvelt clubbot, mert rendbontások voltak.
  És láss csodát, nincs disco a vandalizmus és a bűnözés továbbra is tart.... sőt az olvasottak alapján növekedett is.

  akkor lehet hogy nem is ez volt a gond?”
 • 4. leső 2008. szeptember 30. 20:03
  „Platkóka: ?? Nem értem!!”
 • 3. radarka 2008. szeptember 30. 10:51
  „1-2. A hozzászólásaitok nem zárják ki egymást, sőt!”
 • 2. Platko Tamas 2008. szeptember 30. 09:53
  „Igen igaz de az is igaz, hogy szamtalan esetben a rendorok a bunozok.”
 • 1. kitartás 2008. szeptember 30. 08:28
  „Kitartás, hamarosan jönnek az általánost végzett roma rendőrök, és ők megoldanak mindent :)”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Orvhalászokat fogtak Dunakilitinél

Dunakiliti - Három „hálós" orvhalászt állítottak elő a hétvégén Dunakilitinél: a halászati… Tovább olvasom