Kisalföld logö

2017. 09. 23. szombat - Tekla 9°C | 18°C Még több cikk.

Több a lopás és a rongálás is

Az egyre nagyobb számban érkező vendégmunkások a rendőrségnek is többletmunkát adnak. Ugyanakkor a lélekszám növekedésével együtt nem nőtt a helyi rendőrség létszáma. Ennek ellenére nem romlott a közbiztonság a környéken.
A harmincezres lakossághoz képest közel harmadával nőtt Mosonmagyaróvár lélekszáma néhány év alatt az ide érkező vendégmunkások révén. Ám ez az arány is csak óvatos becslés. A valós adatokat sajnos senki sem tudja. A betelepülők ezreivel járó problémákkal már több ízben foglalkoztunk lapunkban. A vendégmunkások áradata és a sorra nyíló legális és illegális munkásszállók számos kihívás elé állítják a hivatalokat, a hatóságokat, intézményeket.

A rendőrség munkájára is hatással van ez a folyamat. Az elmúlt években az egyenruhások létszáma nem követte ezeket a változásokat. „Ennek ellenére a környéken a közrend, közbiztonság nem romlott, illetve bűnügyi szempontból lényegi változás nem következett be. A közbiztonság és a közrend szilárd, a bűnügyi helyzet pedig szélsőségektől mentes" – hangsúlyozza érdeklődésünkre dr. Csokán Csaba, a Mosonmagyaróvári Rendőrkapitányság vezetője.

Az alezredes kiemelte: ezt bizonyítja az is, hogy a közelmúltban elkészült elégedettségi mutató a térség településein mindenhol az ötös skálán négyes feletti. Vannak azonban bizonyos bűncselekmény-kategóriák, amikben érzékelhető a területen a lélekszám-növekedés. Ilyen például a lopások számának kismértékű növekedése, vagy a testi sértéseknél, garázdaságoknál, illetve a közterületen előforduló rongálásoknál tapasztalható változás.

Rongálásból hatvan százalékkal történt több tavaly, mint az azt megelőző évben.

A tapasztalatok szerint ezek a változások részben összefüggnek azzal, hogy az ide érkezők eltérő szociális környezetből jöttek a térségbe. Esetükben a konfliktushelyzetek kezelése más módon történik. Előfordul az is, hogy a vendégmunkások közül valakit elbocsátanak a munkahelyéről, s mielőtt elhagyná a várost, különféle bűncselekményeket követ el. Ezen esetek általában a munkatársaik sérelmére vagy a szálláshelyükön történnek.

Rendészeti és bűnügyi területen is rendszeresen tartanak ellenőrzéseket szállókon és a vendégmunkások egyéb tartózkodási helyein. Ezek célja, hogy tisztában legyenek azzal, a tisztességes munkavállalók mellett vannak-e, s ha igen, kik és milyen mértékben, akik kifejezetten bűncselekmények elkövetésének szándékával érkeznek a városba vagy a környékre.

A kapitányságvezető a Kisalföld érdeklődésére kitért arra is, hogy a belső és külső migráció között nincs szoros összefüggés. A külső migránsok kizárólag tranzitországként tekintenek ránk. Átutazó jellegű megjelenésük nem jár változással a közbiztonságra.

Nyitóképünk illusztráció.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az fizetheti az iskolák rezsiszámláit, aki eddig

Június 15-ig dönthetnek az önkormányzatok a helyi iskolák működtetéséről. Úgy tűnik, nem sok változás lehet abban, hogy ki fizesse be a számlákat jövő tanévtől. Tovább olvasom