Kisalföld logö

2017. 11. 22. szerda - Cecília 4°C | 11°C Még több cikk.

Több a baleset gyorshajtás miatt

Közel ugyanannyi személyi sérüléssel járó közlekedési baleset történt a környék útjain augusztusig, mint a tavalyi év hasonló időszakában. A karambolok mintegy fele az elsőbbségadás elmulasztása miatt történik.
Csekély mértékű, alig kétszázalékos a balesetek számának emelkedése a tavaly azonos időszakihoz képest – tudtuk meg Makó Lászlótól, a Mosonmagyaróvári Rendőrkapitányság közlekedésrendészeti osztályának vezetőjétől, akit a megyei adatok után a helyi helyzetről kérdeztünk. (Életeket mentett a szigorítás, Kisalföld, 2014. augusztus 13.) Az alezredes hozzátette: az első negyedévben sokkal rosszabb volt a statisztika. Az első három hónapban lényeges mértékben nőtt a balesetek száma, március végén az előző évi duplája volt. Április végére már javult az arány, ám még ekkor is hatvanöt százalékkal volt magasabb, mint tavaly.

Makó László elmondta: a halálos balesetek száma megegyezik az előző évivel, nagymértékben, több mint százötven százalékkal emelkedett viszont a súlyos sérüléssel járó karambolok aránya. A könnyű sérüléses esetekben viszont harmincszázalékos csökkenés tapasztalható. Összességében a közlekedésben megsérültek száma húsz százalékkal kevesebb a tavalyihoz képest.

Rendszeresek lesznek a fokozott ellenőrzések a környék útjain.
Rendszeresek lesznek a fokozott ellenőrzések a környék útjain.

Lényeges javulás történt az ittasan okozott karambolok terén. Míg tavaly az összes baleset több mint tíz százalékában ittas volt az okozó, addig jelenleg ez az arány ennek a fele. Az alezredes szerint ez annak is köszönhető, hogy egész évben kiemelt figyelmet fordított a rendőrség az ittas vezetők kiszűrésére. Rendszeresen tartanak úgynevezett „Villámittas" akciókat, amikor az adott útszakaszon minden arra közlekedővel megfújatják a szondát.

Kevesebb balesetet okoztak a biciklisek is, míg tavaly közel harminc százalék volt az arányuk, addig idén alig tizenhét. A statisztikából látszik, hogy a balesetek döntő hányada dél és délután hat óra között történt. A tapasztalatok szerint az okozók zömében helyiek, akik vélhetően tisztában vannak az adott útszakasz forgalmi viszonyaival. Az adatok elemzése szerint nincs különösen balesetveszélyes útszakasz a környéken. Az viszont látszik, hogy a legtöbb baleset Mosonmagyaróvár belterületén történik, illetve nőtt a számuk az 1-es és 86-os főutakon is.

Az okok között továbbra is az elsőbbségadás elmulasztása áll az első helyen, a balesetek közel fele emiatt történik. Ezek mindegyike emberi tényezőkre, figyelmetlenségre vezethető vissza, nem pedig forgalomtechnikai hiányosságra. A folyamatos sebességmérések ellenére hetven százalékkal nőtt a gyorshajtás miatt bekövetkezett balesetek száma.

A baleseti helyzet további javítása érdekében a rendőrség folytatja a fokozott ellenőrzéseket a környék útjain.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Önkéntes sportolók tették rendbe a Vár-tavat

A gyermekek a Mosonmagyaróvári Vízisport Egyesület kajak-kenu szakosztályának tagjai. Szintén ők tették rendbe a Malom-ági Lajta növényekkel benőtt szakaszát is. Tovább olvasom