Kisalföld logö

2018. 04. 25. szerda - Márk 13°C | 25°C Még több cikk.

Tízezer letelepedővel többen

Tízezer ember. Nagyjából ennyivel nőtt a mosonmagyaróváriak száma az elmúlt néhány évben. Ennek oka az egyre több bevándorló, akik a boldogulásukat a nyugati határszélen keresik.

A vendégmunkások áradata számos kihívás elé állítja a helyi hivatalokat, hatóságokat.

Mosonmagyaróvár lakossága kevéssel több mint harmincezer volt még nemrégiben.

A harmincezres lakossághoz képest közel harmadával nőtt Mosonmagyaróvár lakossága néhány év alatt. Az ide érkező vendégmunkások áradata csak részben enyhíti a nyugati határszélen jelentkező munkaerőhiányt. Sokan közülük – főként a szakképzettek – ugyanis alkalmi munkát vállalnak Ausztriában, mások pedig végleges elhelyezkedést keresnek a határ túloldalán. A betelepülők ezrei ugyanakkor számos kihívás elé állítják a hivatalokat, a hatóságokat.

Nagyjából tízezer legális és illegális ágy szolgálja ki a Mosonmagyaróvárra érkező vendégmunkásokat.
Nagyjából tízezer legális és illegális ágy szolgálja ki a Mosonmagyaróvárra érkező vendégmunkásokat.

Egyelőre csak becslésekLegnagyobb probléma, hogy a tízezres szám is csak becslés. A valós adatokat sajnos senki sem tudja, hiszen rengeteg illegális szálláshely működik a városban. Hivatalosan kiadó szobát vagy lakást már régóta nem találni Mosonmagyaróváron. Mára egész iparág épült ezekre a vendégmunkásokra.

Az idei érkezők miatt néhány éve már kezelnie kellett az önkormányzatnak az óvodákban, iskolákban jelentkező zsúfoltságot. Most azonban újabb problémák várnak megoldásra. A hivatalok, hatóságok próbálnak mindent megtenni azért, hogy rálátásuk legyen az ide érkezőkre és főleg, tudják, kik és mennyien laknak Mosonmagyaróváron.

„Tudomásunk szerint mintegy tízezren lehetnek, akik munkavállalás céljából érkeztek Mosonmagyaróvárra az ország más részeiből. Ez azonban csak becsült szám a hatóságok adatai, illetve a közműszolgáltatóknál jelentkező fogyasztások alapján" – mondja Iváncsics János alpolgármester. Pontos adata azért nincs a városházának, mert nagyon sok az illegális szálláshely a városban.

„Több vonatkozásban is befolyásolja Mosonmagyaróvár életét a betelepülők nagy száma. Az ellátórendszer ugyanis az alig több mint harmincezer helyi lakosra van kialakítva" – hangsúlyozza az alpolgármester.

Több területen is jelentkezik ez a probléma. Így például a rendőrségnek is több a munkája, a szociális ágazatot és az egészségügyet is megterheli a nagy létszám. (A gondokról a Kisalföld már többször beszámolt. Legutóbb „Csikágó" Mosonban címmel, 2014. augusztus 2. és augusztus 5. – a szerk.) A betelepülők miatt nagy nyomás nehezedik a háziorvosi szolgálatra. Egy-egy háziorvosnál, például az Ipartelepen, ahol koncentráltan jelentkeznek ezek az emberek, a korábbi betegforgalom megduplázódott. Az ő ellátásuk ráadásul jóval több adminisztrációval is jár. Az ellátás azonban kötelező, ha valaki az adott körzetben bejelentett lakcímmel rendelkezik.

Hivatalosan kiadó lakást már régóta nem találni Mosonmagyaróváron. Fotó: Felvételünk illusztráció
Hivatalosan kiadó lakást már régóta nem találni Mosonmagyaróváron. Fotó: Felvételünk illusztráció

Ketten egy ágyra„Éppen ez, a lakcímbejelentés, vagyis annak hiánya az egyik legnagyobb nehézség" – magyarázza Iváncsics János. A hivatalhoz eljutott információk szerint legalább tizennyolc illegális munkásszálló működik a városban. Esetenként nagyon rossz körülmények között szállásolják el az embereket. Van, ahol egy ágyat két vendégmunkásnak is kiadnak, míg az egyik dolgozik, a másik pihen. Olyan helyről is kaptak információt, ahol az udvaron sátorban laknak az emberek. A legnagyobb gond ezekkel a szálláshelyekkel van, hiszen egyáltalán nincs rálátásuk, azt sem tudják, hol működnek és milyen körülmények között laknak ott az emberek. Ezek a vendégmunkások erősen kiszolgáltatottak a szállásadónak és a munkaerő-közvetítőnek egyaránt. Sok ilyen szálláshely családi házakban működik. A hivatalnak azonban nagyon kicsi a mozgástere ezen a téren, hiszen a törvény arról nem rendelkezik, hogy egy ingatlanban hányan lakhatnak.

Lakcím kellene


Iváncsics János elmondta: a helyzet kezelése érdekében egyeztetéseket hívtak össze a hatóságokkal, szociális és egészségügyi ágazat szakembereivel, valamint a legális szállók üzemeltetőivel. Erre meghívták a Nemzeti Adó- és Vámhivatal illetékeseit is, ám ők nem tudtak részt venni a megbeszélésen. Pedig az alpolgármester szerint az egyik legfontosabb szereplők lehetnének az illegális szálláshelyek felszámolásában.

A hivatalok és hatóságok – rendőrség, katasztrófavédelem, ÁNTSZ, OEP, építési hatóság – összehangolt munkája indult most meg. Közösen megpróbálják feltérképezni a városban működő munkásszállásokat és folyamatosan ellenőrzés alatt tartani azokat. Emellett az alpolgármester arra hívja fel az ide érkező vendégmunkások figyelmét, mindenképpen ragaszkodjanak ahhoz, hogy bejelentett lakcímmel rendelkezzenek a városban. Amennyiben ez elmarad, úgy számos ellátástól is eleshetnek.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tanítók tanulnak

A Lipót Oktatásáért Alapítvány szervezésében kommunikációs tréningen vehetnek részt a helyi iskola… Tovább olvasom