Kisalföld logö

2018. 05. 27. vasárnap - Hella 16°C | 26°C Még több cikk.

Tízéves a Tengri Íjász és Hagyományőrző Egyesület

Mosonmagyaróvár - Hagyományőrzés, magyarságtudatra nevelés, karitatív tevékenység, természetvédelem és sport – ezeket tűzte ki céljaként az idén tízéves jubileumát ünneplő Tengri Íjász és Hagyományőrző Egyesület.
Fennállásának tizedik évfordulóját ünnepli a mosonmagyaróvári Tengri Íjász és Hagyományőrző Egyesület. Az alapvetően az íjászat népszerűsítésére alakult szervezet tevékenysége később kibővült a hagyományőrzéssel. Előadásokat, bemutatókat tartanak a magyarság valódi származásának, értékeinek, ősvallásának a keleti kultúrkörből származó hagyományainak megismertetése céljából. Ehhez szervesen kapcsolódik a természetvédelem és a szolidaritás is. Idén már negyedik alkalommal valósították meg az Egészség-Természet-Kultúra fantázianevű tábort a Naposház lakóinak részvételével.

Külön fejezet az egyesület történetében a Mosonmagyaróvári Várjátékok, amit már hetedik alkalommal rendeztek meg, legutóbb már önkormányzati támogatás nélkül. Több túrázós és túlélőtábort szerveztek fiatalok részére, emellett jó kapcsolatot ápolnak a szlovákiai magyarsággal.

Az egyesület jövő évi tervei közt szerepel egy határokon átnyúló közös megvalósítású projekt is, melynek keretében kölcsönösen bemutatják egymás országainak legszebb tájait, kulturális és gasztronómiai értékeit. Az egyesület az elmúlt 10 év alatt 217 hagyományőrző, korhű ruhás bemutatót és előadást tartott, 16 alkalommal rendeztek környezetvédelmi és egyéb tábort, hétszer rendezték meg a Mosonmagyaróvári Várjátékokat, 11 íjászversenyt szerveztek.

A Tengri íjászok edzései különböző időpontokban zajlanak, de minden vasárnap délután 3-tól megtalálhatók a kálnoki erdei lőterükön. Az egyesületről további információ Bognár Árpádnál a 207-738-as, illetve a 30/411-4038-as telefonszámon, vagy a tengri@t-online.hu e-mail címen, valamint www.tengri.lapunk.hu internetes oldalon.

Az egyesület szombaton vár minden érdeklődőt a kálnoki erdei lőtérre. A kilátogatók megismerhetik az egyesület eddigi tevékenységét, magyar őstörténeti előadást hallgathatnak meg, valamint kipróbálhatják az íjászatot.

Olvasóink írták

 • 15. Oki-Doki 2008. október 02. 07:35
  „joco1! mivel látom,hogy elég intenzíven használod a netet tudhatod,hogy hol lehet egy honlapot megtalálni.Mivel nem ismered őket amit tudhatsz az rajta van. Mivel mi pedig ismerjük tudjuk,hogy mi igaz és mi nem.Ennyi www.tengri.lapunk.hu”
 • 14. /joco1-azigazi 2008. október 01. 20:41
  „Oki-Doki 2008.10.01. 18:04 : én csak azt kérdeztem- korábban, hogy mit jelent az, hogy tengri? érted? én sem az ellenzök sem a támogatok sorába nem álltam be, mivel nem ismerem a fenti nevü szervezet tevékenységét , én csak kérdeztem.de hát6 a te "böfögéséböl" sem lettem okosabb.”
 • 13. Oki-Doki 2008. október 01. 18:04
  „joco1-azigazinak!Pajtikám nem tudom hány éves vagy,azt sem tudom minek böfögsz olyanba bele amiről fingod sincs.Sokszor sokmindenbe segítettem a tengri várjátékát,sőt. A baj csak az,hogy soha nem azt láttam mint amit ígértek. Van még egy kis apróság a támogatások, tudod ha valaki foglalkozik rendezvényekkel az tudja,hogy mennyi utánjárás az egész. Ha vállalkozókat vonnak be a rendezvényekbe az más dolog mert a maga által keresett pénzt maga dönti el,hogy kit támogat. Amivel az önkormányzatnak kellene támogatni az pedig az adófizetők pénze mivel fent említett intézmény is csak élősködő mert megtermelt pénze nincs csak beszedi az adókat. Addig amíg sok utca járhatatlan a városban 2008-ban addig ne szórják ilyen szarságokra a pénzünket.Az utak csak egy a sok probléma közül.Egyébként meg közpénzekből magánrendezvényeket támogatni nem célszerű és etikátlan is.Ja és még egy fontos info-soha semilyen pártnak nem voltam tagja és nem is leszek mert az egyik 19 a másik egy híján 20.”
 • 12. /joco1-azigazi 2008. október 01. 05:49
  „Pan.cser:nincs válasz? de igazad van furcsa válasz lenne , ha a "tengri" magyarázatánál -"szoci ifjúsági szervezetről " is regélnél.”
 • 11. /joco1-azigazi 2008. szeptember 29. 08:19
  „pan.cser 2008.09.28. 20:10 én ezt irtam:"de miaz a TENGRI?" Érted? nem hát én, kérdeztem, nem minösitettem . söt egyik "fél"(dicsérö és opcsárolo) mellett/mögött sem álltam ki.Tehát ha elolvasod a nick-nevemet, olvasd el az utána irtakat is, és ugy probálj reagálni.
  A reagálásod többi részéhez:"Az ugatósnak mondom, így csak egy Ok.á.d.é.k-Doki beszélhet másokról. Miért nem vagy őszinte és így irod a neved. " Hát valahol Magadrol mondtál/irtál itt egy véleményt? Mégegyszer én nem ismerem a movári "eseményeket" tehát nem minösitettem, csak legfeljebb most Téged, ill. én csak kérdeztem.”
 • 10. Egy szórakozni kívánó mosonmagyaróvári 2008. szeptember 28. 21:20
  „Mint már "Oki-Doki"-nak is írtam: Csinálj jobbat! Esetleg lépj be az Egyesületbe, így Te is íjaszkodhatsz, sőt még ötleteket is adhatsz, hogyan csinálják. Talán, ha Te is szerveznéd, akkor egy kicsit másképp látnád. Amúgy, ha egy nagy nulla, akkor nem kell látogatni. Én nem láttam, hogy embereket rángattak volna be a várkapun, azzal a felkiáltással: "Akkor is bejössz és nézed, hogy íjászkodunk."
  Ja és mielőtt visszatámadsz szólok nem vagyok Tengris!”
 • 9. másik szórakozni vágyó óvári 2008. szeptember 28. 21:09
  „A Várjátékok tényleg egy nagy nulla, semmi másról nem szól csak arról, hogy a Tengri tagjai kedvükre íjászkodhatnak a vár környékén. Erre valóban nem szabad pénzt adnia a városnak. Íjászkodjanak csak magukban a lőterükön.”
 • 8. pan.cser 2008. szeptember 28. 20:10
  „"/joco1-azigazi"? Mi bajod azzal, ha valakinek van valami kedvtelése és az történetesen az íjászat? Illetve sejtem, valószínű nem a szoci ifjúsági szervezetről van szó. Nyugodj meg nem törnek a maszop irodára íjjal és nyilakkal felfegyverkezve. Az ugatósnak mondom, így csak egy Ok.á.d.é.k-Doki beszélhet másokról. Miért nem vagy őszinte és így irod a neved. Nagyon sok rendes kutya van, az enyém megugatja a rossz embereket. többre is tartom náluk!”
 • 7. Egy szórakozni kívánó mosonmagyaróvári 2008. szeptember 28. 18:28
  „Én egy szóval nem "ugattam" (mellesleg nő vagyok és nem kutya, de van egy kutyám, ha esetleg vele jobban szót értenél), hogy jól csinálják. Azt mondtam TE csinálj jobbat!!!!!Tudsz?”
 • 6. /joco1-azigazi 2008. szeptember 28. 17:16
  „de miaz a TENGRI?”
 • 5. Oki-Doki 2008. szeptember 28. 07:29
  „Nem arról van szó,hogy ne csináljunk olyan rendezvényeket ami ide vonza a turistákat hanem arról,hogy a jó szervezéshez sem kell több idő mint a rosszhoz. Nézd meg a környékbeli várjátékokat ill. palotajátékokat aztán ugass.Az Árpi egy tehetségtelen suttyó a Margitkával együtt.Jól megélnek abból,hogy eladják a semmit.Abban a korban amelyet be akar mutatni Árpika(Hosszú) az olyanokat akik nem tudnak gondoskodni lovaikról (csont és bőr,bezárva egy ketrecbe)kiközösítették.Olyan lóval nem lehet harcba menni,ez nagy példamutatás nem? Csapágyas autóval versenyezni.Ez is hozzá tartozik a hagyományok őrzéséhez vagy a lovat is a hivatalnak kellene eltartani?”
 • 4. Jakutika 2008. szeptember 27. 22:54
  „Az egyesület persze, hogy a mi pénzünkből működik, merthogy miből működjön? De legalább csinálnak valamit. A táborok meg a várjátékok legalább valami teljesítmény, nézzünk már körül, hogy az adófizetők pénzéből ki mit és hogyan teljesít.”
 • 3. Egy szórakozni kívánó mosonmagyaróvári 2008. szeptember 27. 22:47
  „Ha a Várjátékok szerinted nem nagy durranás, akkor csinálj jobbat a "Galambszarszedő Egyesületeddel". Te is biztos kapsz rá önkormányzati támogatást. Bár nem tudom, hogy az beletartozik-e a kulturális turizmusba.”
 • 2. Oki-Doki 2008. szeptember 27. 20:46
  „Mit akarto ettől a fatökü Árpitól? Azok az íjászok akik komoly versenyeken vesznek részt és nagy eredményeket hoznak a városnak még akkor is ha nem kértek belőle,hiszen azt nem hazudhatják,hogy bivajbasznádról jöttek mert Óváriak. Szóval ők is hagyományőrzők és ha valaki a saját szórakozására kaftánban ötükét akar főzni tegye,de ne a mi pénzünkből.A várjátékokról meg csak annyit,hogy nem nagy durranás,már az első sem volt az.Csak a pénz lenyúlásáról szólt és nem másról. Van egy-két hibbant a testületbe de ennyire nem,hogy ezt nem veszik észre.Holnap én is kitalálom,hogy megalakítom a galambszarszedő egyesületet aztán megyek támogatásért. Ez egyébként csak a nem idén barnultaknak megy irány segíjkéér.”
 • 1. Egy szórakozni kívánó mosonmagyaróvári 2008. szeptember 27. 19:11
  „"Átütő ötletre vár a turizmus" című cikk arról szól, hogy miért nincs elég turista a városban. "A kulturális turizmus fejlesztésének lehetőségei a fesztiválok szervezése" írja a cikk szerkesztője. Hát igen, valóban ezt kellene tenni, de miből? Saját pénzből, mint olvasható a hetedik Várjátékokat már nem támogatta az önkormányzat. Sajnos ezt nem bírja sem a Tengri sem más egyesület!
  Köszönjük a Várjátékokat!!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Átélni a vakságot

Mosonmagyaróvár - Vaklabirintus, kerekes székes akadálypálya, jeltér, vakvezetőkutya-bemutató is… Tovább olvasom